Αγροτικά - Αλιεία

21/01/2022 - 08:22

Την κυβερνητική αδιαφορία για τους αγρότες ζήλεψε η Περιφέρεια και άφησε ακέφαλη της ΔΑΟΚ - Τι αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

         Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας, ελαιοπαραγωγοί και   κτηνοτρόφοι αντί να μειώνονται αυξάνονται συνεχώς. Παρά την όποια αύξηση στα αγροτικά προϊόντα μας λάδι – γάλα , οι παραγωγοί μας βάζουν στην τσέπη πολύ λιγότερα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές σε ζωοτροφές, λιπάσματα , αγροτικά μέσα και εφόδια, συνεχίζουν να καλπάζουν προς τα πάνω, σφίγγοντας την θηλιά στο λαιμό τον αγροτοκτηνοτρόφων. Οι εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ  για επιδότηση των ζωοτροφών έχει μείνει στα χαρτιά. Στην ελαιοκαλλιέργεια η λίπανση έχει καταντήσει απαγορευτική, αφού οι τιμές των λιπασμάτων έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Όλες οι πιέσεις και οι επιστολές προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών  από την ακαρπία του ελαιώνα μας τα τελευταία τρία χρόνια πέφτουν στον κάλαθο των αχρήστων , γιατί απλά δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ή όπως μας λένε δεν υπάρχουν χρήματα. Φαίνεται ότι τα λεφτά μας τα έφαγαν το ΝΑΤΟ οι φρεγάτες και RAFALE!!!   

         Οι υπέρογκες αυξήσεις   σε καύσιμα , ηλεκτρικό ρεύμα και σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, συμπληρώνουν τον κατάλογο των δεινών μας.   Στην αλιεία οι συνθήκες αγριεύουν, αφού η επίθεση με το νέο νομοσχέδιο στέλνει στον αφανισμό τους μικρούς επαγγελματίες βιοπαλαιστές ψαράδες, δίνοντας   αέρα στα πανιά των μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται το θαλάσσιο πλούτο.

          Τη κυβερνητική αδιαφορία προς τους πραγματικούς υπερασπιστές του πρωτογενούς τομέα , που δεν είναι άλλοι από τους βιοπαλαιστές μικρομεσαίους αγρότες, φαίνεται ότι ζήλεψε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αφού άφησε ακέφαλη την ΔΑΟΚ, βάζοντας στο πάγο τη διεκπεραίωση και υπογραφή φακέλων, όπως Σχέδια Βελτίωσης , πληρωμές δεύτερης δόσης σε Νέους Αγρότες, εγκρίσεις φακέλων Νέων Αγροτών, επιδότηση ζωοτροφών κ.α.

         Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους , να μετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες τους, με στόχο ένα δυναμικό  τρίτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις. Η πείρα έχει αποδείξει ότι μόνο με τους αγρότες και τα τρακτέρ στους δρόμους υπάρχει ελπίδα να μας ακούσουν, να μας υπολογίσουν και τελικά να κατακτήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνετε και στους εφοπλιστές.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια και σε βασικά είδης πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.

Μοιράσου το άρθρο!