Αγροτικά - Αλιεία

30/01/2019 - 13:10

Τιμές Ελαιολάδου και ... fake news

yle="text-align: justify;">Στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα παρά το ότι οι εξελίξεις στη συγκομιδή μεταξύ των χωρών όπως προκύπτει από επίσημες πηγές, διαφοροποιούνται σημαντικά και ως προς τον βαθμό ολοκλήρωσης και ως προς το τελικό ύψος.


Ετσι, ενώ στην Ισπανία η συγκομιδή βρίσκεται ακόμα στο 70%, στην Ιταλία και Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τις αναμενόμενες ποσότητες να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα και στις τρεις χώρες όπως φαίνεται από τον πινάκα που παρατίθεται σε επόμενο θέμα.


Στην Ελλάδα και στην Κρήτη, ενώ νεοτέρα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι φετινή παραγωγή είναι αρκετά χαμηλότερη από ότι αρχικά εκτιμήθηκε όχι μόνο στην Ιταλία και Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία, οι τιμές εξακολουθούν να κυμαίνονται στα ιδία χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα όμως τελευταία η κινητικότητα της αγοράς παρουσιάζει συμπτώματα κάμψης με τις αγοραπωλησίες να περιορίζονται η και να «παγώνουν» σε κάποιους μεγάλους αγοραστές.
Από την άλλη πλευρά για λόγους ανεξήγητους, διάφοροι παράγοντες του αγροτικού παρουσιάζονται να μιλούν σε ΜΜΕ για τεράστια παραγωγή της Ισπανίας (1.700 χ.τ.) προκαλώντας ψυχολογικό κλίμα για βεβιασμένη προσφορά και πτώση των τιμών!


Τελικά, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 29-1-19 ( www.sedik.gr) οι μέγιστες τιμές (Πιν.1) στην Ιταλία βρίσκονται στα 6,15 €/κ, στην Ισπανία στα 3,55€/κ , στην Πελοπόννησο στα 3€/κ και στην Κρητη στα 3,15€/κ
Οπωσδήποτε η τεράστια διάφορα τιμών Ελλάδας Ισπανίας και ιδίως Ιταλίας δεν είναι απλά παράδοξο αλλά τελείως αντίθετο με τους νόμους της αγοράς. Γιαυτο έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά και τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και κυρίως τους πολιτικούς!


Όπως όλα δείχνουν, βασική αιτία, φαίνεται να είναι η δομή της προσφοράς του χύμα , η οποία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη και γίνεται απο πολυάριθμους μεσίτες και μεσάζοντες οι όποιοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας και την είσπραξη της δικής τους προμηθείας.


Τα περισσότερα ελαιοτριβεία της χώρας (περίπου 2.300) και όλα σχεδόν της Κρήτης ( περίπου 550 ) πουλούν χύμα ελαιόλαδο ειτε κατευθείαν , ειτε μέσω κεντρικών μεσιτών στις τιμές που προσφέρουν κατά καιρούς οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές.


Ο ΣΕΔΗΚ συνιστά την διάθεση του ελαιολαδου με δημοπρασίες, η πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και προσφέρει δωρεάν δημοσίευση τους στην ιστοσελίδα του. Και η μέθοδος αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα αφού οι τιμές που επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς που κάνουν Συν/σμοι όπως π.χ. οι Αγρ. Συν/σμοι Κριτσας, Ζάκρου, Εμπάρου, Θραψανού, Αγγελιανών, Σελινου κ.α. είναι υψηλότερες κατά 0,30-0.50 €/κ

 

πηγη: Χανιώτικα Νέα

Μοιράσου το άρθρο!