Skip to main content

Επιστολή παρέμβαση Ε.Ο.Α.Ε.Ν στον πρωθυπουργό για την δοκιμαζόμενη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων και των επαγγελματιών της Λέσβου, που από την Δευτέρα 12/06/2017 πλήττεται από ισχυρές σεισμικές δονήσεις με το νησί να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισημαίνει ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) με  επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος Θράσος Καλογρίδης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 Στην επιστολή – παρέμβαση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., στο πλαίσιο της διαρκούς του δράσης για την προάσπιση της νησιωτικότητας καθώς και της νησιωτικής και όχι μόνον  κοινωνικής του ευαισθησίας, που κοινοποιήθηκε  στους Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων, τους Υπουργούς Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο, Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου

Υποδομών & Μεταφορών, Χ. Σπίρτζη, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής  Ν. Σαντορινιό και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Γιαννέλη αφενός μεν  αναγνωρίζονται  η άμεση κινητοποίηση και  οι προσπάθειες  τις οποίες καταβάλει η πολιτεία από την πρώτη στιγμή  όμως  τονίζεται  πως χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις και μέτρα που θα ικανοποιούν τις προσδοκίες των ανθρώπων που βιώνουν το δράμα και θα διασφαλίζουν την άμεση επανεκκίνηση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων και των επιχειρήσεων της για μία ακόμα φορά ταλανιζόμενης Λέσβου.

 

Και για το λόγο αυτό προτείνονται τα παρακάτω μέτρα για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων:

 

  1. Άμεση ψυχολογική και κοινωνική  στήριξη των σεισμοπλήκτων από τις υπηρεσίες του Κράτους, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις.
  2. Άμεση στέγαση των σεισμοπλήκτων με επιδότηση ενοικίου σε κατοικίες.
  3. Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις περιοχές της Λέσβου που επλήγησαν από το σεισμό.
  4. Έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών και την κατασκευή έργων υποδομής.
  5. Την μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ επί  δύο (2) τουλάχιστον χρόνια, για όσους έχασαν σπίτια και επιχειρήσεις.
  6. Παράταση με  αναστολή πληρωμής φόρων,  ασφαλιστικών εισφορών  και δόσεων δανείων σε όσους επλήγησαν από  το σεισμό.
  7. Την πλήρη αποζημίωση κατοίκων και επιχειρήσεων για τις πάσης φύσεως ζημιές που υπέστησαν.
  8. Την δυνατότητα παροχής άτοκων δανείων σε σεισμόπληκτους επαγγελματίες μέσω του ΕΤΕΑΝ, χωρίς την υποχρέωση υποβολής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
  9. Σύνταξη γεωλογικής μελέτης από το κράτος με την βοήθεια πανεπιστημιακών και ερευνητικών διεθνών κέντρων στη περιοχή Βρίσας  και Πλωμαρίου Λέσβου για τη διάγνωση του σεισμικού φαινομένου.
  10. Νέα πολεοδομική μελέτη με την διατήρηση των παραδοσιακών χωριών που κατέστρεψε ο σεισμός.  

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία