Αγροτικά - Αλιεία

30/05/2011 - 15:37

Επιστολή-παρέμβαση του Παύλου Βογιατζή μετά την αποκάλυψη του Lesvosnews για την μείωση του προσωπικού στη δακοντονία

Η αποκάλυψη που έκανε το Lesvosnews  το Σάββατο 28 Μαΐου για τη μείωση του προσωπικού στη δακοκτονία προκάλει αντιδράσεις.  ( Δείτε  το αρχικό μας άρθρο :  http://lesvosnews.net/2011/05/28/44-407/_) Σήμερα ήταν και πρώτο θέμα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ"
Πρώτη αντίδραση από το συνδυασμό του Παύλου Βογιατζή  "Αγώνας για τα Νησιά μας". Αναλυτικά η επιστολή: κ. Περιφερειάρχη

Με την αριθ. πρωτ. 167690/27.05.2011 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατανέμεται το εποχικό προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί ανά Περιφερειακή Ενότητα στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του δάκου, από την οποία προκύπτει ότι στη Λέσβο μειώνεται δραστικά το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο πρόγραμμα τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2010. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η απασχόληση μόλις 12 Τομεαρχών Δακοκτονίας αντί για 21 που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι, ενώ για εργατοτεχνικό προσωπικό (παγιδοθέτες, αρχιεργάτες ψεκαστές, παρασκευαστές, δειγματολήπτες, μεταφορείς, εργάτες αποθήκης) προβλέπονται 479 θέσεις αντί για 952 που προβλεπόταν πέρυσι.

Πρόκειται για μια αυθαίρετη απόφαση που μειώνει κατά 50% το προσωπικό που θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση του δάκου και θέτει σοβαρό προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Δακοκτονίας στη Λέσβο για το έτος 2011. Η απόφαση αυτή υπενθυμίζουμε ότι έρχεται να προστεθεί στη μείωση της τάξης του 50% που έκανε και πέρυσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η απόφαση αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο, σε ένα νησί που η οικονομία του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελαιοπαραγωγή. Γνωρίζουμε ότι οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες για την εθνική οικονομία. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σήμερα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη ο αγρότης και η αγροτική παραγωγή. Το κόστος από την αναποτελεσματική δακοκτονία θα είναι μεγαλύτερο από την όποια εξοικονόμηση χρημάτων με τη μείωση του προσωπικού

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και έρχεται σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει πλήξει σημαντικά το εισόδημα του καθενός, σε μια περίοδο που η τιμή του ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα χαμηλή, για αυτό ζητάμε να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την απόφαση αυτή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση.

Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι με την από 18.04.2011 επιστολή μας, είχαμε ζητήσει να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνεδρίαση που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Πληροφορούμαστε από τον τοπικό τύπο ότι προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χίο με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Πιστεύουμε, ότι θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου για τα θέματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα, να διατυπωθούν προτάσεις και να υπάρξουν συγκεκριμένα θέματα προς διεκδίκηση. Επίσης θα έπρεπε να προγραμματιστεί διαβούλευση για τα θέματα αυτά και θεματικές συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε κανείς να διατυπώσει τεκμηριωμένες προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα και να απαιτήσει από τον Υπουργό να υπάρξουν ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Με τιμή

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Παύλος Βογιατζής

Επικεφαλής

Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη, Καλλονιάτης Παναγιώτης

Σάραγκας Δημήτρης, Τζιμής Ευστράτιος

Μοιράσου το άρθρο!