Αγροτικά - Αλιεία

28/09/2011 - 09:34

Δεν έχουν όριο... Φορολογούν τις αγροτικές επιδοτήσεις!!! Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους: Υπουργούς-Οικονομικών -Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητη ενσωμάτωση αγροτικών ενισχύσεων σε εκκαθαριστικά σημειώματα εισφορών του Ν. 3986/2011

 

Την ώρα που η αγροτική παραγωγή και οικονομία καταρρέει και οι αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ενώ το δημόσιο τους χρωστά ιδιαίτερα μεγάλα ποσά από αποζημιώσεις, λαμβάνοντας το έκτακτο χαράτσι-εκκαθαριστικό σημείωμα εισφοράς αλληλεγγύης Φυσικών Προσώπων του Ν. 3986/2011 είδαν με έκπληξη σε αυτό, στο συνολικό δηλωθέν τους εισόδημα, να έχουν ενσωματωθεί ποσά που είχαν λάβει από την ενιαία ενίσχυση κι άλλες αγροτικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με το έντυπο Ε1 για το οικονομικό έτος 2010, στον Πίνακα 6-Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία-ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη, περιλαμβάνονται ως περίπτωση 8 οι αγροτικές ενισχύσεις (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις κ.τ.λ.) εκτός αυτών της παραγωγής, όπου και καλούνται κάθε χρόνο οι αγροτοκτηνοτρόφοι να δηλώσουν τα ποσά που έλαβαν ανά έτος ως ενισχύσεις κ.ο.κ.

Στα εκκαθαριστικά όμως που παρέλαβαν, αυτά τα ποσά παρουσιάζονται ενσωματωμένα ως εισόδημα φορολογητέο, ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ΦΠ (άρθρου 29, ν. 3986/2011) που καλούνται να καταβάλλουν.

Ήδη, σε πάρα πολλές περιπτώσεις κι επειδή υπό την πίεση του χρόνου για άντληση εσόδων, δεν έγιναν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διασταυρώσεις για να ξεχωρίσουν υπόχρεοι από μη υπόχρεους και εισοδήματα που υπάγονται σε έκτακτο χαράτσι ή εξαιρούνται, εκατοντάδες φορολογούμενοι τρέχουν στην εφορία, να υποβάλλουν αιτήσεις νέας εκκαθάρισης.

Όμως οι αγροτικές ενισχύσεις, μολονότι περιλαμβάνονται στον πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης,  δεν υφίστανται στις εξαιρέσεις των έκτακτων εκκαθαριστικών, που εφόσον κάποιος υπόχρεος υπόκειται σε κάποια εξ αυτών, πρέπει να προσέλθει στην οικεία Δ.Ο.Υ. ώστε να υποβάλλει αίτηση για νέα εκκαθάριση.

Επειδή ήδη το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων έχει συμπιεστεί στα κατώτατα όρια που μπορεί να φτάσει.

Επειδή ήδη για φέτος έχουν κληθεί ήδη να πληρώσουν μεγάλα ποσά για την παραγωγή τους, υψηλά ασφάλιστρα σύμφωνα με τον νέο νόμο για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής αλλά και πολλά άλλα χαράτσια.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. 1.      Η ενσωμάτωση των αγροτικών ενισχύσεων στο φορολογούμενο εισόδημα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων εισφορών του Ν. 3986/2011 έγινε εκ παραδρομής;
  2. 2.      Θα συμπεριληφθούν, τελικά, στα απαλλασσόμενα ποσά οι αγροτικές ενισχύσεις, ώστε να υποβληθούν στις οικείες Δ.Ο.Υ. αιτήσεις για νέα εκκαθάριση, χωρίς τον συνυπολογισμό τους στο φορολογητέο εισόδημα;

 

Οι ερωτώσες βουλευτές

 

Ηρώ Διώτη

 

Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου

Μοιράσου το άρθρο!