Ανακοινώσεις Φορέων

10/06/2021 - 10:30

Απεργία 10/6/2021

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ!

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ

ΟΥΤΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΗ

ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας στο ακέραιο της κατευθύνσεις και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, των μεγαλοεργοδοτών και της Ε.Ε φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που δίνει τη χαριστική βολή στο 8ωρο, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, στην κυριακάτικη αργία και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.

 

Η κυβέρνηση με το αντεργατικό τερατούργημα νομοθετεί τις 10 με 13 ώρες εργασίας την ημέρα, καταργεί την Κυριακάτικη αργία, καθιερώνει την τηλεργασία χωρίς όρια, προχωράει στην απελευθέρωση των απολύσεων. Εκτός όλων των άλλων προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία, βάζει νέα εμπόδια στην απεργία και στην συνδικαλιστική δράση προσπαθώντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου.

 

Η κατάργηση του 8ωρου αποτελεί ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας!

 

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση δεν θα μείνουμε θεατές στο σφαγιασμό μας. Τώρα πρέπει να δοθεί δυναμική απάντηση απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης που μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω και θέλουν να δουλεύουμε «ήλιο με ήλιο» χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας μας. Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να συγκροτηθεί ένα μαζικό απεργιακό μέτωπο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε κοινή δράση και πάλη των εργαζόμενων για να αποκρούσει αυτήν την νέα αντεργατική επίθεση, για να «διαλύσει» τις βλέψεις της Κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών.

 

Για άλλη μια φορά η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αποδείχθηκε άξιος σύμμαχος της Κυβέρνησης και του ΣΕΒ, η οποία ενσωματωμένη πλήρως στα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια, προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και τη δημιουργία απεργιακού μετώπου ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα δεν το έβλεπαν και διατράνωναν ότι δεν υπάρχει. Στην κατεύθυνση αυτή αγνόησαν δεκάδες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, εκατοντάδες συνδικάτα  τα οποία είχαν πάρει απόφαση για απεργία στις 3 Ιούνη με σκοπό να αποσυντονίσουν και να αποδιοργανώσουν το επιβεβλημένο απεργιακό μέτωπο των εργαζόμενων απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να ισοπεδώσει τα πάντα!

 

 

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός! Ο σχεδιασμός τους δεν θα περάσει! Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας για να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό νομοσχέδιο, για να καταργηθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

 

Η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και εν μέσω πανδημίας αντί να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού προετοίμαζε το «έδαφος» για ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα και για την κλιμάκωση της αντεργατικής – αντιλαϊκής επίθεσης.  Αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα σιωπήσουν μπροστά σε αυτήν την επίθεση, στην τρομοκρατία και την καταστολή που προσπαθεί να επιβάλει η Κυβέρνηση είναι γελασμένοι! Η οργάνωση και ο αγώνας των εργαζομένων στην πράξη θα σπάσει τις συγκεκριμένες προσπάθειες!

 

Σε μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε δεν χωράει η μοιρολατρία, δεν γίνεται να αποδεχτούμε ότι για άλλη μια φορά θα πληρώσει ο λαός και η εργατική τάξη. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας και τις διεκδικήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες και αγώνες!

------

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΔΕΔΥ

24ωρη απεργία 3 Ιουνίου 2021

Το αντιλαϊκό κι αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 

Συναδέλφισσες, -οι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις  αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις.
    Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.
  2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!!!

  1. Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!!

Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!

Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

  1. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.

Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα
(100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

  1. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική απεργιακή κινητοποίησή τους στις 6 του Μάη.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 3 του Ιούνη και σειρά πολύμορφων δράσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις), ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

24ωρη απεργία, για τις 3 του Ιούνη, αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και δεκάδες άλλα σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα.

Χρειάζεται γενικευμένος και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Οι αγώνες μας δε θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 3ης Ιουνίου και στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουμε:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία
  • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις
  • Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
  • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

 

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

                           

24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία

Πέμπτη 10 Ιουνίου  2021

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά την απόφαση της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. της Λέσβου να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου   2021.

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Σαπφούς.

 

                                                                               

 

ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ

-------

 

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 10/06 ΣΤΙΣ 10.30 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΑΠΦΟΥΣ!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για την Πέμπτη 10/06 ενάντια στη ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση δεν θα μείνουμε θεατές στο σφαγιασμό μας. Τώρα πρέπει να δοθεί δυναμική απάντηση απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης που μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω και θέλουν να δουλεύουμε «ήλιο με ήλιο» χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας μας:

-Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο - Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς: Με ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και θα αναπληρώνονται με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση, είτε για συμβάσεις ορισμένου είτε αορίστου χρόνου.                                   

-Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση: Δίπλα στους εργαζόμενους του εμπορίου, προστίθενται και άλλοι, όπως οι υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier) και τεχνικής υποστήριξης πελατών. 

-Εκτόξευση των υπερωριών και σκόντο στην αμοιβή τους: Αυξάνονται στις 150 οι ώρες των υπερωριών από 120. Θα αμείβονται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ τώρα είναι 60%. Επίσης ενώ κάποιος προσλαμβάνεται για 4ωρο, πλέον μπορεί να βγαίνει με «σπαστό» παραπάνω ώρες και να πληρώνεται με το ½ της υπερωρίας!                      

-Καταργείται η Επιθεώρηση Εργασίας και γίνεται «Ανεξάρτητη Αρχή»                                       

-Περισσότερη «ελευθερία» για απολύσεις: Αντί να γυρνάει πίσω ένας άδικα απολυμένος, το δικαστήριο θα διατάσσει απλώς την καταβολή εώς 3 μισθών.

-Νέα εμπόδια στην απεργία και φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης: Θα πρέπει τα μέλη να είναι καταχωρημένα σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο για να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αλλά η «ηλεκτρονική ψηφοφορία» θα επιβάλλεται και για να κηρυχθεί απεργία αλλά και για να ψηφιστούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων! Η περιφρούρηση απεργίας θα απαγορεύεται και «θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας».

 

Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός! Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας για να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό νομοσχέδιο, για να καταργηθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

 

--------

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΣΒΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η  κυβέρνηση προχωράει   ακόμα πιο αποφασιστικά να βάλει οριστική ταφόπλακα στα Εργατικά Δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων  .

Ο νέος αντεργατικός  Νόμος που ετοιμάζεται  να φέρει η σημερινή κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή εκτός από την επιβολή της 10ωρης εργασίας προβλέπει και κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών , μεγαλύτερη ευελιξία και  ελαστικότητα στις σχέσεις εργασίας , ενώ επιχειρεί την κατάργηση βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών , προκειμένου να φιμώσει τα αγωνιστικά και μαχητικά συνδικάτα και να τα βάλει στο  << γύψο>>

Με την επιβολή της Ατομικής Σύμβασης Εργασίας , προσβλέπουν στην <<ελεύθερη >> όπως λένε <<συμφωνία>> μεταξύ εργαζόμενου  και εργοδότη για να σπάσουν τον πιο ισχυρό δεσμό που δένει τους εργαζομένους με τα συνδικάτα

Με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό Νόμο ( Ν.1264/1982) επιδιώκουν να βάλουν τους εργατικούς αγώνες στο γύψο .Να προωθήσουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να νομιμοποιήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία .  Να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, αφού επιβάλλεται εκτός από τον απαράδεκτο τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η νόμιμη απεργοσπασία για τους περισσότερους κλάδους.

Το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την μόνιμη τηλεργασία και τους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των Ο.Τ.Α.» δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά και αυταπάτης ότι σκέφτονται «για το καλό μας».

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώνουν τη φωνή τους μαζί με όλους τους κλάδους εργαζομένων για να δώσουν την δική τους δυναμική, ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση για την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν.

Υπερασπιζόμαστε κατακτήσεις και κεκτημένα δικαιώματα, όπως το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.). Διεκδικούμε Εργασία και Ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΛΕΜΕ

45ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ   ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ  ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΣΤΙΣ  10:30 πμ

 

 

----

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 10ης Ιούνη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου τους βιοπαλαιστές και μικρομεσαίους αγρότες.

          Σήμερα η κυβέρνηση χτυπάει τους εργαζόμενους όλων τον κλάδων με αυτό το νομοσχέδιο, που βάζει ταφόπλακα σε ότι εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο, από την επέλαση των μνημονίων της τελευταίας δεκαετίας που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αύριο στόχος τους θα είναι η μικρομεσαία αγροτιά, κάτι που έχει γίνει και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει σήμερα να σταθούμε δίπλα σ’ όλους στους εργαζόμενους, μισθωτούς, συμβασιούχους, ωρομίσθιους, μεροκαματιάρηδες, στηρίζοντας τον αγώνα τους, εδραιώνοντας μια κοινωνική συμμαχία ενάντια στην αντεργατική – αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχώς δοκιμάζουν και εφαρμόζουν στις πλάτες μας.

