Αγροτικά - Αλιεία

02/06/2021 - 12:30

Κοινότητα Λουτρών: Καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια

Επανερχόμαστε στα σοβαρά θέματα που σας είχαμε θίξει και τον Ιούλιο 2020 σχετικά με τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια γιατί δυστυχώς τα δυσμενή φαινόμενα επανέρχονται και φέτος.

Ενώ για την φετινή χρονιά αναμέναμε ελαιοκομική περίοδο με μεγάλη ποσότητα ελαιοκάρπου δυστυχώς παρατηρούμε να εμφανίζεται όπως και πέρυσι το παρακάτω φαινόμενο.

Ενώ έγινε καρπόδεση και με καρπό σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, τις επόμενες μέρες χάθηκε. Παρατηρήσαμε ότι ήταν μέρες με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας νύχτας και ημέρας, αφού από 10-11Ο C την νύχτα, την επόμενη το μεσημέρι ανέβαινε σε 20-25Ο C.

Παρατηρούμε για ακόμη μια χρονιά ότι μαζί με όλες τις υπόλοιπες ασθένειες που πλήττουν τον ελαιώνα παρατηρείτε καρπόπτωση σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Που άραγε να οφείλετε το πολύ ζημιογόνο αυτό φαινόμενο;   Στην κλιματική αλλαγή; Στις καιρικές συνθήκες; Σε άλλους παράγοντες;

Απαιτούνται άμεσες επιστημονικές μελέτες ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες και να αντιμετωπιστούν καθώς και εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που παθαίνουν για ακόμη μια περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας γιατί στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες τα πλήγματα αυτά οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών και στην χρεοκοπία νοικοκυριών.

O Πρόεδρος

 της Δημοτικής  Κοινότητας Λουτρών

Μαμώλης Βασίλειος

 

Μοιράσου το άρθρο!