Αγροτικά - Αλιεία

27/09/2011 - 14:37

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη λειτουργία των ελαιτριβείων

Νέα σιωπηρή παράταση στην παράνομη λειτουργία των ελαιοτριβείων;

Για πόσα χρόνια ακόμα θα ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες;

Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για τη σύσκεψη που προκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρ. Βερβέρης για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στο νησί της Λέσβου. Αντί άλλου σχολίου για τη θέση που διατυπώθηκε από ελαιοτριβείς αλλά και τον πρόεδρο της ΕΑΣΛ κ. Αλ. Γιατζιτζόγλου για την ανάγκη σιωπηρής ανοχής και παράτασης ενός ακόμη χρόνου καθώς το κόστος που απαιτείται για τη στοιχειώδη επεξεργασία των αποβλήτων είναι μεγάλο και «οι καιροί που περνάμε δεν επιτρέπουν ανοίγματα στους συνεταιρισμούς», σας κοινοποιούμε κείμενο του 2002 από το ερευνητικό πρόγραμμα Ναϊας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Νομαρχία Λέσβου και σημείωνε:

 

«Λέσβος: Εφαρμοζόμενη πρακτική στα 71 ελαιουργεία του νησιού ήταν και παραμένει η ανεξέλεγκτη διάθεσή του κατσίγαρου σε επιφανειακούς χείμαρρους και η τελική κατάληξή του στη θάλασσα. Προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί η προτεινόμενη από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου ανάμιξη του κατσίγαρου με ασβέστη πριν τη διάθεσή του στους φυσικούς αποδέκτες, ώστε να μειωθεί το ρυπαντικό του φορτίο. Το προτεινόμενο σύστημα επεξεργασίας (που έχει εφαρμοστεί σε 2 μόνο ελαιουργεία στη Λέσβο και δεν χρησιμοποιείται στην πράξη) εκτιμάται ότι απαιτεί βελτιώσεις και προσθήκες. Για αυτό το λόγο η Ν. Α. Λέσβου έχει προβεί σε παράταση της εφαρμογής του προτεινόμενου συστήματος, ενώ ενδέχεται να δοθεί οριστική απόφαση λαμβάνοντας κατά μέρος υπ'όψιν και τα αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος NAIAS»

 

Εννέα χρόνια μετά λέμε τα ίδια και τι ίδια.....για το ίδιο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, και τα ελαιοτριβεία λειτουργούν χωρίς έλεγχο

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της ΝΑ Λέσβου και των υπηρεσιών της και η απαράδεκτη ως τώρα έλλειψη μηχανισμών ελέγχου των εστιών ρύπανσης και της εφαρμογής της νομοθεσίας οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση των υδάτινων αποδεκτών μας. Οι ελαιοτριβείς, χρόνια τώρα, εκμεταλλεύονται την σπουδαιότητα της παραγωγής της ελιάς στο νησί μας εκβιάζοντας καταστάσεις, αρνούμενοι να δεχθούν το κόστος ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Καλούμε την περιφερειακή αρχή να μην φοβηθεί το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει επιτέλους στην ξεκάθαρη υιοθέτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

  ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!