Αγροτικά - Αλιεία

09/11/2022 - 10:00

Ξεσηκωμός αγροτών - Παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο - Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

Αγρότες – κτηνοτρόφοι, η  χρονιά που  πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολη τόσο για την παραγωγή, όσο και για το εισόδημά μας. Οι όποιες προσδοκίες για οικονομική ανάσα μετά την αναιμική άνοδο στις τιμές του λαδιού και του γάλακτος, αποδείχτηκαν μάταιες, αφού η ξέφρενη ανοδική πορεία σε ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενικά σ' όλα τα αγροεφόδια, μας άφησαν χρεωμένους.

           Δε φταίει μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που όλοι μας βομβαρδίζουν το μυαλό. Πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, αγροτικά μέσα και εφόδια, είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν και να βάζουν φωτιά στην τσέπη μας πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Στο όνομα της <<πράσινης ανάπτυξης>>, όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στην κατάργηση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, την δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας και το πρόστιμο ρύπων, μας οδήγησαν σ΄ αυτό που ζούμε σήμερα. Την ίδια στιγμή τα προιόντα μας πωλούνται απ΄τον παραγωγό σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής τους και με την αισχροκέρδια που επιτρέπει <<η ελεύθερη οικονομία της αγοράς>>, φτάνουν στον καταναλωτή πανάκριβα. Μας μιλάνε για επισιτιστική κρίση, ότι θα λήψουν προιόντα και θα πεινάσουμε. Προιόντα υπάρχουν, αλλά θα πεινάσουμε λόγω τις αισχροκέρδιας των μεσαζόντων, των εμποροβιομηχάνων, αλλά και των χαμηλών μισθών, των εξευτελιστικών συντάξεων και του πληθωρισμού που καλπάζει.

           Συνάδελφοι δεν υπάρχουν σωτήρες. Όλοι όσοι θέλουν να μας κυβερνήσουν θα έρθουν με παχιά λόγια και πλατιά χαμόγελα να μας αρπάξουν την ψήφο και μετά να συνεχίσουν την ίδια αντιαγροτική – αντιλαική πολιτική που ασπάζονται, κάτω απ΄ τις ευλογίες της Ε. Ε..

           Πρέπει να πάρουμε επιτέλους την ζωή στα χέρια μας. Να μην περιμένουμε μεσίες και σωτήρες που θα μας βγάλουν απ΄ την δύσκολη θέση. Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα και επιδόματα. Δεν είμαστε ζητιάνοι.     

Πρέπει να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει στην σύγχρονη κοινωνία.  Δουλεύουμε σκληρά και θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς του ιδρώτα μας.

          Πρέπει να πιστέψουμε στην δύναμή μας, μέσα απ΄ τον οργανωμένο αγώνα. Όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να δυναμώσουμε με τη συμετοχή μας του αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, την Ομοσπονδία, να συνεχίσουμε τη πάλη  για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και να διαφυλλάξουμε ότι έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα.

          Τίποτα δεν μας έχουν χαρίσει, Όλα είναι αποτέλεσμα αγώνων και διεκδίκησης γι΄ αυτό συνεχίζουμε.                                                                         

Διεκδικούμε:                                                                                                                       

  •     Μείωση του κόστους παραγωγής.
  •  Εγγυημένες τιμές πώλησης των προιόντων μας που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουμε και να συνεχίσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα.                                                                                         
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος.                                                                                                                                                                                                                            
  • Ξεκάθαρες αποζημιώσεις απο τον ΕΛΓΑ για κάθε νόσο και αιτία που καταστρέφει την παραγωγή και το κεφάλαιο ( ζωικό – φυτικό ).                             
  • Άμεση λήψη μέτρων για την ακαρπία του ελαιώνα μας, τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς και αποζημίωση γι΄ αυτά.                                                                                                                                                                                          
  • Εδώ και τώρα πλήρη αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής και του κεφαλαίου σ΄ όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Πολυχνίτου απ΄την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού.

          Συνάδελφοι, παρόλες τις υποσχέσεις για άνοδο των τιμών σε λάδι και γάλα  φέτος τίποτα δεν μας εξασφαλίζει, ότι θα έχουμε έστω κάποιο κέρδος. Το έχουμε ξαναζήσει.                                                                                                              

 Γι΄ αυτό  η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου σας καλεί σε Παλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο, την Τετάρτη 9 Νοέμβρη , στο κέντρο του νησιού, στην Καλλονή.                                                                                                                 

 Ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης είναι ο μόνος που μπορεί να μας σώσει.

Μοιράσου το άρθρο!