Αγροτικά - Αλιεία

28/11/2023 - 16:13

Τροποποίηση της απόφασης λήψης μέτρων στη Λέσβο λόγω Ευλογιάς του προβάτου

Ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για το θέμα της ευλογιάς του προβάτου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου του νησιού. Εκτιμώντας τα δεδομένα προβαίνει σε τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. 157958/25-10-2023 απόφασης λήψης μέτρων σε μολυσμένο Νομό, λόγω Ευλογιάς του προβάτου της Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου.

Συγκεκριμένα, στα γεωγραφικά όρια του Δ.Δ.Σιγρίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου και σε ακτίνα δέκα (10) χιλιομέτρων περιμετρικά από την μολυσμένη εκτροφή (απαγορευμένη ζώνη) που έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα Ευλογιάς στις 24/10/2023 εξακολουθούν να διατηρούνται τα υγειονομικά μέτρα έως τις 10 Ιανουαρίου που είχαν ληφθεί με την παραπάνω απόφαση και ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων των ζώων εκτός και αν προβούν σε άμεση σφαγή, στο πλησιέστερο σφαγείο πάντα μετά από έγκριση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής.

Επιτακτική ανάγκη επιβάλλει την επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων αιγοπροβάτων και βοοειδών. 

Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν εγκαίρως τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές στην  περίπτωση που ένα ζώο εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα.

Τονίζεται ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί κίνδυνο για την Υγεία των Ζώων.

Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνήστε άμεσα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου στα τηλέφωνα: 2251047427 – 2251042236

 

Δειτε την απόφαση στο επισυναπτόμενο αρχείο:

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Τροποποιηση Απόφασης Λέσβος.pdf 166.13 KB

Μοιράσου το άρθρο!