Αγροτικά - Αλιεία

09/01/2014 - 08:13

Στη φάση προαξιολόγησης για την πιστοποίηση περνούν τα εργαστήρια ελαιολάδου σε Λέσβο, Χανιά και Καλαμάτα.

yle="text-align: justify;">Ένα βήμα πριν την προαξιολόγηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) έτσι ώστε να προχωρήσουν και στην πιστοποίηση, βρίσκονται τα εργαστήρια ανάλυσης ελαιολάδου στη Λέσβο, την Καλαμάτα και τα Χανιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – που παρακολουθεί στενά την πορεία λειτουργίας τους – από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι προαξιολογήσεις (ώστε μέχρι τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί και η τελική αξιολόγηση). Ωστόσο, άλυτο παραμένει το θέμα της στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό. Ειδικότερα, το εργαστήριο ελαιολάδου της Καλαμάτας λειτουργεί με τρία άτομα (ενώ προβλέπονται 5), τον επιστημονικό υπεύθυνο, μια χημικό και μια παρασκευάστρια, το εργαστήριο των Χανίων με 4 άτομα μετά την συνταξιοδότηση της υπεύθυνης (ενώ δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση του χημικού που έληξε τέλος του έτους) και το εργαστήριο της Λέσβου με 2 άτομα ενώ προβλέπονται 4 (εκκρεμεί και εκεί η ανανέωση της σύμβασης του χημικού).

Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2012 δόθηκαν κονδύλια για προσλήψεις προσωπικού, όμως οι συμβάσεις έργου των συμβασιούχων επιστημόνων που προσλήφθηκαν έληξαν τέλος του 2013. Να σημειωθεί ότι παράλληλα γίνεται προσπάθεια για να στελεχωθούν με άτομα που θα κάνουν τεστ γευσιγνωσίας. Τα εργαστήρια οργανωτικά ανήκουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ Δήμητρα.


Λέσβος
Το Εργαστήριο Ελαιολάδου ανήκει στο σταθμό Γεωργικής Έρευνας Λέσβου. Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εργαστήριο στη Λέσβο, μίλησε στον ΑγροΤύπο, η υπεύθυνη, κ. Ευστρατία Κουζούμη. Σύμφωνα με την ίδια το εργαστήριο λειτουργεί σήμερα με δύο άτομα ενώ προβλέπονταν 4 και όπως και στα υπόλοιπα από 31/12/2013 έχει λήξει η σύμβαση εργασίας του χημικού. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «έχει ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα να παραταθεί το έργο των χημικών που είχαν προσληφθεί. Βρισκόμαστε λοιπόν σε αναμονή της δέσμευσης της απαιτούμενης δαπάνης έτσι ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα, κάτι που αναμένουμε να γίνει εντός του μήνα. Παρόλα αυτά καμία ενημέρωση δεν έχουμε για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού».
Και προσθέτει: «σε εμάς η προαξιολόγηση από το ΕΣΥΔ θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου ενώ όσον αφορά το θέμα της γευσιγνωσίας, έχει ήδη δημιουργηθεί η ομάδα η οποία αποτελείται από 17 άτομα και έχουν ξεκινήσει οι εκπαιδεύσεις. Η εκπαίδευση θα γίνει με πέντε διήμερα σεμινάρια και στη συνέχεια θα υποβάλλουν αίτηση στον ΕΣΥΔ για διαπίστευση. Η εργασία τους θα είναι εθελοντική».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική του εργαστηρίου Λέσβου η κ. Κουζούμη μας έκανε γνωστό ότι «οι τιμές είναι στην ίδια λογική και για τρία εργαστήρια, η μόνη διαφοροποίηση έχει να κάνει με τον ΦΠΑ όπου στη Λέσβο είναι 16% επειδή είναι παραμεθόριος περιοχή (23% στην υπόλοιπη Ελλάδα)».


Χρήστος Διαμαντόπουλος /agrotypos.gr

Μοιράσου το άρθρο!