Αγροτικά - Αλιεία

01/10/2013 - 15:09

H συνέχεια της γιορτής σύκου: σύσκεψη για την πρόωθηση παραγωγής σύκων στη Λέσβο

Μ

ε αφορμή την επιτυχημένη διοργάνωση της 1ης Γιορτής Σύκου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ίππειος, αλλά και του ενδιαφέροντος που προκύπτει από τις προοπτικές καλλιέργειας του σύκου στη Λέσβο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σύσκεψη αναφορικά με την αναβίωση της παραγωγής του και των δυνατοτήτων προώθησης του προϊόντος στην αγορά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Πρόεδρος της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Βορείου Αιγαίου» και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεολόγος Πατερέλλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου ΓΕΩΤΕΕ κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου κ. Προκόπης Σινάνης, ο Διευθυντής ΔΗΩ Αιγαίου κ. Δημήτριος Γραμματής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Προκόπιος» κ. Βαγγέλης Σάλτας, καθώς και οι εξαγωγείς και καλλιεργητές κ.κ. Γιάννης Μπάνης, Φώτης Ξενέλλης.

Η αναγκαιότητα πραγματοποίησης μίας συνάντησης των φορέων που μπορούν να δώσουν μία ώθηση στην εκ νέου ενεργοποίηση της οργανωμένης καλλιέργειας του σύκου στη Λέσβο, προήλθε από το μεγάλο ενδιαφέρον καλλιεργητών και παραγωγών προς την κατεύθυνση αυτή, που αποτυπώθηκε και από την επιτυχία της εκδήλωσης της  περασμένης Κυριακής.

Ο Περιφερειάρχης σχολιάζοντας τις δυνατότητες προώθησης της παραγωγής του σύκου, παράλληλα με αυτή του λαδιού, του ούζου, του τυριού και του μελιού, έθεσε στη διάθεση των παραγωγών τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την παροχή τεχνικής υποστήριξης. Παράλληλα μίλησε για τη δυνατότητα πραγματοποίησης μελετών από μέρους της Περιφέρειας, τόσο για την υποστήριξη της καλλιέργειας, όσο και για την προώθηση του προϊόντος στην αγορά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βερβέρης από την πλευρά του, σχολίασε ότι η εκδήλωση στο Ίππειος ήταν μία καλή αφορμή για την πραγματοποίηση μία τέτοιας σύσκεψης, που μπορεί πράγματι να σημάνει την εκ νέου καλλιέργεια του σύκου στη Λέσβο όπως τα παλαιότερα χρόνια, με υποσχέσεις για απορρόφηση από την αγορά.

Ας σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, που δραστηριοποιούνται στην «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Βορείου Αιγαίου», που προβάλλει και προωθεί τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας, στις αγορές εκτός Βορείου Αιγαίου.

Μοιράσου το άρθρο!