6 παρατηρήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα
Γράφει ο Μάνος Δούκας/Νέο Εμπρός
ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: «Το ΠΑΣΟΚ νίκησε;»3.033.275 ψήφους πήρε το ΠΑΣΟΚστις βουλευτικές εκλογές του 2004. Αυτό το έλεγαν 40% κι έχασε τις εκλογές. 3.012.373 ψήφους πήρε το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Αυτό το έλεγαν 43,92% και τις πήρε αυτές τις εκλογές, χωρίς να έχει αύξηση ψήφων. Στο ενδιάμεσο ( 2007 ) έφτασε στο μίνιμουμ παίρνοντας 2.727.279 ψήφους.Τώρα το ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο πήρε στις 13 περιφέρειες 2,006,536 ψήφους ( Βάζω μέσα και Τατούληδες και Δημαράδες κι όλα ).Ακόμα και στη δεύτερη Κυριακή, αθροίζοντας και τις διάφορες εφεδρείες του (Κουβέληδες,κλπ) και παρ΄ όλο τον εκβιασμό της «μονομαχίας» του «δεύτερου γύρου», πήρε 2.135.903. Άρα το ΠΑΣΟΚ, ότι και να λέει, έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Χάνει διαρκώς ψήφους που δεν τους πέρνει πίσω ούτε ότανείναι στα «πάνω του» ( 2009 ). Δεν περπατάτο πράγμα όταν δεν κερδίζει καινούριους αν-θρώπους, αλλά αντίθετα ολοένα και χάνει καιτους παλιούς του. Τσάμπα κι οι απειλές καιτα διλλήματα και οι ατέλειωτες ώρες τηλεοπτι-κού μονολόγου.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : « Κι η ΝΔ νίκησε;». Το μόνο που ελαφρύνει το ΠΑΣΟΚ σ΄αυτή τη δύσκολη φάση του, είναι ότι το ίδιο πολιτικό πρόβλημα έχει και η ΝΔ. 2.994.979 πήρε το 2007. 2.295.976 πήρε το 2009. Και τώρα έκανε βουτιά στις 1.652542 ψήφους.Παράλληλες ... «ελεύθερες πτώσεις» των δυόκομμάτων, που όμως κάνουν τη ΝΔ να χαίρεται, γιατί καθώς πέφτουν και οι δύο, το ΠΑΣΟΚ πέφτει περισσότερο κι έτσι η ΝΔ μείωσε τη διαφορά τους. Ενώ λένε είχαν διαφορά 10 μονάδων το 2009 ( 43,92 το ΠΑΣΟΚ, 33,48 ηΝΔ) τώρα λένε η διαφορά είναι η μισή. Το ΠΑΣΟΚ νίκησε γιατί είναι ακόμα πρώτο κι η ΝΔγιατί μείωσε τη διαφορά της απ΄ το ΠΑΣΟΚ.Δε λένε όμως σε ποιό «ύψος». Μόλις στο 30με 34, όπως δείχνουν οι αναγωγές, τα γκά-λοπ και κυρίως τα αποτελέσματα των περιφε-ρειακών εκλογών. Επομένως έχει πολιτικόπρόβλημα το σύστημα ολόκληρο. Γι αυτό ακούτε τους Καρατζαφέρηδες, τους Κουβέληδες, τους Μπακογιάννηδες, και τα κανάλιανα μιλάνε συνέχεια για «ενδεχόμενες κυβερ-νήσεις συνεργασίας». Γιατί τα πράγματα θαχειροτερέψουν υποχρεωτικά για το λαό. Θα χειροτερέψουν όμως και για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Κι έτσι όπως είναι το κλίμα,αν πάνε για εκλογές κλάφτα «Χαράλαμπε».Οπότε ... «συμμαχίες προθύμων» μέσαστη Βουλή. Και «πρόθυμοι» να υπηρετή-σουν το σύστημα πάντα βρίσκονται. Ήδημιουργούνται.
ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : «Κι η «Ενότητα» νίκησε;» Αυτός ο καημένος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναιπια μόνο για λύπηση. Όσο πιο πολλά κομμάτια γίνεται, τόσο πιο δυνατά φωνάζει για ... ενότητα. Μ΄ ένα μονότονο παραπονεμένο ύφος,που μπορεί και να σε κάνει να τους λυπηθείς,αν δε γνωρίζεις τι έκαναν στα εργατικά κέντραπου κατεβαίνουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔγια να αποκλείσουν το ΠΑΜΕ. Ή στην Ικαρίαπου πήραν το Δήμο, με την ενίσχυση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ, Οικολόγων, Αριστεριστών,Κουβέληδων, Εφοπληστών κλπ. Ο Ρουμελιώτης ( ΛΑ.Ο.Σ ) έλεγε προεκλογικά ότι όλοι μαζίαυτοί οι «ενωμένοι αντικομμουνιστές» έχουν66% κι ότι άρα θα πάρουν το δήμο. 51% πήραν μετά βίας. Τι κέρδισαν; Ποιό είναι το πολιτικό αποτέλεσμα; Να δείξουν καθαρά σ΄ όλητην Ελλάδα τι εννοούν όταν λένε ... «Ενότητα».
