Αγροτικά - Αλιεία

18/10/2019 - 18:39

Επισκέψεις Αντιπεριφερειάρχη στα συνεργεία δακοκτονίας της Λέσβου

Επισκέψεις σε συνεργεία της δακοκτονίας έκανε ο  αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς  τομέα Παναγιώτης Κουφέλος  συνοδευόμενος από τον  προϊστάμενο  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου Γιώργο Λαγουτάρη. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ξεκίνησε ο τελευταίος ψεκασμός για την καταπόλεμηση του δάκου. 

Η επίσκεψη έγινε σε συνεργεία του 2ου  Τομέα  Λ. Θερμής – Πηγής και του 14ου Τομέα Πολιχνίτου – Βρίσας.  Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν συνεργεία στην περιοχή των Παμφιλών και στην περιοχή των Βασιλικών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης για τις καινοτομίες – πειράματα που περιλαμβάνει η φετινή δακοκτονία.  Στο 2ο Τομέα στην περιοχή της Κώμης έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί με drone.  Στον βιολογικό ελαιώνα Τζωρτζή στην Κώμη σε έκταση 35 στρεμμάτων , πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί  για την αντιμετώπιση του δάκου με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) από την ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - εργαστήριο Εντομολογίας.Η ομάδα του καθηγητού κ. Τσαγκαράκη εκτέλεσε στοχευμένους ψεκασμους εντός του ελαιώνα μας και σύντομα θα ανακοινωθούν από μέρους του τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοπόρου αυτής έρευνας.

Στον 14ο Τομέα και συγκεκριμένα στις περιοχές Βασιλικών και Λισβόριου είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές δακοπαγίδες. Ο Αρχιεργάτης – Παγιδοθέτης της περιοχής ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη για το πώς γίνεται η όλη διαδικασία. Με τη βοήθεια  ενός έξυπνου κινητού και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μεταδίδονται τα αποτελέσματα των αλλαγών δακοπαγίδων σε πραγματικό χρόνο μέσω ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής. Και η εισαγωγή των δεδομένων είναι εφικτή μόλις ο Παγιδοθέτης πλησιάσει την δακοπαγίδα. Παράλληλα ο κ. Λαγουτάρης ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ότι για πρώτη φορά σε 4 συνεργεία του Τομέα με ψεκαστικό τοποθετήθηκαν  GPS/ κινητά . Λόγω της δυνατότητας σύνδεσης των κινητών στο διαδίκτυο η μεταφορά όλων των πληροφοριών που καταγράφονται με αυτά είναι άμεση (σε πραγματικό χρόνο).  Ακόμη και στις περιπτώσεις που το Συνεργείο βρισκόταν σε περιοχές που δεν είχε σήμα το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, τα δεδομένα δεν χάνονταν αλλά αυτόματα γινόταν η αποστολή τους μόλις έφθανε σε σημείο που υπήρχε κάλυψη δικτύου.

Κατά την επίσκεψη του ο Αντιπεριφερειάρχης άκουσε τα προβλήματα και τις απόψεις του προσωπικού της δακοκτονίας.

«Με την ολοκλήρωση της δακοκτονίας» όπως τόνισε στο  κ. Λαγουτάρης «ξεκινάμε το σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά και εξετάζουμε πως μπορούμε να επεκτείνουμε τις φετινές καινοτομίες και σε άλλες περιοχές του νησιού.  Παράλληλα εξετάζουμε τον επανασχεδιασμό των περιοχών των συνεργείων και την επέκταση των ψεκαστικών με γεωργικούς ελκυστήρες»

Μοιράσου το άρθρο!