Αγροτικά - Αλιεία

28/06/2012 - 00:12

Απάντηση Περιφέρειας στο "σκηνικό υποκρισίας" για τη δακοκτονία

Διαβάζοντας και αξιολογώντας προσεκτικά όλα τα δημοσίευμα των τελευταίων ημερών στον τοπικό Τύπο που ακολούθησαν την ανακοίνωσης του Σωματείου των Αρχιεργατών της δακοκτονίας, επώνυμους και ανώνυμους σχολιασμούς επί της προβληματικής που αναδεικνύεται αναφορικά με τη δακοκτονία στη Λέσβο καθώς και τις πρόσφατες ανακοινώσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καλούμαστε σαν Περιφερειακή Αρχή, σαν αυτοδιοίκηση να αναρωτηθούμε -δυστυχώς όχι για πρώτη φορά στα χρονικά-  για το αυτονόητο.

Άραγε το πρόβλημα με τη δακοκτονία στη Λέσβο, που λειτουργεί προς υπεράσπιση της ζωτικής για το νησί πρωτογενούς παραγωγής του, είναι το ποιοι θα προσληφθούν για τη διαδικασία, ή η προστασία της ελαιοπαραγωγής χιλιάδων αγροτών;

Γιατί από τη δημόσια αντιπαράθεση που παρακολουθούμε, αυτό που διαπιστώνει και ο πλέον αδαής είναι ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο πρώτο σκέλος…

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή αρχή δεν μπορεί αφήσει ασχολίαστο το όλο σκηνικό που στήνεται με αφορμή ετούτο το μείζον ζήτημα και η αντιμετώπισή του αποτελεί μνημείο υποκρισίας για μερίδα του Τύπου, αλλά και για κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

  • Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει κανέναν λόγο και δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστεί ως προς την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της δακοκτονίας έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, από τον κλαυθμό και των οδυρμό ορισμένων που επί δεκαετίες είχαν μάθει να διαχειρίζονται τη διαδικασία προς όφελός τους, εξασφαλίζοντας μεροκάματα για συγγενείς και φίλους και σήμερα διαπιστώνουν πως μπορεί ενδεχομένως να εργαστούν και άλλοι πλην εκείνων. Άλλωστε η επιλογή εκείνων που προσλήφθηκαν φέτος στη δακοκτονία, έγινε από τον εργολάβο που την ανέλαβε, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό…

Σε ότι αφορά δε αυτούς που θα προσληφθούν από την Περιφέρεια, η αξιολόγησή τους θα γίνει όπως προβλέπεται, βάσει των κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

Επιπρόσθετα για αυτούς που σήμερα μας επιτίθενται με αήθη τρόπο, ας γνωρίζουν πως η Περιφέρεια έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων δυσμενών αναφορών για τα… πεπραγμένα τους στη δακοκτονία τα προηγούμενα έτη.

  • Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν πρόκειται να ακολουθήσει σε λογικές και αντιλήψεις που έχουν καταδικαστεί περίτρανα από τον ελληνικό λαό, αλλά παρ΄ όλα αυτά κάποιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να τις συντηρήσουν σε κάθε ευκαιρία.
  • Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να «παίξει» παιχνίδια με το κύρος της και τη διαφάνειά της και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει ο καθείς που επιχειρεί βάζοντας λάσπη στον ανεμιστήρα να εκβιάσει καταστάσεις.

Είναι σαφές και αναγνωρίζουμε πως η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να περικόψει τις δαπάνες για τη δακοκτονία, δημιουργεί προβλήματα. Όπως προβλήματα δημιουργεί και η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους του –δένοντάς μας τα χέρια- ως προς την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργατών, του προηγούμενου έτους.

Αποκλειστικός μας στόχος, είναι η υποστήριξη της δακοκτονίας με κάθε δυνατό μέσο για να προστατευτεί η παραγωγή και είμαστε ανοιχτοί στον ουσιαστικό διάλογο, στην καλόπιστη κριτική και στις προτάσεις τόσο του Περιφερειακού συμβουλίου όσο και των ενδιαφερομένων πολιτών, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κανείς δεν υποστήριξε πως η συγκυρία και οι συνθήκες που καλούμαστε φέτος να εκτελέσουμε τη δακοκτονία είναι εύκολη. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 -------------------------------------------------

σχετικός σύνδεσμος Lesvosnews:

Σπάει το “απόστημα” της δακοκτονίας στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο!

geotee