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: Τι είναι η αποχή: Δήμος Λέσβου : Εγγεγραμμένοι106788. Ο Βουνάτσος πήρε 22.823. Δηλαδήτο 22% των ψήφων. Όμως λόγω αποχής αυτότο 22% έγινε ξαφνικά ... 58%. Όσοι δεν πήγαννα ψηφίσουν πολλαπλασίασαν το ποσοστότου Βουνάτσου σχεδόν επί 3. Φάτε Βουνάτσο τώρα .Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εγγεγραμμένοι 249.429. Ο Γιακαλής πήρε 43.151. Δηλαδήποσοστό 17%. Όμως αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν έκαναν αυτό το ποσοστό 51%. Πάλι πολλαπλασιάστηκε επί τρία.Να σας πω κι άλλα; Ο Καμίνης στην Αθήναπήρε το 15,8% που όμως έγινε λόγω αποχής52%. Στην περιφέρεια Αττικής ο Σγουρός πήρε19% που όμως το μαγικό ραβδί της αποχής τοέκανε 53%. Και πάει λέγοντας.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΞΙ :Δεν έμεινε κανένας αριστερός και προοδευτικός άνθρωπος που να μη δείξειτη χαρά του για το αποτέλεσμα που έφερε τοΚΚΕ. Ούτε έμεινε κανένας φασίστας ή παπαγάλος του συστήματος που να μη βγάλει χολή.Είμαστε πολύ καλά. Πάμε πολύ καλά. Δηλαδή;Δηλαδή η «ξύλινη γλώσσα της αλήθειας» καιτο ΠΑΜΕ του κλεισίματος των λιμανιών, όχιμόνο δεν μας έκαναν ... «κακό», αλλά επιβρα-βεύτηκαν κιόλας. Η αντεπίθεση κι η ανυπακοή γίνεται μόδα. Ο κόσμος δεν τσιμπάει στα«δήθεν» και στις προφάσεις. Όταν σφίγγουντα γάλατα, τότε αναδυκνύεται η ουσία. Κι η ου-σία των εκλογών ήταν αυτό που μας έλεγανχιλιάδες πολίτες: «Ευτυχώς που υπάρχετε κιεσείς», «Μόνο εσείς κάτι κάνετε για το λαό»,«Αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ θα ΄χαμε πάει χα-μένοι». Αυτό ψήφισε ο κόσμος στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Και πήραμε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων που έχουμεπάρει ποτέ. Πήραμε 592.997 ψήφους. Αριθμόπου δεν τον είχαμε πιάσει ούτε και πριν το ΄90.Κι έτσι τώρα και τα γκάλοπ μας δείχνουν να πέρνουμε «το μεγαλύτερο ποσοστό του ΚΚΕ που έχει καταγράψει διαχρονικά» όπως μαςλέει π.χ. ο εκπρόσωπος της ALCO. Αποχή ξε-αποχή, εμείς ανεβήκαμε και σε ψήφους και σεποσοστά. (Το θέμα της αποχής πάντως είναιανοιχτό μέτωπο για μας. Δικαιούμαστε αυτούςτους ψήφους της δυσαρέσκειας. Πρέπει να τους βρούμε.) Ναι. Πάμε καλά. Η πολιτική μας, το κόμμα μας,η δουλειά μας έχει ανταπόκριση στο λαό. Κι ολαός έχει κριτήριο. Πρέπει να τον εμπιστευ-όμαστε το λαό, ακόμα κι όταν δε φαίνεται νατο δικαιούται. Ακόμα και τις ώρες της μεγάληςμας κούρασης που λέμε μέσα μας: «δε θα ξυπνήσουν»; Χρειάζεται όλοι μας να θυμόμαστεκαι να μάθουμε ότι δε μας φτάνει το «καλά»,αφού τα θέλουμε όλα. Ότι δεν μπορούν ναυπάρχουν αυταπάτες για «αυθόρμητα κινήματα» που θα «ξεσπάσουν μια μέρα». Το μόνοκίνημα που μπορεί να λύσει το πρόβλημα τουλαού, είναι το ταξικό κίνημα που οικοδομείται συνειδητά, πεισματικά και επίμονα, χωρίς τηνπαραμικρή ανυπομονησία. Μεθοδικά και προσανατολισμένα. Αύριο λοιπόν έχουμε αγώνα.Και δε λέω το συλλαλητήριο της 15ης Νοέμ-βρη. Μιλώ για το κίνημα και τους συσχετισμούςστα σωματεία. Αυτό το κλίμα να εκφραστεί πα-ντού. Να γίνει ανάταση. Ξεψάρωμα και δράση.Μιλάω για την κουραστική καθημερινή δουλειάστους μαζικούς χώρους, στις συνεδριάσεις,στα σωματεία, που πολλές φορές μας ρουτινιάζει. Χωρίς αυτήν όμως δε γίνεται τίποτα.