Αγροτικά - Αλιεία

14/05/2019 - 19:50

Χωρίς εργολάβο η δακοκτονία στη Λέσβο. Τι θα γίνει τώρα;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το θέμα της δακοκτονίας στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το  δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ της Λέσβου» (ρεπορτάζ Στρατής Σαμιώτης ) η Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς της Δόμησης Αιγαίου κατά της εταιρείας του Χαράλαμπου Παπαδέλλη, κρίνοντας άκυρο το διαγωνισμό για τυπικές ελλείψεις του πλειοδότη ( Αξίζει να τονιστεί ότι η Αρχή δεν εξέτασε το θέμα με τις πλαστές υπογραφές  καθώς αυτό αποτελεί ποινικό μέρος που εξετάζει η δικαιοσύνη). Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή και η Δόμηση Αιγαίου μένει εκτός διαγωνισμού καθώς απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους (δεν υπήρχε και έγγραφη προσφορά στο φάκελο της).

 Επομένως η δακοκτονία μένει χωρίς εργολάβο.

Με βάση το παραπάνω η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.  Δύο είναι τα ενδεχόμενα:

α) η Ενιαία Αρχή να ακυρώσει όλο το διαγωνισμό ( το πιθανότερο ) και να κληθεί η Περιφέρεια να κάνει απευθείας διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους καθώς δεν θα υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να επαναληφθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Κάτω απ΄ αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια θα μπορέσει να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση.

Β) η Ενιαία Αρχή να αποφασίσει τη συνέχεια του διαγωνισμού δίνοντας δικαίωμα για νέα προσφυγή.

Η Δόμηση Αιγαίου διαθέτοντας τεράστια εμπειρία στα κατασκευαστικά έργα του Δημοσίου και έχοντας συμμετοχή σε εκατοντάδες δημοπρασίες - διαγωνισμούς γνωρίζει ακριβώς και τις διαδικασίες και το νομικό πλαίσιο. Όπως μας είπε στέλεχος της εταιρείας «έχουμε μάθει να κερδίζουμε και να χάνουμε στους διαγωνισμούς.  Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια όταν υπάρχει συμμετοχή σε διαγωνισμό από εταιρεία  με τόσο σοβαρές παρατυπίες και πολλά άλλα που θα τα εξετάσει η δικαιοσύνη. Έχουμε υποχρεώση απέναντι στο προσωπικό μας και στο όνομα της εταιρείας μας να αμυνθούμε».

Αξίζει να τονιστεί ότι τα τελευταία  χρόνια  (με εξαίρεση την προηγούμενη χρονιά που υπήρχε πανελλαδικά πρόβλημα δακοπροσβολής κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών)  η εταιρεία Δόμηση Αιγαίου είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της δακοκτονίας και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω μνημονίων με περικοπές στον αριθμό προσωπικού κατά 50%.

Η ευχή όλων είναι πλέον να τρέξουν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να υπάρξει λύση σε κλίμα συναίνεσης. Η δακοκτονία έχει ως εργολαβία μια μεγάλη ιδιομορφία: δεν μπορεί να περιμένει.

 

Μοιράσου το άρθρο!