Αγροτικά - Αλιεία

13/10/2022 - 12:45

Συνεταιρισμός Αγ. Παρασκευής Λέσβου: Με 1,60 το πρόβειο γάλα και... ρήτρα αύξησης

Για πρώτη φορά στα χρονικά τέτοια τιμή παραγωγού στο νησί.

Σε συμφωνία με την εταιρεία Βοσκοπούλα (Μπαταγιάννης-Θεσσαλία) για την απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος παραγωγής 2022-2023 προχώρησε ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Η συμφωνία προβλέπει μια τιμή στα 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, συμβατικής παραγωγής, 1,70 ευρώ στο βιολογικής παραγωγής και 96 λεπτά στο συμβατικό γίδινο γάλα. Τη συμφωνία επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής Λέσβου, κ. Συμεών Κουλμανδάς, διευκρινίζοντας πως οι τιμές αυτές θα ισχύουν ανεξαρτήτως τονάζ, δηλαδή για όλα τα μεγέθη μονάδων του νησιού, αλλά και το σημαντικότερο, ανεξαρτήτως περιεκτικότητας σε λιποπρωτεΐνες. Μάλιστα η συμφωνία προβλέπει πως αν η τιμή οπουδήποτε στην Ελλάδα ανέλθει περαιτέρω, τότε αυτόματα θα ισχύσει και για το Συνεταιρισμό Αγίας Παρασκευής, ενώ ο ΑΣ θα πάρει και προκαταβολή 500.000 ευρώ.

Τη χρονιά 2021-2022 ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής Λέσβου είχε μια παραγωγή 1.012 τόνων σε συμβατικό πρόβειο γάλα, 730 τόνων σε βιολογικό πρόβειο γάλα και 409 τόνων σε γίδινο γάλα. Πέρσι το πρόβειο πληρώθηκε 1,20 ευρώ το κιλό, το βιολογικό πρόβειο 1,30 ευρώ το κιλό και το γίδινο 77 λεπτά. Ο Συνεταιρισμός είχε και μια μικρή παραγωγή (47 τόνους) σε γίδινο βιολογικό γάλα, προσθέτει ο κ. Κουλμανδάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στις ζωοτροφές μάλλον έχουν πιάσει ταβάνι. Με τα δεδομένα αυτά, προσθέτει δεν θα πέσει η παραγωγή γάλακτος στο νησί. Αν όμως οι ζωοτροφές ανέλθουν κι άλλο, τότε είναι αναπόφευκτο να μειώσουν κοπάδια οι κτηνοτρόφοι.

Υπενθυμίζεται πως ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής είχε λάβει την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη των 11 συνεταιρισμών του νησιού, με αφορμή την ιδιότυπη αφωνία (μέχρι πριν λίγες ημέρες) των αγοραστών γάλακτος.

 

Μπίκας Αλέξανδρος/agrotypos.gr

 

Ακούστε όσα δήλωσε  ο πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής Βασίλης Βαλτζής στην ΕΡΤ Αιγαίου:

 

Μοιράσου το άρθρο!