"Χτύπημα" στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου - Καταργούνται τα ελαιόδιχτα και ελαιόπανα στα νέα Σχέδια Βελτίωσης
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους των ελαιοπαραγωγών και των επιστημονικών φορέων η πρόβλεψη του νέου θεσμικού πλαισίου για τα Σχέδια Βελτίωσης, σύμφωνα με την οποία τα ελαιόδιχτα και τα ελαιοπάνια δεν περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες.
Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο ΚΥΑ για την Παρέμβαση Π3-73-2.1 και επιβεβαιώνεται ρητά στο άρθρο 9 περί μη επιλέξιμων δαπανών .
Το ζήτημα αναδεικνύει με επίσημη παρέμβασή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Αιγαίου , το οποίο ζητά με επιστολή του Προέδρου του Παναγιώτη Κατσαβέλη άμεση επανεξέταση της απόφασης, τονίζοντας ότι πρόκειται για επιλογή που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής.
Εργαλείο πρώτης γραμμής – όχι «δευτερεύουσα» δαπάνη
Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, η χρήση ελαιόδιχτων στη συγκομιδή δεν αποτελεί απλώς μια βοηθητική πρακτική, αλλά κρίσιμο εργαλείο για την ίδια τη διαδικασία παραγωγής, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Λέσβος.
Ο νησιωτικός ελαιώνας χαρακτηρίζεται από:
- επικλινή και πετρώδη εδάφη
- δύσβατες εκτάσεις
- αυξημένο κόστος εργασίας και μεταφοράς
Σε αυτό το περιβάλλον, τα ελαιόδιχτα λειτουργούν ως βασική υποδομή της συγκομιδής, διασφαλίζοντας τόσο την ταχύτητα όσο και την ποιότητα της διαδικασίας .
Λύση στην έλλειψη εργατικών χεριών
Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελαιόδιχτα αποτέλεσαν – στην πράξη – μια μερική αλλά ουσιαστική λύση:
- επιτρέπουν στον παραγωγό να οργανώνει τη συγκομιδή με λιγότερα άτομα
- μειώνουν τον χρόνο εργασίας
- περιορίζουν την ανάγκη εξωτερικού προσωπικού
Παράλληλα, συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των απωλειών παραγωγής, καθώς εξασφαλίζουν ότι ο καρπός συλλέγεται άμεσα και με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να χάνεται στο έδαφος ή να υποβαθμίζεται ποιοτικά.
Με άλλα λόγια, δεν είναι εξοπλισμός «άνεσης» – είναι εργαλείο επιβίωσης.
Το επιχείρημα των τομεακών προγραμμάτων δεν πείθει
Η αιτιολόγηση της μη επιλεξιμότητας βασίζεται στο γεγονός ότι η δαπάνη καλύπτεται – θεωρητικά – από τομεακά προγράμματα ελαιολάδου.
Ωστόσο, το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει ότι:
- οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα είναι μειοψηφία
- η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών δεν έχει πρόσβαση
- η συνολική κάλυψη σε επίπεδο νησιού είναι εξαιρετικά περιορισμένη
Ακόμη και σε επίπεδο συνεταιρισμών, η ένταξη αφορά μικρό αριθμό δικαιούχων σε σχέση με το σύνολο των εκμεταλλεύσεων και της καλλιεργούμενης έκτασης .
Σε μια περίοδο κρίσης για τον πρωτογενή τομέα
Η χρονική συγκυρία καθιστά την απόφαση ακόμη πιο προβληματική.
Η Λέσβος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με:
- τις επιπτώσεις της ζωονόσου του αφθώδους πυρετού
- περιορισμούς στη διακίνηση προϊόντων
- σοβαρές απώλειες εισοδήματος στον κτηνοτροφικό τομέα
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ελαιοκαλλιέργεια αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας οικονομικής αντοχής για το νησί.
Η ενίσχυση της παραγωγής και η διευκόλυνση της συγκομιδής δεν είναι απλώς αγροτική πολιτική – είναι ζήτημα τοπικής οικονομικής επιβίωσης.
update παρέμβαση ΓΕΩΤΕΕ Αιγαιου
Το ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου αναφερει:η εξαίρεση των ελαιόδιχτων από τα Σχέδια Βελτίωσης στερεί από τους παραγωγούς ένα βασικό εργαλείο εκσυγχρονισμού.
Ζητά την άμεση αναθεώρηση της πρόβλεψης, ώστε:
- να ενισχυθεί η παραγωγικότητα
- να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος
- να στηριχθεί ουσιαστικά ο πρωτογενής τομέας
(Στο επισυναπτόμενο αρχείο η παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα ΑΙΓΑΙΟΥ)