Αγροτικά - Αλιεία

09/02/2024 - 17:35

Συγκέντρωση αγροτών και πορεία στο κέντρο της Καλλονής

Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής ζητούν οι αγρότες της Λέσβου με νέα δυναμική κινητοποίηση

Την αγανάκτηση τους για την οικονομική δυσπραγία που βιώνουν εξέφρασαν αγρότες και αγρότισσες της Λέσβου, που σήμερα πραγματοποίησαν για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία.

Η συγκέντρωση των αγροτών με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους, αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του νησιού στον κόμβο της Αγίας Παρασκευής, όπου από τις 12:00- 2:00 το μεσημέρι έκλειναν ανά τακτά διαστήματα για λίγα λεπτά το κεντρικό οδικό δίκτυο Καλλονής- Μυτιλήνης, ενώ ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καλλονής.

Όπως σημείωσαν σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου το κύριο αίτημά τους είναι η ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής για να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια τους. «Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι ψίχουλα και κανένα ουσιαστικό όφελος δεν έχουν για τους αγρότες» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καραγιάννης.

Οι αγρότες και οι αγρότισσες, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση μίλησαν για μεγάλα προβλήματα στον κλάδο που επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ δήλωσαν, ότι θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις των συναδέλφων τους στο πανελλαδικό μπλόκο.

hh

Τα αιτήματα:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, και για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Θέλουμε ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Η δακοκτονία να γίνετε από την Περιφέρεια με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, πλήρη χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση με εργατικό και επιστημονικό προσωπικό.
  • Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους.
  • Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων».
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους - οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!