Αγροτικά - Αλιεία

22/05/2012 - 06:55

Συνεχίζουν οι Ενώσεις να ζητούν παράνομα χρήματα από τους παραγωγούς!!!

yle="text-align:justify;">Συνεχίζεται η παραλαβή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, από τις ΕΑΣ της χώρας, αν και έληξε η ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων που ήταν η 15η Μαΐου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλα δείχνουν ότι δίνεται μια «σιωπηρή παράταση» κάποιων ημερών έτσι ώστε να συγκεντρωθεί ο όγκος των δηλώσεων των αγροτών. Ωστόσο, και φέτος δεν λείπουν τα παράπονα των αγροτών για τα ποσά που τους ζητούνται από τις Ενώσεις, προκειμένου να καταθέσουν τις δηλώσεις τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ήδη δύο ΕΑΣ (Μεσσηνία – Κοζάνη) αντιμετώπισαν το κλείσιμο των «πυλών εισόδου». Οι καταγγελίες των αγροτών δεν περιορίζονται όμως σε αυτές μόνο τις δύο Ενώσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ΕΑΣ, είναι αλήθεια ότι λαμβάνουν κάποια ποσά της τάξεως των 25 με 30 ευρώ. H EAΣ Λέσβου έχει τιμές από 15 έως 35 ευρώ!!!! Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Το γεγονός αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του ΥπΑΑΤ και της Κοινοπραξίας ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic; Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση η υποβολή των αιτήσεων γίνεται χωρίς καταβολή τιμήματος από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνεται από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, τα χρήματα που ζητάνε οι Ενώσεις από τους αγρότες αφορούν τις εκτός έδρας μετακινήσεις των συνεργείων στα χωριά. «Όσες Ενώσεις ζητάνε περισσότερα χρήματα θα βγαίνουν εκτός συστήματος οριστικά. Αυτό έγινε και με την ΕΑΣ Κοζάνης», δήλωσε ο κ. Καραμίχας.
Και πρόσθεσε: «οι κατά τόπους Ενώσεις βάζουν ένα μικρό ποσό (30 ευρώ με ΦΠΑ) για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των συνεργείων τους. Πριν ένα μήνα ξεκίνησε ουσιαστικά το σύστημα αν και έπρεπε να είχε ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου του 2012. Έτσι ζητήσαμε από τις Ενώσεις να βγαίνουν συνεργεία στην επαρχία για να επιταχυνθεί το έργο. Ενώ η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνεται με 300 – 500 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με τα συνεργεία που μετακινούνται στα χωριά φτάσαμε τα 2.500 – 3.000. Αν περιμέναμε από τους αγρότες να πάνε στην έδρες των Ενώσεων για να κάνουν τη δήλωση, θα τελείωνε το έτος και ακόμη δεν θα είχε ολοκληρωθεί το έργο. Οι Ενώσεις, που δεν έχουν πύλη στην έδρα τους ώστε να μπορούν να πηγαίνουν οι αγρότες για να καταθέσουν τη δήλωση, θα δεχτούν αυστηρές κυρώσεις. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις Ενώσεις που ζητάνε περισσότερα χρήματα από τους αγρότες».

Στο θέμα αυτό αναφέρετε σε σημερινή (18/5/2012) ανακοίνωσή της και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) σύμφωνα με την οποία ζητά «να μην πληρώσουν φέτος, χαράτσι οι αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (αιτήσεις για την καταβολή επιδοτήσεων) και να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν πέρσι.»
Σύμφωνα με την ΠΑΣΥ «οι ΕΑΣ, που έχουν αναλάβει τη σύνταξη των δηλώσεων, ζητάνε από τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πληρώσουν 30 ευρώ και περισσότερο ανάλογα με τα δηλωθέντα αγροτεμάχια ανά δήλωση, κάτι που αντιτίθενται στη συμφωνία που έχει κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ με το υπουργείο για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Ως γνωστόν, πέρυσι η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραξε 105 εκατομμύρια ευρώ για να αναλάβει να κάνει τις δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτοκτηνοτρόφων δωρεάν για τα έτη 2011- 2012 – 2013. Αντί να συμβαίνει αυτό, ζητάνε από τους αγρότες να πληρώσουν χαράτσι για να κάνουν τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, ενώ πέρυσι κάτω και από την πίεση της ΠΑΣΥ αναγκάστηκαν στο τέλος σε πολλές περιοχές οι ΕΑΣ να παραλαμβάνουν, όπως όφειλαν, δωρεάν τις δηλώσεις καλλιέργειας».

Και προσθέτει η ανακοίνωση: «Ο διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνάντηση με την ΠΑΣΥ, τόνισε την υποχρέωση των ΕΑΣ να παραλαμβάνουν δωρεάν τις δηλώσεις, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να γίνει επώνυμη καταγγελία στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε μια περίοδο που δεν έχουν δοθεί ενισχύσεις στους αγρότες, δεν έχει δοθεί η επιστροφή του ΦΠΑ σε πολλούς, τα προϊόντα παραμένουν απούλητα ή έχουν παραδοθεί στους εμπόρους χωρίς να έχουν πληρωθεί, ενώ ήδη υπάρχει χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για να παραλαμβάνει δωρεάν τις δηλώσεις, πάει πολύ να ζητάνε από τους αγρότες να πληρώσουν επιπλέον χαράτσι 30 ευρώ και περισσότερο ανάλογα με τα δηλωθέντα αγροτεμάχια ανά δήλωση. Το επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους εργαζόμενους που κάνουν τις δηλώσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι που συνέταξαν τις περυσινές δηλώσεις δεν έχουν εξοφληθεί όλο το ποσό, ενώ με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα ζητούσαν οι ΕΑΣ πέρυσι από τους αγρότες να πληρώνουν για τις δηλώσεις.
Η ΠΑΣΥ στηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να πληρωθούν για τις περυσινές και φετινές δηλώσεις και αυτά τα χρήματα πρέπει να δοθούν από τα 105 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η ΠΑΣΕΓΕΣ ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό , χωρίς να επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Ζητάμε να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους αγρότες πλήρωσαν πέρυσι στις ΕΑΣ για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και να πληρώσουν το επιπλέον φετινό χαράτσι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις δηλώσεις του 2012».

Μοιράσου το άρθρο!