Αγροτικά - Αλιεία

04/12/2023 - 08:06

Η ακαρπία τους βγάζει στο δρόμο... Ξεσηκώνονται οι αγρότες της Λέσβου. Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

Και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις επιζοωτίες

ΔΕΗ

         Για άλλη μια χρονιά η μειωμένη παραγωγή λόγω της ακαρπίας του ελαιώνα του νησιού μας έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην βγάλουν ούτε τα έξοδα τους αλλά και να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.  Από την αυξημένη τιμή του λαδιού κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ για τους αγρότες  θα μείνουν στο τέλος ψίχουλα, αφού το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και το κόστος ζωής εκτινάσσεται συνεχώς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί είναι διαχρονικά και συσσωρευμένα γιατί καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τα έλυσε.

      Η ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, η αναποτελεσματική δακοκτονία με τον τρόπο που γίνεται, οι χαμηλές τιμές παραγωγού  κάτω του κόστους όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι επιπτώσεις απ’ την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, το πετσόκομμα των επιδοτήσεων, είναι προβλήματα που διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματος των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσο αφορά την επιβίωση και την συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας.

       Παράλληλα το δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού αφού αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις επιζοωτίες  που πλήττουν τις εκτροφές τους τον τελευταίο καιρό. Ο εφιάλτης της ευλογιάς αν και περιορισμένος σε μια εκτροφή συνεχίζει να τους ανησυχεί. Ο δε καταρροϊκός πυρετός με τον «ορότυπο  16» βάζει τους κτηνοτρόφους σε ένα άνισο αγώνα με μεγάλο κόστος και μειωμένη παραγωγή σε προϊόν και κεφάλαιο. Η απουσία της κρατικής στήριξης και η έλλειψη αποζημιώσεων τους σπρώχνει στον αφανισμό.

         Τώρα είναι ανάγκη για κοινό συντονισμό και αγώνα όλων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα προβλήματα είναι κοινά όπως και το πάγιο αίτημα για αξιοπρεπή διαβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση που συντονίζουν όλες οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στις Περιφέρειες που καλλιεργείται η ελιά και σε συνέχεια της δράσης που έχουν ξεκινήσει οι κτηνοτρόφοι για την στήριξη τους από τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί όλες και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στη Πλατεία του ΙΚΑ για να διεκδικήσουμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στη παραγωγή και το κεφάλαιο από κάθε νόσο και φυσική καταστροφή.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό.
  • Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
  • Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά σε κάθε κτηνοτρόφο, επιδότηση του κόστους των φαρμάκων.
  • Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, φόρο εισοδήματος, να παγώσουν τα δάνεια.
  • Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. ΟΧΙ στο θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής.
  • Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων.

 

Μοιράσου το άρθρο!