Αγροτικά - Αλιεία

02/11/2022 - 09:11

Τα αιτήματα των αγροτών της Λέσβου - Συμμετοχή στο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανοιχτή σύσκεψη Συλλόγων και φορέων που διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καλλονής , Αγίας Παρασκευής και Ανεμώτιας στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Σ’ αυτήν συμμετείχαν επίσης μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Κάπης, Μανταμάδου, Θερμής και Αγιάσου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλονής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Καλλονής και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Καλλονής.

Απ' όλους τους παρευρισκόμενους εκφράστηκε η αναγκαιότητα για μαζικούς αγώνες με συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και την παραγωγή των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου λεκανοπεδίου Καλλονής στενάζουν κάτω από το δυσβάσταχτο κόστος λειτουργίας τους που προκαλεί η αλματώσεις αύξηση στην ενέργεια, αλλά και η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των συντοπιτών μας. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και βιοτέχνες οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο.

Ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν τον αφανισμό τους να έρχεται μέσα απ' την τρομακτική άνοδο του κόστους παραγωγής. Δεν βλέπουν να υπάρχει <<ταβάνι>> στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε ζωοτροφές , λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Το κόστος άλεσης στα ελαιοτριβεία αυξήθηκε40% από πέρισυ. Η εκτιμώμενη άνοδος στην τιμή του λαδιού και του γάλακτος για φέτος, όχι μόνο δεν είναι ικανή να καλύψει το υπέρογκο κόστος παραγωγής τους αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να φτάνουν στο ράφι μετά και την παρέμβαση των μεσαζόντων σε τιμές απαγορευτικές για το λαό. Αν δεν επιδοτηθεί η παραγωγή των πρώτων υλών και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Ο παραγωγός να μην μπορεί να παράγει και ο καταναλωτής λόγω της ακρίβειας , των χαμηλών μισθών και συντάξεων να μην έχει την αγοραστική δύναμη να καταναλώσει. Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίοι αλιείς μας.

Τους πνίγουν τα λειτουργικά έξοδα αφού το πετρέλαιο είναι η βασική τους κινητήρια δύναμη για να βγούν στην δουλειά.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δουλέψουν όλοι για την επιτυχία του Παλλεσβιακού Συλλαλητηρίου την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, στις 11 το πρωί στην Καλλονή.

Με τους αγώνες μας να διεκδικήσουμε:

• Μείωση του κόστους παραγωγής.

• Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

• Εγγυημένες τιμές πώλησης των προϊόντων μας που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουμε και να συνεχίσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος.

• Ξεκάθαρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για κάθε νόσο και αιτία που καταστρέφει την παραγωγή και το κεφάλαιο ( ζωικό – φυτικό ).

• Άμεση λήψη μέτρων για την ακαρπία του ελαιώνα μας, τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς και αποζημίωση γι’ αυτά.

• Εδώ και τώρα πλήρη αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής και του κεφαλαίου σ΄ όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Πολυχνίτου απ’ την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού. Να μην περιμένουμε «σωτήρες». Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, όλοι μαζί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι, γυναίκες και συνταξιούχοι. Με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Σας καλούμε όλους στο Παλλεσβιακό Παναγροτικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 9 Νοέμβρη ημέρα Πανελλαδικής απεργίας, στις 11 το πρωί στη Καλλονή.

Μοιράσου το άρθρο!