Αγροτικά - Αλιεία

24/11/2022 - 12:57

Μια ενδιαφέρουσα σύγκριση από τον Γεωπόνο Δημήτρη Γιασσά

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΖΟΝ 2022-23

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΦΩΤΟ Στο ίδιο χωράφι, βλέπουμε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στον ελαιόκαρπο που ποτιζότανε (λόγω συγκαλλιέργειας καλοκαιρινών λαχανκών) και στον καρπό απο δέντρα που έμειναν απότιστα.

Έγιναν ξεχωριστές αλέσεις του ποτιζόμενου και του απότιστου καρπου.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

>>Το μέσο βάρος για τις ποτιζόμενες ελιές ηταν 3.32 γραμμαρια/ελιά, ενω για τις ξηρικές μόνο 1.16.

>>Η απόδοση του ποτιζόμενου καρπού ηταν 18%, ενω του του ξηρικού 17%. (!)

>>Η οξύτητα του λαδιού απο τον ποτιζόμενο καρπό ηταν 0.9, ενω του ξηρικού 0.5*

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1)Η διαφορά στα κιλά καρπού απο τις ποτιζόμενες και τις ξηρικες ελιές ηταν τεράστια. Οι ξηρικές ηταν κατα 65% μικρότερες σε βάρος!

2) Η διαφορά σε απόδοση ελαιολάδου στους καρπούς ποτιζόμενης και ξηρικής ελιάς ηταν πρακτικά αμελητέα.

3) Η οξύτητα του ελαιολάδου στις ποτιζόμενες ελιές ηταν αρκετά μεγαλύτερη λόγω των προσβολών απο δάκο(εκτός της κρατικης δακοκτονίας δεν έγινε άλλη καταπολέμηση). Η οικονομική απώλεια στην αξία του λαδιού λόγω δάκου ανέρχεται σε περίπου 10%

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ

Στο συγκεκριμένο αγρόκτημα ο παραγωγός θα έχανε φέτος περίπου το 61%* της ακαθάριστης αξίας της παραγωγής του ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ.

Ο συγκεκριμένος "έτυχε" να σώσει σημαντικό μέρος της απώλειας του επειδή είχε και πότιζε τις ντομάτες του, τις πιπεριές του, τις μελιτζάνες κτλ.

Για να καταλάβουμε, απώλεια 61% σημαίνει οτι περιμέναμε προιον με ακαθάριστη αξία 1000 ευρω και τελικά πήραμε προιον με ακαθάριστη αξία 390!

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν αποτελεί γενικό κανόνα για ολα τα ελαιοκτηματα του νησιού μας, αλλά ελπίζω να μας κάνει να καταλάβουμε ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΔΕΥΣΗ στην ελαιοκαλλιέργεια πλέον.

*Οσο κι αν μας φαινεται περίεργο οι μεγάλες πράσινες και μικρές μαυρες ελιές ειναι απο την ίδια ποικιλία ελιάς (κολοβή) και το ίδιο χωραφι με αποσταση 20 μετρα περίπου.

*το ελαιολαδο απο τις ξηρικές ελιές παροτι είχε 0.5 οξυτητα,δεν είχε ιδιαιτερα αρώματα

*το 61% βγήκε λόγω της μειωμένης τιμής του δακόπληκτου ελαιοκάρπου

 

πηγη: Cine Φυτόπολις

Μοιράσου το άρθρο!