Αγροτικά - Αλιεία

25/05/2011 - 16:37

Ο κάμπος Καλλονής Λέσβου «μπαίνει» στην παραχώρηση εκτάσεων

Τη διαβεβαίωσή της πως ο κάμπος της Καλλονής θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα παραχώρησης εκτάσεων τόνισε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψη της στη Μυτιλήνη. Ακόμα η κυρία Αποστολάκη βεβαίωσε πως σύντομα θα ανακοινωθεί και το «καλάθι αγροτικών προϊόντων» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Όσον αφορά το ανενεργό τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ενέταξε στο γενικότερο πλαίσιο του «κατακερματισμένου» - όπως είπε χαρακτηριστικά - συστήματος ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας.

Όπως τόνισε, προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή εικόνα, είναι έτοιμο και πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο με το οποίο συγχωνεύονται οι τρεις συγγενείς οργανισμοί του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΕΚΑ-«Δήμητρα», ΟΠΕΓΕΠ και ΕΘΙΑΓΕ), ώστε να ακολουθήσει ανακατανομή του προσωπικού τους και να μπορέσουν να συνδεθούν. «Έτσι, και το Κέντρο της Μυτιλήνης θα μπορεί να είναι σε απόλυτη σύνδεση με τους συνεταιρισμούς, τους ελαιοπαραγωγούς, τους αγρότες και να υπηρετεί ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενη στις χαμηλές τιμές του λαδιού, στάθηκε στην αδυναμία του κράτους να παρέμβει, καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υφυπουργός στο ξενοδοχείο «Λώριετ», μαζί με τη γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ψήμμα και τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούσαν τον αγροτικό τομέα.

Η υφυπουργός χαρακτήρισε  τον νομό Λέσβου ως ένα νομό με σημαντική αγροτική παραγωγή ο πρωτογενής τομέας του οποίου παίζει καίριο ρόλο, ενώ τόνισε πως τα αγροτικά θέματα αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Θεωρούμε πως η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο αγροτικός τομέας, μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, και ο δρόμος για να βγούμε από την ύφεση», δήλωσε η υφυπουργός.

«Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανατροπή του σημερινού αρνητικού ισοζυγίου, η αύξηση του παραγόμενου πλούτου και η μείωση των εισαγωγών, να αποκτήσουν τα προϊόντα ταυτότητα, να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία τους και να ανεβάσουν το επίπεδό τους.»

Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε ακόμα  στις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει μέχρι σήμερα λάβει η κυβέρνηση, εκτός άλλων στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για την παραχώρηση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων σε αγρότες όλης της επικράτειας, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για μικρούς αγρότες και στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τού ΕΛΓΑ, καθώς και στις προσπάθειες εξυγίανσης των αγροτικών συνεταιρισμών.

πηγη: agronews.gr

Μοιράσου το άρθρο!