Αγροτικά - Αλιεία

11/12/2013 - 14:52

Λέσβος:61 άτομα απορρίπτονται οριστικά από τη 2ετη παράταση Βιολογικής Γεωργίας

yle="text-align: justify;"> 

up date δείτε όλα τα ονόματα:  http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/agrotika-alieia/ta-405-o-bio

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενημερώνει τους βιοκαλλιεργητές της Λέσβου και της Λήμνου, που κατέθεσαν αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο της δράσης  1.1 «Βιολογική Γεωργία-διετή παράταση των σε ισχύ συμβάσεων» σύμφωνα με την αριθμ. 080294/17-11-2011 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι σήμερα Τετάρτη 11-12-2013 αναρτήθηκαν στον Πίνακα Ανακοινώσεων της Υπηρεσίας μας (Καραντώνη 2, Μυτιλήνη) οι οριστικές καταστάσεις με τους δικαιούχους και απορριπτόμενους της δράσης. Επίσης οι καταστάσεις έχουν αναρτηθεί και στους πίνακες ανακοινώσεων των παρακάτω υπηρεσιών και φορέων:

  • Του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας  Καλλονής
  • του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.
  • Του Δήμου Λέσβου και
  • Του Δήμου Λήμνου.

          Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και από την ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr επιλέγοντας το σύνδεσμο «Διαδικτυακή  εφαρμογή πληροφόρησης δικαιούχων των Δράσεων του Μέτρου 2.1.4. (Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις) για τα αποτελέσματα ελέγχου των αιτήσεων ενίσχυσης».

Μετά από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης έγκρισης των δικαιούχων και απορριπτόμενων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για το χρονοδιάγραμμα υπογραφής των συμβάσεων.  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  απευθύνονται στο Γραφείο 5 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Καραντώνη 2 Μυτιλήνη) και στο τηλέφωνο 2251046661.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες απορρίπτονται τελικά 61 άτομα κυρίως λόγω προβλημάτων στο "χωρικό ελέγχο".

Στη 2ετη παράταση κατατέθηκαν  466 αιτήσεις από Βιοκαλλιεργητές που είχαν ενταχθεί το 2006.
Ως  βάση για τα αγροτεμάχια  στη 2ετη παράταση  χρησιμοποιήθηκε η Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης  2011 (ΑΕΕ 2011). Τα αγροτεμάχια προς παράταση στη Βιολογική Γεωργία  έπρεπε να είναι δηλωμένα στην ΑΕΕ 2011.  Από εδώ και πέρα ξεκινάνε τα παρατράγουδα...
Στη 2ετη παράταση το Υπουργείο για να πιστοποιήσει ότι δεν έχουν ενταχθεί νέα κτήματα (σε σχέση με το 2006) προχώρησε σε χωρικό έλεγχο χωρίς να έχει προβλεφθεί στην αρχική προκήρυξη!  Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Το Υπουργείο έκανε σύγκριση πως ήταν «σχεδιασμένο» ένα κτήμα το 2009 στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης(ΑΕΕ 2009) και πως το 2011 στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης(ΑΕΕ 2011). Αν  έστω και σε ένα κτήμα υπάρχει χωρική ταύτιση κάτω από 80% αυτό σημαίνει απόρριψη ολόκληρης της αίτησης του  παραγωγού! Αξίζει να τονιστεί ότι  ο «σχεδιασμός» ενός κτήματος  μπορεί να αλλάξει: 1. Με υπόδειξη του παραγωγού 2. Με ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ 3. Με διορθώσεις του φορέα που έχει αναλάβει τη σύνταξη της Ενιαίας Ενίσχυσης (ΕΑΣ Λέσβου) κατόπιν υποδείξεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι στη Λέσβο το 2009 (που έγινε η ψηφιοποίηση των κτημάτων) υπήρξαν προβλήματα «μη επιλεξιμότητας»  που «λύθηκαν» από την εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ με «μετακινήσεις» κτημάτων. (όλα αυτά εν αγνοία των παραγωγών).  Με βάση το χωρικό έλεγχο  απορρίφθηκε αρχικά  μεγάλο τμήμα των παραγωγών που ζήτησαν 2ετη παράταση.  Το Υπουργείο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλα στοιχεία που δείχνουν την ιστορικότητα του τεμαχίου και επομένως να διαπιστώσει ότι τα τεμάχια της 2ετους παράτασης είναι τα ίδια με τα τεμάχια του 2006 (παραδείγματα  στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν: α/α του τεμαχίου στη ΑΕΕ, βεβαιώσεις των οργανισμών πιστοποίησης, αιτήσεις πληρωμής των προηγουμένων ετών). Τελικά όμως δεν υπήρξε καμία αντιμετώπιση στο πρόβλημα με αποτελέσμα οι παραγωγοί ή να διαγράψουν τα προβληματικά τεμάχια (σε περίπτωση που είχαν μικρή έκταση) ή  να μην μπορέσουν να κάνουν τίποτα στην περίπτωση που το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασής τους είχε πρόβλημα με το χωρικό έλεγχο.

 

 

Στις αρχές του 2014 θα αναρτηθούν και τα οριστικά αποτελέσματα για τη νεά 5ετια
 
 

Μοιράσου το άρθρο!