Αγροτικά - Αλιεία

22/11/2012 - 18:00

Η Στύψη «έβαλε τα γυαλιά» στην ΕΑΣΛ – αγοράζει 20 λεπτά ακριβότερα το λάδι

Η Στύψη «έβαλε τα γυαλιά» στην ΕΑΣΛ

pan style="background-color:#d3d3d3;">- Με επιθετική τιμολογιακή πολιτική δείχνει πώς πρέπει να λειτουργούν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους προς όφελος των μελών τους

 

Γράφει Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα Νέα της Λέσβου

 

Σε μια εποχή πραγματικής απαξίωσης του συνεταιριστικού κινήματος όπου αρκετοί Συνεταιρισμοί αντί να παίξουν τον παρεμβατικό τους ρόλο προς όφελος των μελών τους, κρατιούνται "με τα δόντια" σε υποτυπώδη λειτουργία. Και ενώ η άλλοτε κραταιά Ένωση Αγροτικών  Συνεταιρισμών  Λέσβου - ΕΑΣΛ - (αντί για τη θέση του "μπροστάρη" στο συντονισμό και στην καθοδήγηση του αγροτικού πληθυσμού του τόπου μας) βρίσκεται ανήμπορη και βυθισμένη στα οικονομικά της προβλήματα, υπάρχουν στον αντίποδα ελπιδοφόρες κινήσεις Συνεταιρισμών της περιοχής μας, οι οποίοι με την πολιτική τους, δείχνουν να ξεπερνούν τη στάσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο.

Η Στύψη δείχνει το δρόμο

Ένας απ’ αυτούς είναι ο Συνεταιρισμός Στύψης, που ανακοίνωσε βελτιωμένες τιμές παραγωγού για κάθε κιλό ελαιολάδου στα μέλη του, οι οποίες φτάνουν μέχρι 20 λεπτά του ευρώ στο κιλό! (πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Λέσβου). Σύμφωνα με τα στελέχη του Συνεταιρισμού, φέτος οι τιμές με βάση τις οποίες θα αγοραστεί το λάδι των μελών, για τις μεν οξύτητες μέχρι 1,5 βαθμού θα πληρώνονται με υψηλότερη τιμή κατά 0,10 ευρώ, ενώ για τις οξύτητες μέχρι 7 δέκατα οι τιμές στο κιλό θα είναι βελτιωμένες κατά 20 λεπτά του ευρώ σε σχέση με τις τιμές που θα ανακοινώσει η Ένωση! Πρόκειται για επιθετική τιμολογιακή πολιτική από πλευράς Συνεταιρισμού Στύψης, η οποία σχετίζεται άμεσα με το ότι ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός τυποποιεί ποσότητες ελαιολάδου των μελών και μάλιστα από το καλοκαίρι, έχει εντάξει - όπως έγραψαν πρώτα τα "Νέα της Λέσβου" - και συσκευασίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην γκάμα των προϊόντων του βελτιώνοντας τη θέση του στην αγορά.

Το παραπάνω του δίνει το περιθώριο για παροχή αισθητά βελτιωμένης τιμής στους παραγωγούς μέλη του, την ώρα που - ως γνωστόν - οι τιμές που διαμορφώνονται στη Λέσβο αποτελούσαν καρμπόν των τιμοκατάλογων που δίνει κατά καιρούς στη δημοσιότητα η Ένωση, μετρώντας μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ.

«Ο Συνεταιρισμός μας φέτος κάνει το καλύτερο για τα μέλη του, καθώς η διοίκηση έχει αποφασίσει να πληρώνει το ελαιόλαδο κατά 10 λεπτά του ευρώ ακριβότερα από τις τιμές που θα ανακοινώσει η Ένωση και για οξύτητα μέχρι 1,5 βαθμού και κατά 20 λεπτά του ευρώ για ελαιόλαδα οξύτητας μέχρι 7 δέκατα», δήλωσε χθες στην εφημερίδα στέλεχος του Συνεταιρισμού επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των "Νέων της Λέσβου". Ταυτόχρονα, όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι του Συνεταιρισμού, αποφασίστηκε η μείωση του κόστους για την έκθλιψη του ελαιόκαρπου, καθώς σε σύγκριση με πέρυσι, οι ελαιοπαραγωγοί που θα επιλέγουν το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο του χωριού για τις ελιές τους, θα πληρώνουν 2 ευρώ φτηνότερα στο κιλόμοδο (500 κιλά ελιές), την ώρα που κάποια άλλα ελαιοτριβεία στη Λέσβο ξεκινούν με αυξημένα κοστολόγια λόγω της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπάρχει ελπίδα

