Ανακοινώσεις Φορέων

31/03/2020 - 11:39

Για το θάνατο του Γιάννη Μπαλμπακάκη

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 62 ετών σε Νοσοκομείο της Αθήνας  άφησε χθες το βράδυ ο Γιάννης Μπαλπακάκης, πρώην διοικητής στο Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο.

----

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του κ. Ιωάννη Μπαλπακάκη, η Περιφερειακή Επιτροπή μονίμων υπαλλήλων της ΥΠ.Υ.Τ.  και  η Περιφερειακή Επιτροπή Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου, συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση  την 31η  του μηνός  Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη  και ώρα 10:00 το πρωί και αφού έλαβαν υπόψη τους:

  • Την ιδιότητά του  εκλιπόντος ως Διοικητή του Κ.Υ.Τ. Λέσβου, που επί μακρόν. προσέφερε άοκνα και με εξαιρετικό ζήλο τις υπηρεσίες του. 
  • Το γεγονός ότι με την καθοριστική σεβαστή παρουσία του τίμησε την Ελληνική Πολιτεία που του εμπιστεύθηκε να είναι επικεφαλής σε ένα τόσο δύσκολο έργο.
  • Την καθ’ ολοκληρία εξαιρετική συνεργασία με το σύνολο των υπαλλήλων.

Αποφάσισε

  • Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη για την απώλεια του εκλιπόντος.
  • Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του.
  • Να γίνει δωρεά ποσού στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου, αντί στεφάνων.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
  • Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος. 

 

---

Η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ, εκφράζει τη θλίψη της για τον απροσδόκητο θάνατο του Γιάννη Μπαλμπακάκη.

Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν όταν υπήρξε Διοικητής του ΚΥΤ Μόριας. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και διακρίναμε από την αρχή όχι μόνο την ικανότητά του να διοικήσει μία τόσο δύσκολη δομή αλλά το πόσο ανθρώπινος και δοτικός ήταν.

Ο Γιάννης Μπαλμπακάκης υπήρξε παρών στην τοπική μας κοινωνία, κερδίζοντας το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και των συμπολιτών του, εργαζόμενος με ήθος, συνέπεια και αξιοπιστία. Η Λέσβος είναι φτωχότερη μετά το θάνατο του.

Υπάρχουν στιγμές που τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν την βαθιά λύπη που αισθανόμαστε. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του.

------

Συγκλονισμένοι από χτες βράδυ , όλοι και όλες εμείς, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι ο σύντροφός μας, ο Γιάννης Μπαλμπακάκης δεν είναι πια κοντά μας. 

Ένας πολύτιμος άνθρωπος της προσφοράς που σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους όχι μόνο της Λέσβου αλλά της πατρίδας μας δήλωσε με ανιδιοτέλεια και προσωπικό κόστος παρόν αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη. Έδινε ταυτόχρονα δύο μάχες με απίστευτη δύναμη ψυχής , αγωνιστικότητα και αυταπάρνηση. Την προσωπική του με τον καρκίνο και τη μάχη να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού με όρους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Σήκωσε ένα τεράστιο βάρος που ποτέ δεν τον λύγισε και όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του μπορούν να μιλήσουν για την ανεκτίμητη προσφορά του, την οργανωτικότητα, το ανθρώπινο ενδιαφέρον για όλους, τη δικαιοσύνη, τη σκληρή δουλειά, την πραότητα, τη ψύχραιμη ματιά ,το χαμόγελο.

Ο Γιάννης μετά την αποστρατεία του από τις Ένοπλες Δυνάμεις ασχολήθηκε με τα κοινά. Εκλέχθηκε Σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης το 2010.Ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος το 2014 με την παράταξη ‘’ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ’’ και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Μυτιλήνης το 2019 με την παράταξη ‘’ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ’’.Μεγάλη του αγάπη η ιστιοπλοΐα. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΛΟΙΑΘ του οποίου υπήρξε και πρόεδρος.

Είναι τιμή για όλους και όλες που υπήρξαμε σύντροφοι και συντρόφισσες του όλα αυτά τα χρόνια και συμπορευτήκαμε μαζί του στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Θα μείνει στην καρδιά μας σαν ένας Σύντροφος που τίμησε με την παρουσία του και τη δράση του την Αριστερά και το κόμμα μας. Ένας αγωνιστής της ζωής!

Καλό ταξίδι Γιάννη μας. Καλό κουράγιο στην οικογένεια και τους αγαπημένους σου.

