Skip to main content
|

Ζημιές και φέτος στην ελαιοπαραγωγή της Λέσβου

Ζημιές και φέτος στην ελαιοπαραγωγή της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
ελαιοκαλλιέργεια
 
Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ"
 
 
- Απώλεια παραγωγής καταγράφει και φέτος η Λέσβος λόγω αστοχίας της ανθοφορίας, αλλά και καρπόπτωσης στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην Αγιάσο, τη Γέρα και στο Πλωμάρι
 
Για άλλη μια χρονιά φέτος αναμένεται οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου να έχουν απώλειες στη σοδειά τους και μάλιστα αυτό όταν το νησί μας έχει να δει μαξουλοχρονιά από το 2006. Ήδη στην περιοχή της Γέρας οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί κάνουν λόγο για ένα "καλό κισίρι", διαπιστώνοντας σε πολλές περιοχές τον ανθό να έχει ξεραθεί πάνω στα δέντρα, ενώ και σε περιπτώσεις όπου ο ανθός "έδεσε" σε καρπό, ο καρπός δεν κρατήθηκε πάνω στα δέντρα αλλά έπεσε στο έδαφος. 
Δεν είναι όμως μόνο η Γέρα όπου καταγράφεται απώλεια παραγωγής, καθώς πρόβλημα παρατηρείται και στην περιοχή του Πλωμαρίου, αλλά και από το βόρειο τμήμα του νησιού μας. Εξάλλου και οι ελαιοπαραγωγοί της Αγιάσου μετρούν ζημιές στα χωράφια τους και μάλιστα αρκετοί από αυτούς έχουν απευθυνθεί στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενημερώνοντας με την ελπίδα να εφαρμοστεί κάποιο πρόγραμμα αποζημίωσης.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας έχει ήδη σχηματίσει ανεπίσημα μία πρώτη εικόνα για την κατάσταση φέτος στο λεσβιακό ελαιώνα (για την οποία προκειμένου να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις να σημειώσουμε ότι δεν οφείλεται σε δακοπροσβολή). Η επίσημη εκτίμηση από την υπηρεσία θα γίνει με την έναρξη της δακοκτονίας, οπότε θα αναλάβουν καθήκοντα οι 12 Γεωπόνοι Τομεάρχες που θα καταγράψουν την κατάσταση αναλυτικά σε κάθε περιοχή της Λέσβου.
 
Έρχεται ο ΕΛΓΑ
Καθώς όμως η ζημιά στο λεσβιακό ελαιώνα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε εκτιμηθεί τον προηγούμενο μήνα, έρχεται στη Λέσβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας στέλεχος του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μεταβεί δειγματοληπτικά σε κάποιες περιοχές του νησιού μας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Για τη μετάβαση του στελέχους του Οργανισμού έχει ενημερωθεί επίσημα η Περιφέρεια και προς τούτο ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Αντώνης Γιαννάκης, έχει ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής να παρασχεθεί κάθε υποστήριξη στο στέλεχος του Οργανισμού, προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση του ελαιώνα στη Λέσβο.
«Έχουμε ενημερωθεί εγγράφως ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στη Λέσβο ο Δημήτρης Μπόλλας που έχει την ευθύνη για τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που καταγράφουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί. Κάτι το οποίο δεν παρατηρείται μόνο στο νησί μας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», ανέφερε χθες στα "Νέα της Λέσβου" ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Στρατής Ψαριανός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά φέτος η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έκανε μια πολύ καλή κίνηση, η οποία το πιθανότερο να αποβεί προς όφελος των ελαιοπαραγωγών ως προς την αποζημίωσή τους. Δεν έδωσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την καθιερωμένη εκτίμηση που κάνει κάθε χρόνο για το ύψος της ελαιοπαραγωγής στη Λέσβο, επισημαίνοντας τις επιφυλάξεις της για το αν η μεγάλη ανθοφορία που είχαμε τον Μάιο θα ερμηνευόταν και σε καρπόδεση. Και αυτό καθώς προηγούμενα χρόνια που είχαν δοθεί οι εκτιμήσεις και στη συνέχεια διαπιστώθηκε καρπόπτωση και απώλεια παραγωγής, η περιοχή μας δεν μπόρεσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η απώλεια παραγωγής να είναι από 30% και πάνω στο σύνολο της εκτιμώμενης ελαιοπαραγωγής.
Με βάση την ανθοφορία που είχαμε τον Μάιο στον ελαιώνα του νησιού μας φαινόταν ότι φέτος η Λέσβος θα είχε πολύ μεγάλη ελαιοπαραγωγή, δυστυχώς όμως οι ελπίδες των αγροτών έσβησαν γρήγορα, καθώς ο ανθός ξεράθηκε σε αρκετές περιοχές πάνω στα δέντρα, ενώ και σε περιπτώσεις όπου είχαμε καρπόδεση, παρατηρήθηκε στη συνέχεια πτώση του καρπού. 
 
Τα αίτια 
Τα αίτια της ζημιάς της "αρρωστημένης" εικόνας σ’ ένα τμήμα του ελαιώνα του νησιού μας επίσημα δεν έχουν προσδιοριστεί, αν και σε μία μελέτη που έχει στη διάθεσή του ο κ. Ψαριανός μπορεί διαβάζοντάς την κανείς να βγάλει κάποια συμπεράσματα, μολονότι οι κλιματολογικές συνθήκες εκείνης της περιόδου δεν είναι ίδιες με τις κλιματολογικές συνθήκες του 2014.
Αυτό το οποίο ανέφεραν, πάντως, χθες στα "Νέα της Λέσβου" ελαιοπαραγωγοί από τη Γέρα και την Αγιάσο είναι ότι η ζημιά στις ελιές παρατηρήθηκε μετά από τη χαλαζόπτωση που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι αγρότες με τους οποίους μιλήσαμε, εξέφραζαν την ανησυχία τους και για τη σημερινή μέρα, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προβλέπονται καταιγίδες σήμερα το βράδυ στο νησί μας και οι ελαιοπαραγωγοί εκτιμούν πως μία πιθανή χαλαζόπτωση θα δώσει καίριο πλήγμα στον ελαιώνα.
Κατά την άποψη της γεωπόνου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Εύης Πίτικα, ως προς τα αίτια που έχουν οδηγήσει το νησί μας την τελευταία δεκαετία να μην καταγράφει μαξουλοχρονιές, βασικός παράγοντας είναι ότι ο ελαιώνας του νησιού μας δεν καλλιεργείται επιμελημένα από αρκετούς αγρότες, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τις υποδείξεις των γεωπόνων, δεν χρησιμοποιούν τα σωστά λιπάσματα σύμφωνα με τις εδαφολογικές ανάγκες των χωραφιών τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι και τα κλαδέματα γίνονται όπως-όπως και όχι με βάση τις ανάγκες των ελαιόδεντρων. «Έχουμε ένα γερασμένο ελαιώνα στη Λέσβο τον οποίο αν δεν καλλιεργήσουμε και αν δεν ανανεώσουμε σωστά, τότε γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να παράγει;», σημείωσε η κ. Πίτικα στα "Νέα της Λέσβου".
 
Τα στοιχεία της παραγωγής
Την Τρίτη 10 Ιουνίου τα "Νέα της Λέσβου" έδωσαν στους αναγνώστες τους ελαιοπαραγωγούς ένα σημαντικό "εργαλείο" για συγκρίσεις του σήμερα με το χθες. Πρόκειται για τα στοιχεία της ελαιοπαραγωγής του νησιού μας από το 1960 μέχρι σήμερα, τα οποία προέρχονται από το αρχείο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και το αρχείο του πρώην προϊσταμένου της Διεύθυνσης Γεωργίας, Πολυκράτη Κυριακίδη.
Αυτό που φαίνεται από τα στοιχεία μισού αιώνα και πλέον είναι πως στη Λέσβο, από την ελαιοκομική περίοδο 2003 - 2004 (το Φεβρουάριο του 2004 ο ελαιώνας του νησιού μας επλήγη από ισχυρό παγετό) μέχρι τώρα, η παραγωγή κυμαίνεται από 20.000 τόνους (με τις περισσότερες χρονιές να είναι "φτωχές" σε ελαιόλαδο) και κάτω, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και από την ελαιοκομική περίοδο 1983-‘84 μέχρι το 1994, περίοδος κατά την οποία το ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών ήταν ακόμα "ζεστό" για την ελαιοκαλλιέργεια.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι προ του 2004, η περίοδος που είχε χτυπηθεί ξανά η Λέσβος από παγετό ήταν το 1987.
 
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία