Αγροτικά - Αλιεία

30/05/2013 - 09:46

Θα επέμβει εισαγγελέας στην ΕΑΣ Λέσβου; Ζητάνε από τους παραγωγούς να υπογράφουν λευκή εξουσιοδότηση είσπραξης χρημάτων!

Θα επέμβει εισαγγελέας στην ΕΑΣ Λέσβου; Ζητάνε από τους παραγωγούς να υπογράφουν λευκή εξουσιοδότηση είσπραξης χρημάτων!

Η

διαδικασία υποβολής αιτήσεων αγροτικών ενισχύσεων για το έτος 2013, η οποία τελεί υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), υλοποιείται από τις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να απευθύνονται και να καταθέτουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Στη Λέσβο πρόσφατα δημοσιεύματα είχαν αναφέρθει στις αντιδράσεις και από τους αγρότες της Λέσβου για την  καταβολή των 35 € στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου με την υποβολή του φακέλου της Ενιαίας Ενίσχυσης.  Ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου Στρατής Χατζηδημητρίου είχε δήλωσει στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «το συγκεκριμένο ποσό που καταβάλουν οι αγρότες δεν αφορά την υποβολή της αίτησης για την Ενιαία αλλά άλλες υπηρεσίες όπως η συντήρηση του Αρχείου των Παραγωγών που διατηρεί η Ένωση».


Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα αναφέροντας: «Θέλω να δηλώσω με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, η δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής ΕΛΓΑ, καθώς και η αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων το 2013, γίνονται χωρίς καμία επιβάρυνση των παραγωγών. Το κόστος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο. Η σύμβαση της Πολιτείας με την ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχει "ψιλά γράμματα" και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Ουδείς αγρότης υποχρεούται να πληρώνει "πανωπροίκι".

Όμως τα πράγματα είναι χειρότερα... η ΕΑΣ Λέσβου  όχι μόνο χρεώνει παράνομα τα 35 ευρώ για κάθε αίτηση αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα!
Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες η ΕΑΣ Λέσβου ζητάει από τους παραγωγούς να υπογράψουν εξουσιοδότηση είσπραξης χρημάτων για όσους έχουν ενταχθεί στο προγράμμα "Ολοκληρωμένης Διαχειρίσης". Αυτή η εξουσιοδότηση ΔΕΝ αναφέρει ποσό χρέωσης! Θα το συμπληρώσει μετά η ΕΑΣ Λέσβου!

Πόσο νόμιμο είναι να υπογράφει κάποιος λευκή εξουσιοδότηση;
Μήπως πρέπει να πάει κάποιος εισαγγελέας να επισκέφτει την ΕΑΣ Λέσβου;

Οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ :
210 8802000  

Μοιράσου το άρθρο!