         Αγρότες- αγρότισσες όλες και όλοι τη Πέμπτη 10 Ιούνη στης 10:30 το πρωί στη πλατεία Σαπφούς.

 

-----

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου

 

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, δημοκρατικοί πολίτες, ενώνουμε τη φωνή μας με τα συνδικάτα και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους χορηγούς της:

Δε  θα επιτρέψουμε  την νομοθέτηση  της “εργασιακής ζούγκλας”  που οραματίζονται. Δε θα επιτρέψουμε τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

   Λέμε ΟΧΙ

    Στη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία

Στην απελευθέρωση των καταχρηστικών απολύσεων

    Στη  διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και  την κατάργηση του ΣΕΠΕ

   Στην περιστολή του δημοκρατικού  δικαιώματος των εργαζομένων για κινητοποιήσεις

 

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση των συνδικάτων

Πέμπτη 10 Ιούνη

10:30 π.μ. 

Πλατεία Σαπφούς

------------

 Από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Γ Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η βαρβαρότητα δεν εκσυγχρονίζεται, δεν διευθετείται!

Μόνο ανατρέπεται!

Όλοι στην απεργία στις 10 Ιουνίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα.

 

Η κυβέρνηση μας κήρυξε τον πόλεμο. Το νομοσχέδιο έκτρωμα που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή είναι ακόμα πιο αντιδραστικό από αυτό που είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Προβλέπει νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση να καλύπτει απεργιακά ένα σωματείο που του απαγορεύθηκε να πραγματοποιήσει απεργία. Ταυτόχρονα σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης και οικονομικού στραγγαλισμού των συνδικάτων, με διατάξεις - λάστιχο που θα ενεργοποιούνται σύμφωνα με τα «θέλω» της εργοδοσίας, θεσπίζεται «αστική ευθύνη για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών».

Στο δυστοπικό τοπίο που θέλουν να διαμορφώσουν σε βάρος μας μία είναι η απάντηση. Η συλλογική διεκδίκηση για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει! Η υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας!

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα που εξαφανίζει το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, καθιερώνει την 10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει ασφυκτικά τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέπει τα σωματεία από όργανα συλλογικής διεκδίκησης σε απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Θέλουν να επιβάλουν στον 21ο αιώνα συνθήκες δουλειάς του 1920. Να μην τους το επιτρέψουμε.

Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ότι το νομοσχέδιο φέρνει νέα δικαιώματα, νέες ευκαιρίες, νέες επιλογές. 

Απόδειξη ότι οι αντεργατικές αλλαγές που φέρνει είναι προαπαιτούμενο για να τσεπώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τα 37 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και να δημιουργήσουν νέα πεδία κερδοφορίας. Για αυτούς προορίζεται ο πακτωλός χρημάτων που προέρχεται από τη δουλειά των εργαζόμενων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ούτε ένα ευρώ δε θα δοθεί για να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές, δασκάλους και καθηγητές, για να αυξήσουν τους μισθούς μας, για να επαναφέρουν τον 13ο  και 14ο  μισθό.

Πρόκειται για το περίφημο σχέδιο Ελλάδα 2, το νέο super μνημόνιο.

Απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων είναι η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και η «ευελιξία». Αυτό προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που θέλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να γενικευτούν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.  

Απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ήταν και ο νόμος για το ωράριο των γιατρών που ψήφισε το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενσωμάτωνε ρυθμίσεις που είχαν θέσει ως επείγουσα προτεραιότητα παραμονές της κατάθεσης του νόμου στη Βουλή οι βιομήχανοι, οι οποίοι απαιτούσαν χαρακτηριστικά να «ανέβει ο βαθμός ευελιξίας στον δημόσιο τομέα υγείας».

Διευθέτηση και ευελιξία σημαίνει δουλειά για όσο, όποτε και όταν θέλουν. Σημαίνει περισσότερες ώρες απλήρωτης δουλειάς, υπερωρίες που δε θα αμείβονται αλλά θα «αντισταθμίζονται» θα τις ρεφάρουν με ρεπό. 

Οι γιατροί και οι υγειονομικοί βιώνουμε στο πετσί μας τι σημαίνει αυτό. Εκατοντάδες, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό. Ήδη, σε ότι αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι σε εξέλιξη μεθόδευση για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πριν καν ψηφιστεί στην βουλή με αναγκαστική απλήρωτη υπερεργασία στα εμβολιαστικά κέντρα.

