Αγροτικά - Αλιεία

29/03/2017 - 06:44

Συμμετοχή Δήμου Λέσβου, στο “7ο Festival Ελαιολάδου & Ελιάς”

Ο Δήμος Λέσβου με τη συμπαράσταση και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών, θα συμμετάσχει στο “7ο Festival Ελαιολάδου & Ελιάς”, που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού από Παρασκευή, 31 Μαρτίου έως Κυριακή 2 Απριλίου 2017 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Νέο Φάληρο, Αθήνα).

 

Το festival αυτό, είναι ένα καταξιωμένο εμπορικό γεγονός, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στα νότια προάστια της Αθήνας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο το λεκανοπέδιο, αλλά και εμπορικών αντιπροσώπων απ’ όλη την Ελλάδα.

  

Με δεδομένα:

 

  1. ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, περί τις 40 μικρές ή μικρομεσαίες τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιοκομίας (ελαιολάδου, ελιών, πάστας ελιάς, σάπωνος, κ.α.), που την καθιστούν μία από τις κορυφαίες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας,

  

  1. την αναγκαιότητα συνεχούς παρουσίας της Λέσβου, σε δράσεις σχετικές με την προώθηση των τοπικών αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων, τόσο σε αγορές του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού,

 

  1. τη σπουδαιότητα παροχής κινήτρων και στις λιγότερο αναπτυγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου με σταδιακά βήματα να ξεφύγουν από την εσωστρέφειά τους,

 

  1. τα οικονομικά οφέλη που αναμένει το νησί από την ανάπτυξη του κλάδου της ελαιοκομίας, και τη μεγάλη σχέση του ελαιοκομικών προϊόντων με την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, ο οποίος για το νησί της Λέσβου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην τουριστική του ανάπτυξη, και

 

  1. την προσδοκία για υψηλή προσέλευση του αγοραστικού κοινού (αναμένονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες), λόγω της πολύχρονης εμπειρίας των διοργανωτών στη διεξαγωγή πολύ επιτυχημένων αντίστοιχων εμπορικών κλαδικών festivals, 

 

αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Λέσβου, ως συντονιστικού φορέα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και με βασικούς στόχους: α) τις όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρηματικές – επαγγελματικές συμφωνίες από τις τοπικές επιχειρήσεις, β) την προώθηση των ατομικών “brand names” των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτά ουσία και πραγματικό νόημα η κάθε επιχειρηματική παρουσία στην έκθεση και να εξοικειώνεται ο δυνητικός καταναλωτής & επαγγελματίας αγοραστής (Έλληνας και ξένος) με τις τυποποιητικές φίρμες, γ) τις απευθείας λιανικές πωλήσεις στο καταναλωτικό κοινό, και δ) την καθιέρωση και προώθηση της συνολικής ελαιοκομικής παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής και των ιδιαίτερων παραδοσιακών προϊόντων της.   

 

Οι επιχειρήσεις του κλάδου ελαιοκομίας του νησιού, που συμμετείχαν αδιαλείπτως και στις 6 προηγούμενες διοργανώσεις, θα δώσουν και φέτος δυναμικό παρόν στο εν λόγω festival. Μεγάλοι χορηγοί της συμμετοχής των 32 λεσβιακών επιχειρήσεων, είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”.  

 

Παράλληλα με την καθεαυτού έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο του festival διοργανώνονται και οι δύο καθιερωμένοι διαγωνισμοί εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων & ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς, καθώς και το θεσμοθετημένο πανελλήνιο συνέδριο ελαιολάδου και ελιάς. 

 

Την οργάνωση της συμμετοχής των Λεσβιακών επιχειρήσεων στους δύο διαγωνισμούς, έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τα ελαιόλαδα και οι ελιές που θα αναδειχθούν από ομάδα εξειδικευμένων αξιολογητών – γευσιγνωστών, θα βραβευτούν και θα μπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το σήμα της διάκρισης που κατέκτησαν. 

 

Το συνέδριο, όπως κάθε φορά, θα περιλαμβάνει  4 ανεξάρτητες ενότητες, στις οποίες θα αναλυθούν τα επιμέρους θέματα: α) Ελαιόλαδο: Νέες πολιτικές της Ε.Ε. για το ελαιόλαδο, marketing, συσκευασία, εξαγωγές, εμπορία & διακίνηση ελληνικού ελαιολάδου, διεθνής ανταγωνισμός, β) Βιολογική καλλιέργεια: Προβλήματα & προοπτικές βιολογικού ελαιολάδου, ολοκληρωμένη διαχείριση βιολογικής καλλιέργειας ελιάς, κώδικες ορθής ελαιοκομικής πρακτικής, κ.α., γ) Ελιά: Ελληνική & παγκόσμια αγορά επιτραπέζιας ελιάς, marketing, συσκευασία, διακίνηση, εξαγωγές, διεθνής ανταγωνισμός, και δ) Ελαιοτριβεία: Αναπτυξιακός νόμος, τρόποι χρηματοδότησης ελαιοτριβείων, νέος φορολογικός κώδικας, πιστοποιήσεις HACCP, ISO, 2φασικά & 3φασικά ελαιοτριβεία, σύγχρονο marketing του ελαιουργού, Δ’ προγραμματική περίοδος της Ε.Ε., συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων, κ.α.

 

Στο festival, πέραν του πολυπληθούς κοινού και των εμπορικών αντιπροσώπων, θα παρευρεθούν δημοσιογράφοι έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου εξειδικευμένοι με την ελαιοκομία και το εν γένει αγροτικό – γαστρονομικό – τουριστικό ρεπορτάζ, τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας, καθώς και πρέσβεις – εμπορικοί ακόλουθοι διαφόρων κρατών στην Ελλάδα. 

Όπως πάντα, θα ακολουθήσει έγγραφη κλαδική – εξατομικευμένη ενημέρωση – απολογισμός (report), για την πιθανή ζήτηση των προϊόντων από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου (Ελλάδας και εξωτερικού), ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα αναφορικά με τις πωλήσεις των τοπικών επιχειρήσεων.

 

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, θα διεξάγεται γαστρονομική επίδειξη από επιλεγμένους chefs, με τίτλο H κουζίνα που βασίζεται στο ελαιόλαδο της Λέσβου”. Συγκεκριμένα θα παρουσιάζονται “πιάτα” με συνταγές μαγειρικής, βασισμένες στο λεσβιακό ελαιόλαδο. Η παρασκευή των διαφόρων εδεσμάτων, θα γίνεται ζωντανά και θα χρησιμοποιούνται τα ελαιόλαδα της Λέσβου, που θα εκτίθενται στην έκθεση.  Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θα προβάλλονται από τους chefs τόσο το λεσβιακό ελαιόλαδο ως προϊόν υψηλής ποιότητας και ως προϊόν που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής διατροφής, αλλά ταυτόχρονα και οι ετικέτες των παραπάνω λεσβιακών ελαιολάδων.

 

Για την εύκολη πρόσβαση στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας, οι φίλοι της Λέσβου στην Αθήνα, μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν το μετρό (γραμμή πράσινη – Η.Σ.Α.Π.) ή το τραμ, με σταθμό αποβίβασης το “Νέο Φάληρο”. Το εισιτήριο εισόδου είναι 3 ευρώ (παιδιά έως 12 ετών και Α.Μ.Ε.Α., δωρεάν), ενώ το ωράριο λειτουργίας του festival είναι: Παρασκευή, 31 Απριλίου 2017: 4 μ.μ. – 9 μ.μ., Σάββατο, 1 Απριλίου 2017: 10 π.μ. – 9 μ.μ., και Κυριακή, 2 Απριλίου 2017: 9 π.μ. – 8 μ.μ.    

 

Με τιμή,

 

Πάνος Μιχ. Πίτσιος

Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης &

Σύμβουλος Marketing,

Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Λέσβου 

 

Μοιράσου το άρθρο!