Αγροτικά - Αλιεία

04/08/2014 - 19:00

Έναρξη εμβολιασμών του καστανοδάσους της Αγιάσου - Δεύτερη παρτίδα 25.000 εμβολίων

pan style="line-height: 1.538em;">Συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά, οι εργασίες εμβολιασμού για την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς που προκαλεί ο μύκητας Cryphonectria (Endothia) parasitica στον καστανεώνα του Δημοτικού Διαμερίσματος  Αγιάσου του Δήμου Λέσβου, που το τρέχον έτος άρχισε στις 25-07-2014, ύστερα από την έγκριση χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου (Ειδικός Φορέας Δασών).

Μέχρι σήμερα  έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 εμβολιασμοί. Tην Παρασκευή  01-08-2014 έγινε η παραλαβή της δεύτερης παρτίδας, 25.000 εμβολίων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 17-8-2014 οπότε και τελειώνει ο εμβολιασμός για φέτος.

Από τα παραπάνω εμβόλια, θα εμβολιασθεί και μικρός αριθμός καστανιών στις περιοχές Ανεμώτιας και Κ. Τρίτους.

Σημειώνεται ότι την χρονιά που μας πέρασε είχαν πραγματοποιηθεί στο ίδιο δάσος 25.000 εμβόλια. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Η ασθένεια του έλκους νεκρώνει τα υπέργεια τμήματα των δένδρων και αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες τον σημαντικότερο παράγοντα υποβάθμισης του καστανεώνα με συνέπειες τόσο οικολογικές όσο και οικονομικές.

Για τον ετήσιο εφάπαξ εμβολιασμό η Διεύθυνση Δασών Λέσβου προχώρησε βάσει σχετικής μελέτης, στην ανάθεση της εργασίας τοποθέτησης των εμβολίων σε εργολήπτη Δασολόγο, η προμήθεια των οποίων γίνεται από το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. το οποίο κατέχει τον τύπο της βλαστικής συμβατότητας του εμβολίου

Μοιράσου το άρθρο!