Αγροτικά - Αλιεία

29/09/2011 - 13:56

Παρέμβαση της παράταξης "Αγώνας για τα Νησιά μας" για τα ελαιοτριβεία στη Λέσβο

κ. Περιφερειάρχη,

Από τον  τοπικό τύπο ενημερωθήκαμε για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με πρωτοβουλία της Περιφέρειας με θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων και τη λειτουργία των ελαιοτριβείων για την φετινή ελαιοκομική περίοδο. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς τα τελευταία χρόνια. Όμως η οικονομική κρίση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της ελαιοκαλλιέργειας που προέρχεται κατά βάση από την χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων έχουν σαν αποτέλεσμα ελάχιστες μονάδες στο νησί της Λέσβου να έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε όλα αυτά που η περιβαλλοντική νομοθεσία επιβάλλει.

Η φετινή ελαιοκομική  περίοδος βρίσκει τους ελαιοπαραγωγούς  σε μια ακόμη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία. Ταυτόχρονα η παραγωγή έχει υποστεί σημαντική καταστροφή λόγω της δακοπροσβολής, αποτέλεσμα που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην σημαντική μείωση του προσωπικού που πραγματοποίησε φέτος, εντελώς αυθαίρετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεπώς η λειτουργία των ελαιοτριβείων αφορά άμεσα τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αλέσουν τις ελιές τους. Το πρόβλημα δε, γίνεται μεγαλύτερο στα μικρά και απομακρυσμένα χωριά. Ταυτόχρονα η μη λειτουργία τους ελαιοτριβείων, έστω και με προσωρινή άδεια λειτουργίας, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στο ποιοτικό παρακράτημα που λαμβάνει σημαντικός αριθμός ελαιοπαραγωγών.

Μια επίσης σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η εφαρμογή του Νόμου 4015/2011 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που πρόσφατα ψηφίστηκε και ο οποίος θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο το επόμενο διάστημα, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και συνεταιριστικών ελαιοτριβείων. Κατά συνέπεια είναι σχεδόν αδύνατο να απαιτηθεί σήμερα η πραγματοποίηση επενδύσεων σημαντικού οικονομικού κόστους στα υφιστάμενα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία.

κ. Περιφερειάρχη

Με βάση τα παραπάνω και την παρούσα δύσκολη συγκυρία, ζητάμε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να επιτραπεί η προσωρινή λειτουργία των ελαιοτριβείων μόνο για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο σε Λέσβο, Σάμο και όπου αλλού εντοπίζεται σχετικό πρόβλημα, παρατείνοντας για ένα μικρό χρονικό διάστημα τους προσωρινούς περιβαλλοντικούς όρους και τις αντίστοιχες άδειες λειτουργίας που εκδόθηκαν πέρυσι.  

         

Με  τιμή

Οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

                                                                                                                                                    Παύλος Βογιατζής

Επικεφαλής

Βαλσαμίδης  Θεόδωρος, Γόμου –  Πρωτογεράκη Καλλιόπη,

Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης,

Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης

Κωνσταντινίδης  Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης

Μοιράσου το άρθρο!