Αγροτικά - Αλιεία

23/06/2020 - 18:26

Θρίαμβος για το νησί μας, θρίαμβος για το λεσβιακό ελαιόλαδο

Στον Πύργο Πετρέζα στα Σπάτα πραγματοποιήθηκε από 11-13 Ιουνίου η αξιολόγηση των δειγμάτων για τον 5ο Athena International Olive Oil Competition, αφήνοντας την προγραμματισμένη Λέσβο για του χρόνου, λόγω της πανδημίας.


Παρ’ όλες τις αντιξοότητες που, μεταξύ άλλων, εμπόδισαν και πολλές συμμετοχές, η διευθύντρια και «ψυχή» της διοργάνωσης, Μαρία Κατσούλη, δηλώνει ικανοποιημένη από τη γενική εικόνα του διαγωνισμού: Πάνω από 430 τα δείγματα που εξετάστηκαν ξεπερνώντας κατά 70 τα περσινά, ενώ φέτος συμμετείχαν για πρώτη φορά και 6 νέες χώρες: Αυστραλία, Κίνα, Βραζιλία, Κύπρος, Λίβανος και Αλγερία. Έτσι, το σύνολο των ξένων χωρών που συμμετέχουν ανέρχεται σε 16. Όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο σκληρός ήταν φέτος ο ανταγωνισμός.

Εδραιωμένη πλέον ως μια από τις πιο έγκυρες της κατηγορίας της, η διοργάνωση διατηρεί ως φιλοσοφία της την ανάδειξη των ελληνικών «πατρίδων» της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά και της μακραίωνης ιστορίας του ελαιολάδου στη χώρα μας. Μετά την Αθήνα, πόλη που συνδέθηκε από την αρχαιότητα με το σύμβολο της ελιάς, ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Μεσσηνία, στους Δελφούς και στο Ναύπλιο, ενώ η διοργάνωση στη Λέσβο μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά.

Πολλές ήταν οι συμμετοχής και στη φετινή δοκιμασία από νησί μας. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι ένας απόλυτος θρίαμβος για το νησί μας, για το λάδι μας.  Δεκάδες τα μετάλλια... Τα ελαιόλαδα της Λέσβου κατέκτησαν  ένα διπλό χρυσό, 13 χρυσά , 17 αργυρά και  4 χάλκινα .

Στον διαγωνισμό παρευρέθηκε  ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  κ. Πανάγος Κουφέλος, η κα Δήμητρα Μουτζούρη, ο Αντιδήμαρχος κ. Ζαφείρης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μυρσινιάς.

Σε ανάρτησή του ο κ. Κουφέλος αναφέρει:  "Σε έναν πολύ όμορφο χώρο στα Σπάτα Αττικής πραγματοποιήθηκε ο 5ος διαγωνισμος ATHIOOC (ΑTHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION) για το 2020. Υπό φυσιολογικές συνθήκες φέτος θα είχε διεξαχθεί στη Λέσβο αλλα λόγω κοροναιου ματαιώθηκε και μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2021. Πρόκειται για ενα διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου δυναμικά ανερχόμενο και είναι ο μοναδικός που διοργανώνεται στην Ελλάδα.Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών από όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου και το σεβασμό σημαντικών κριτών παγκοσμίου βεληνεκούς. Το Βόρειο Αιγαίο έδωσε δυναμικό παρόν αφού στο διαγωνισμό συμμετείχαν πολλοί ελαιοπαραγωγοί από την Λέσβο και τη Σάμο.Παρόντες η σύζυγος του Περιφερειάρχη κ. Δήμητρα Μουτζούρη, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λεσβου κ.Ζαφείρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ.Μυρσινιάς, γνωστοί Σεφ αλλα και δημοσιογράφοι της Γαστρονομίας. Τα συμπεράσματα ηταν ωφέλιμα και για ακόμη μια φορά διαπιστώσαμε πως χρειάζεται περισσότερη προβολή του ελαιολάδου μας για να πάρει την θέση που του αξίζει στη Διεθνή Αγορά.Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Απρίλιο του 2021"

 

 Θαυμάστε τα μετάλλια της Λέσβου:

Μετάλλιο  - Ελαιόλαδο - Παραγωγός - Ποικιλιακό προφίλ

1

2

εε

4

 

Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο ανά ποικιλία
Γέρας, Γλιγλής Γρηγόρης, Κολοβή
Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο ανά περιοχή: Κρήτη, Πελοπόννησος,
Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Ιόνια Νησιά, Νησιά Αιγαίου

Σαπφώ, Παπαδέλλης Χαράλαμπος, 70% Κολοβή, 20% Αδραμυτινή, 10% Αγριελιά

Μοιράσου το άρθρο!