Αγροτικά - Αλιεία

10/07/2012 - 18:45

Συνεταιριστική Μονάδα-Πρότυπο στη Στύψη - Νέο προϊόν "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο"

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι Συνεταιρισμοί προσπαθούν να επιβιώσουν, υπάρχουν εξαιρέσεις που μας χαρίζουν αισιοδοξία.  Πόσο μάλλον όταν αυτές οι προσπάθειες  ξεκινούν από ένα μικρό χωριό της Λέσβου , τη Στύψη.   Το Lesvosnews.net  αναδημοσιεύει το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας  " Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"    γιατί πιστεύει ότι τέτοιες προσπάθειες αξίζει να έχουν τη μέγιστη προβολή.
Στύψη Λέσβου - Γενική άποψη του χωριού

Γράφει: Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"

ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ - ΠΡΟΤΥΠΟ

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απ’ το Συνεταιρισμό Στύψης

Επεκτείνει τη δραστηριότητά του στο τυποποιημένο ελαιόλαδο ο Συνεταιρισμός Στύψης, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης εκείνοι που δεν λειτουργούν φοβικά αλλά επενδύουν στον πρωτογενή τομέα, μπορούν να κάνουν βήματα ανάπτυξης.

Σε μια περίοδο απαξίωσης του Συνεταιριστικού κινήματος, ο Συνεταιρισμός Στύψης βρίσκεται ανάμεσα στα φωτεινά παραδείγματα των λίγων εύρωστων Συνεταιρισμών του τόπου μας, οι οποίοι επενδύουν στα μέλη τους δημιουργώντας προοπτική για συγκράτηση του πληθυσμού στα χωριά μας.

Τυποποίηση έξτρα παρθένου

 

Ο Συνεταιρισμός Στύψης τυποποιεί εδώ και πολλά χρόνια το ελαιόλαδο των μελών του διοχετεύοντας ποσότητες στην Αθήνα, την Ήπειρο και στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ εξάγει και στη Γερμανία. Το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Στύψης έχει προβληθεί σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης και όπως φαίνεται το προϊόν κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω των ποιοτικών και γευστικών του χαρακτηριστικών. Ο Συνεταιρισμός τυποποιεί περί τους 90 τόνους παρθένο ελαιόλαδο το χρόνο (αν και τα τελευταία 2 χρόνια η ποσότητα έχει μειωθεί λόγω της πτώσης που καταγράφει το ελαιόλαδο στην κατανάλωση). Αυτό ωστόσο δεν αποθαρρύνει τη δράση του, καθώς κάνει βήματα ανάπτυξης προσθέτοντας από φέτος στην γκάμα των προϊόντων του και τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Είχε προηγηθεί από πέρυσι η ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων τυποποίησης, ώστε να προστεθεί και γραμμή για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο οποίο ο Συνεταιρισμός Στύψης "ποντάρει" για να ανοίξει νέες αγορές κυρίως στο εξωτερικό.

Το νέο προϊόν

Το νέο προϊόν εμφιαλώνεται σε νέες γυάλινες συσκευασίες - σε λαδοπράσινο χρώμα - αλλά και σε νέα μεταλλικά δοχεία

Ο Συνεταιρισμός Στύψης ιδρύθηκε το 1928 και από το 1975 τυποποιεί και εμπορεύεται ελαιόλαδο σε μεταλλικά δοχεία και γυάλινες φιάλες.

Το εξαιρετικό αυτό ελαιόλαδο παράγεται στον ελαιώνα της Στύψης που βρίσκεται στη βόρεια και κεντρική Λέσβο, στους πρόποδες του Λεπετύμνου, όπου ο ημιορεινός χαρακτήρας της περιοχής συνδυασμένος με την άπλετη ηλιοφάνεια του Αιγαίου, ωριμάζει τον ελαιόκαρπο της ποικιλίας των Αδραμυτινών ελαιόδεντρων σε εξαιρετικές συνθήκες, για να χαρίσουν το πιο αγνό και εύγευστο ελαιόλαδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Στύψης λόγω των ιδανικών οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών και της ιδιομορφίας του χρώματος και του αρώματός του, διαφέρει σημαντικά από τα άλλα ελαιόλαδα. Τα χαρακτηριστικά του θεωρούνται απαραίτητα και μοναδικά για την υγιεινή διατροφή και συμβάλλουν στην ολοκλήρωση αυτού που αποκαλούμε Μεσογειακή διατροφή.

«Η αγάπη για τον τόπο μας και η ομαδική προσπάθεια των ελαιοκαλλιεργητών μας, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες μεθόδους ελαιοσυλλογής και την άμεση έκθλιψη του ελαιοκάρπου που συλλέγεται καθημερινά την ελαιοκομική περίοδο, αποτελούν την εγγύηση για ένα απόλυτα φυσικό και υγιεινό προϊόν», επεσήμαναν μιλώντας χθες στα "Νέα της Λέσβου" τα στελέχη του Συνεταιρισμού υπογραμμίζοντας ότι «το προϊόν αποτελεί ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο με χρυσοκίτρινο χρώμα, χαμηλή οξύτητα (έως 0,8 βαθμούς ελαϊκό οξύ), διακριτική απαλή γεύση και λεπτόρρευστη υφή».

Να προσθέσουμε τέλος ότι το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Στύψης διατίθεται σε επιλεγμένα παντοπωλεία και μίνι - μάρκετ σε όλη τη Λέσβο όχι όμως στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ που καθυστερούν τις πληρωμές καθιστώντας δύσκολη τη συνεργασία των μονάδων του νησιού μας μαζί τους.

Μοιράσου το άρθρο!