Από την τιμολογιακή πολιτική του Συνεταιρισμού Στύψης θα επωφεληθεί ένας μικρός αριθμός παραγωγών κατοίκων του χωριού. Αυτό που αναδεικνύεται, ωστόσο, είναι το πόσο διευρυμένα μπορεί να είναι τα περιθώρια προς όφελος των αγροτών της περιοχής μας όταν οι Συνεταιρισμοί διοικούνται από υπεύθυνες διοικήσεις και στελεχιακό δυναμικό, που δεν κοιτούν το ατομικό αλλά το συλλογικό συμφέρον, την προοπτική και το όραμα που λείπουν στις μέρες μας από τον πρωτογενή τομέα. Την ώρα που πληροφορίες φέρουν την Ένωση Συνεταιρισμών να επεξεργάζεται ήδη τον πρώτο τιμοκατάλογο για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο με ελάχιστα βελτιωμένες σε σύγκριση με πέρυσι τιμές για τον παραγωγό στο ελαιόλαδο, Συνεταιρισμοί όπως αυτός της Στύψης δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια τόσο για τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών όσο και για την παροχή κινήτρων για να παράγουν ποιοτικότερο ελαιόλαδο και να μην εγκαταλείπουν τα χωράφια τους.

Και δεν είναι φυσικά μόνο η Στύψη ένας υγιής Συνεταιρισμός που μπορεί να προσφέρει στα μέλη του. Υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι Συνεταιρισμοί στη Λέσβο οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό των μελών τους εν αντιθέσει με άλλους, των οποίων οι επιλογές που κάνουν οι διοικήσεις τους, τους έχουν καταστήσει "υπόδουλους" συμφερόντων και καταστάσεων, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στην απομόνωση και στην αδυναμία παρέμβασης.

Η τυποποίηση φέρνει τα λεφτά

Για το Συνεταιρισμό της Στύψης να υπενθυμίσουμε ότι επέκτεινε πρόσφατα τη δραστηριότητά του στο τυποποιημένο ελαιόλαδο,αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης εκείνοι που δεν λειτουργούν φοβικά αλλά επενδύουν στον πρωτογενή τομέα, μπορούν να κάνουν βήματα ανάπτυξης. Ο Συνεταιρισμός Στύψης τυποποιεί εδώ και πολλά χρόνια το ελαιόλαδο των μελών του διοχετεύοντας ποσότητες στην Αθήνα, την Ήπειρο και στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ εξάγει και στη Γερμανία. Η ποσότητα του τυποποιημένου παρθένου ελαιολάδου κυμαίνεται στους 90 τόνους το χρόνο,ενώ πριν από μερικούς μήνες επεκτάθηκε και στο τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Την ώρα που δυσκολεύεται ένας καταναλωτής να βρει το ελαιόλαδο της Ένωσης σε σούπερ-άρκετ της Μυτιλήνης, το τυποποιημένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Στύψης κερδίζει συνεχώς έδαφος,αν και ο στόχος των συνεταιριστών της περιοχής είναι οι εξαγωγές και το "άνοιγμα" νέων αγορών. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι πλέον απτά και φαίνονται στις τιμές παραγωγού που προσφέρει φέτος ο Συνεταιρισμός για τα μέλη του.

 

Μέχρι 20 λεπτά του ευρώ πάνω θα εισπράξουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Στύψης από το κέρδος του Συνεταιρισμού στην τυποποίηση

Μοιράσου το άρθρο!