Αγροτικά - Αλιεία

19/01/2013 - 06:57

«Οροφή» στις τιμές ελαιολάδου για τους παραγωγούς;

«Οροφή» στις τιμές  ελαιολάδου για τους παραγωγούς;

&l

aquo;Οροφή» φαίνεται να «έπιασαν» οι τιμές του ελαιόλαδου, όπως προκύπτει το τελευταίο διήμερο από την αγορά. Οι τιμές (παραγωγού) στις οποίες αγοράζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις (συνεταιριστικές και ιδιωτικές) το ελαιόλαδο κυμαίνονται από 2,50 έως 2,60 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 0,3. Εξαιρέσεις αποτελούν τιμές δημοπρασιών που έφθασαν μέχρι τα 2,87 ευρώ στη Ζάκρο Λασιθίου.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον από Ιταλία για το χύμα ελαιόλαδο δεν είναι έντονο, πράγμα που προκαλεί προβληματισμό στους μεσίτες. Οι παραγωγοί πάντως εκτιμούν ότι μία τιμή γύρω στα 2,60 ευρώ αποδίδει αξιοπρεπές εισόδημα και παράλληλα δίνει περιθώρια στην τυποποίηση να κινηθεί. Αυτό για το οποίο ανησυχούν είναι τυχόν πτώση των τιμών.

Οι νέες  τιμές που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου (άμεση πληρωμή) : 

 

 

Οξύτητα

Τιμή  €/kg

Μεταβολή σε €

0,3

2,40

0,10

1,0

2,15

0,15

2,0

2,00

0,20

3,0

1,86

0,15

4,0

1,83

0,15

5,0

1,80

0,15

Κρήτη

Σταμάτησαν προσωρινά σήμερα το πρωί να αγοράζουν ελαιόλαδο οι Ενώσεις του νομού Ηρακλείου και αρκετοί ιδιώτες, εκτιμώντας ότι η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση τυχόν πτώσης των τιμών του προϊόντος. Η αγορά χύμα ελαιόλαδου έχει «κλωτσήσει» το τελευταίο τριήμερο, ενώ τις τελευταίες ώρες δεν υπάρχει ενδιαφέρον για υπογραφή συμβολαίων από Ιταλούς εμπόρους ελαιόλαδου. Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν κανονικά η ροή της πώλησης του λαδιού από τους παραγωγούς που ζητούσαν να πληρωθούν στις τιμές των 2,50-2,60 ευρώ το κιλό για τις οξύτητες έως 0,3, επίπεδα όμως τα οποία δεν αποδίδει, στην παρούσα φάση, η αγορά. Για να αποφύγουν λοιπόν ανακοίνωση πτώσης των τιμών, οι Ενώσεις διέκοψαν να αγοράζουν λάδι, μέχρι να επανεκτιμήσουν την κατάσταση. Σύσκεψη με τους επικεφαλής των Ενώσεων συγκαλεί σήμερα στη 1 μ.μ. ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης ο οποίος εκτιμά ότι η αδιαφορία των Ιταλών για το κρητικό λάδι είναι τεχνητή.

Στα 2,87 ευρώ κατακυρώθηκε μικρή ποσότητα ελαιόλαδο σε πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε από το συνεταιρισμό Ζάκρου στην Κρήτη. Ένας Ιταλός επιχειρηματίας που ζει στο Ηράκλειο ήταν ο μοναδικός που ενδιαφέρθηκε για 100 τόνους ελαιόλαδο στη δημοπρασία της Ζάκρου, ποσότητα την οποία παραλαμβάνει στην τιμή των 2,87 ευρώ. Αυτή η τιμή δεν αντιπροσωπεύει τα επίπεδα στα οποία κινείται προς το παρόν η αγορά, καθώς αφορά αποκλειστικά και μόνο στους 100 τόνους ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 0,3 το οποίο μάλιστα διαθέτει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδο στην Κρήτη πωλούνται αυτό το διάστημα από 2,50 έως 2,60 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, πάντα για οξύτητες μέχρι 0,3.

 

πηγές: sedik,olivenews,agronews

Μοιράσου το άρθρο!