 

----

Χιωτέλλη Εριφύλη

 

Είναι κάποιοι άνθρωποι που όταν έρχονται στη ζωή σου σε κάνουν να ξαναπιστέψεις  στον άνθρωπο, σε κάνουν να ελπίζεις πως οι αξίες της αριστεράς ριζώνουν και δίνουν καρπούς , απλά αθόρυβα χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μια δύναμη που σε γεμίζει χαρά και σε κάνει να νιώθεις δικαίωση,

Τέτοιος άνθρωπος ήταν για μένα ο Γιάννης. Δεν χρειαζόταν να δηλώσει αριστερός. Η καθημερινή σου συμπεριφορά, η ανιδιοτελής προσφορά του η  καθημερινή έγνοια του για τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου που έφταναν στο νησί μας ζητώντας  ένα καλύτερο μέλλον πήγαζε από αξίες της αριστεράς που  έβρισκαν την έκφραση τους στον καθημερινό αγώνα του Γιάννη.

«Είμαστε αριστερή κυβέρνηση Εριφύλη» μου έλεγε, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. ΄Συζητήσεις,  τηλέφωνα, αγωνίες κουβέντες με τα υπουργεία. Αυτό πρέπει να γίνει , το άλλο, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, καθυστερούν οι συμβάσεις ….Να πιέσουμε … Εγώ με φωνές εκείνος πάντα ευγενικός αλλά  πάντα αποφασιστικός όπου έπρεπε.

Γιατί ο Γιάννης είχε πυξίδα τον άνθρωπο, γιατί ο Γιάννης νοιαζόταν να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Δούλευε με χρήματα λιγότερα κι από τη σύνταξή του, γιατί η πατρίδα ήταν χρεοκοπημένη αλλά οι πρόσφυγες  είχαν ανάγκες, δούλευε χωρίς ωράριο, χωρίς  να διαμαρτύρεται ακόμα κι όταν αγανακτούσαμε όλοι οι άλλοι.

Τρία περίπου χρόνια ως συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ είχα την τιμή να συνεργαστώ πολύ στενά με το Γιάννη το Μπαλμπακάκη , να τιμηθώ με τη φιλία του να γνωρίσω από κοντά την όμορφη οικογένειά του, να υποκλιθώ σ’ έναν αληθινά ΑΡΙΣΤΕΡΟ άνθρωπο.

Πριν ένα χρόνο ο Γιάννης τίμησε το αυτοδιοικητικό μας ψηφοδέλτιο και έδωσε μαζί μας και αυτή τη μάχη. 

Σήμερα πρέπει να τον αποχαιρετήσουμε όλοι εμείς οι συνταξιδιώτες του στο όνειρο και στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Όλοι εμείς οι «Πυξιδιώτες» που πορευτήκαμε με ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ και τις κοινές μας αξίες του δίνουμε την υπόσχεση πως θα κρατήσουμε σταθερή την πορεία του αγώνα με πυξίδα το προσωπικό του παράδειγμα.

-----

Γιάννης Μπουρνούς

Με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκα πριν λίγο το θάνατο του Γιάννη Μπαλμπακάκη, εμβληματικού πρώην Διοικητή του ΚΥΤ Μόριας και μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ.
Ζεστός άνθρωπος, συγκροτημένος, με οργανωτικότητα, αυταπάρνηση και αστήρευτη δύναμη, ακόμη κι όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Πάλεψε ακούραστα και σκληρά, για να οργανώσει το ΚΥΤ Μόριας όσο καλύτερα μπορούσε, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς καταστάσεις και επωμιζόμενος τεράστια βάρη. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, τα κατάφερε και σε κάθε περίπτωση έπραξε το καλύτερο για τους εργαζόμενους και τους πρόσφυγες.
Ήταν πάντα παρών και στις πολιτικές μάχες σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας κι εκεί με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια.
Χάσαμε έναν πολύτιμο σύντροφο. Θα τον θυμόμαστε πάντα με ζεστή καρδιά και συγκίνηση.
Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη. Είμαστε στο πλάι τους, έστω και νοερά, αυτή τη δύσκολη ώρα.

 

Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο 

Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο εκφράζει τα βαθειά της συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιάννη Μπαλπακάκη. Τον γνωρίσαμε ως Διοικητή του ΚΥΤ της Μόριας σε πραγματικά δύσκολες περιστάσεις και επανειλημμένα είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την πλήρη αφοσίωσή του στο υπηρεσιακό καθήκον, τον βαθύ ανθρωπισμό του, την ικανότητά του να συνεργάζεται αποδοτικά τόσο με το προσωπικό του ΚΥΤ όσο και με τις εθελοντικές οργανώσεις. 

Διέθετε την εξαιρετική ικανότητα να συνδυάζει την πιστή τήρηση των κανονισμών με την ευελιξία και την πειθώ, την συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη. Η προσφορά του για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσφυγικού αναγνωρίστηκε τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τις κυβερνήσεις, προηγούμενη και τωρινή. Η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, ο καλός του λόγος θα μένουν στη μνήμη μας και θα εξακολουθούν να εμπνέουν όσους τον γνώρισαν και είχαν την τιμή να συνεργαστούν μαζί του. 

Μοιράσου το άρθρο!