Αγροτικά - Αλιεία

26/04/2022 - 21:58

Η αγορά στο ελληνικό ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο: Το άνοιγμα των αγορών μετά το Πάσχα περιμένουν σε Σητεία, Λακωνία και Λέσβο

Το πέρας και του Ορθόδοξου Πάσχα αναμένει το ελληνικό ελαιόλαδο, με την κινητικότητα στην αγορά του τελευταίου διαστήματος να χαρακτηρίζεται υποτονική, κρατώντας ωστόσο τις τιμές στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί.

Καθίζηση στη ζήτηση, αλλά και περιορισμένο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών για πράξεις, αναφέρουν παραγωγικά κέντρα, με την προσδοκία ανόδου των τιμών, έχοντας στο φόντο τις αυξήσεις στα κόστη.

Σε ό,τι αφορά τη νέα παραγωγή, τα πρώτα μηνύματα χαρακτηρίζονται θετικά σε περιοχές που έχει αρχίσει η άνθιση, αλλά και σε εκείνες που προηγήθηκε ένας ευνοϊκότερος για την καλλιέργεια –σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη– χειμώνας.

 

Στα ίδια επίπεδα οι τιμές στη Λέσβο

Αν και είναι ακόμη νωρίς, καθώς ο κρύος χειμώνας μέχρι τώρα «δεν επέτρεψε στα δέντρα να αρχίσουν να κυλούν χυμοί και να προχωρήσουν σε ανθοφορία», οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζονται θετικές στη Λέσβο, σύμφωνα με τον Χρήστο Κουτλή, πρόεδρο του ΑΣ Ακρασίου.

Το επίπεδο της φετινής παραγωγής δεν είναι ακόμη γνωστό, ελλείψει επίσημων στοιχείων, όμως ήταν σαφώς μειωμένη από τη δυναμική του νησιού.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, οι μεγαλύτερες ποσότητες έχουν φύγει, δεδομένου και του ότι δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή και οι ανάγκες υποχρέωσαν ήδη τους παραγωγούς να πουλήσουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους.

Εδώ και περίπου 20 μέρες στην περιοχή παρατηρείται μία σχετική στασιμότητα σε επίπεδο κινήσεων, με τις τιμές όμως να κρατούν το επίπεδο των 3,30-3,40 ευρώ στο νησί και τα 3,70 στην περιοχή του Πλωμαρίου, όπου επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες.

Το ίδιο διάστημα υπήρξε μία κίνηση προς τα κάτω στις τιμές, ιδιαίτερα στην Ισπανία, σχολίασε ο ίδιος παρακολουθώντας τις αγορές, κίνηση που δεν φαίνεται να επηρέασε τις τιμές της Λέσβου. «Επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω της κατάστασης, του πολέμου και τα λοιπά, λίγο-πολύ υπάρχει μία αναμονή ότι οι τιμές θα ανακάμψουν», συμπληρώνει, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη και σε υψηλότερες τιμές, όπως αναφέρει.

 

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο για Σητεία και Λακωνία

Μοιράσου το άρθρο!