Κανένας «αντισταθμιστικός» χρόνος ανάπαυσης μέρες ή μήνες μετά δεν ισοφαρίζει την κούραση, τις κλεμμένες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας, τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας.  Κανένας αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης δεν ισοφαρίζει την πρόωρη φθορά, τις ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας. Η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι 55 ή και παραπάνω ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τους ρωτάμε αντισταθμίζει ο θάνατος τη ζωή;

Η κατάργηση του 8ωρου, η δουλειά 10 και 12 ώρες την ημέρα για όσο διάστημα θέλουν το κράτος και η εργοδοσία, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η γενίκευση της τηλεργασίας αφορά και τους γιατρούς, αφορά και τους υγειονομικούς. Γιατί αφορά τη ζωή της οικογένειας μας, το  ζοφερό εργασιακό μέλλον που προετοιμάζουν για τα παιδιά μας. Έχουμε καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειες μας, στα παιδιά μας να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, τη ζωή που μας στερούν. 

Έχουμε χρέος και μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όλοι μαζί ενωμένοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Μπορεί να έχουν τους εργαζόμενους, όπως έχει ο εφοπλιστής Λασκαρίδης τον Πρωθυπουργό, αλλά μας φοβούνται! Φοβούνται την οργή μας! Ξέρουν τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Τον συλλογικό αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση και δράση. Για αυτό θέλουν να μας απομονώσουν τον έναν από τον άλλο. Να είμαστε μόνοι μας, άοπλοι απέναντι στις διοικήσεις, στο κράτος και την εργοδοσία. Θέλουν να μας αφοπλίσουν!

Για αυτό στο ίδιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών, βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

  • Πριν την προκήρυξη της απεργίας θέλουν να καταθέτουμε τα αιτήματα μας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στον οποίο κράτος και εργοδοσία είναι πλειοψηφία και μπορεί να χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες.
  • Θα υποχρεώνουν τα σωματεία να εξασφαλίζουν κατά τη διάρκεια της απεργίας  την «ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία», το 33% των υπηρεσιών. Πρακτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν απεργοί την ημέρα της απεργίας. Κόπτονται δήθεν  για την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία αυτοί που με την πολιτική τους έφτασαν τα νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από τα ελάχιστα όρια ασφαλείας. Απύθμενο το θράσος τους. 
  • Εξισώνουν τη συνδικαλιστική δράση ούτε λίγο ούτε πολύ με εγκληματική ενέργεια. Τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που θα καλούν σε απεργία στην πύλη του νοσοκομείου θα κατηγορούνται για βία και παρενόχληση!
  • Η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε συνδυασμό με την νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα  με την οποία απαιτείται το 50%+1 των μελών του σωματείου για να ληφθεί απόφαση για απεργία, βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα της απεργίας. Θέλουν δήθεν να αποφασίζουν οι πλειοψηφίες την ώρα που ψήφισαν νόμο για να εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με το 43% και να παίρνουν τα 3/5 των εδρών. Αναφέρονται στην εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, στην πραγματικότητα όμως  επιδιώκουν να χτυπήσουν τα πιο υγιή και ζωντανά κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, να τα νεκρώσουν! Νομιμοποίησαν τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες συμμετείχε μόλις το 4,5% των εργαζομένων. Αυτές τις πλειοψηφίες θέλουν.

Στις 10 Ιουνίου οι εργαζόμενοι θα  ματαιώσουμε τα σχέδια τους. Θα πάρουν απάντηση. Τους πήραμε χαμπάρι. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της  πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 10 Ιουνίου.

Η επιτυχία της πανελλαδικής γενικής απεργίας στις 10 Ιούνη έχει καθοριστική σημασία ως μια πρώτη συλλογική αγωνιστική απάντηση. Μια πρώτη αναμέτρηση. Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η απόκρουση της κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης απαιτεί συνεχή, πολύμορφο αγώνα διάρκειας με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις. Απαιτεί μαζική συμμετοχή  όλων των εργαζόμενων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί  το νομοσχέδιο έκτρωμα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ!

 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ/ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Μυτιλήνη 9 Ιουνίου 2021

Για το ΔΣ της Ένωσης

Ο πρόεδρος Ο Γραμματέας

Αλέξανδρος Ζάμπρας Νικόλαος Μαρίνος

 

------

Μοιράσου το άρθρο!