Άρθρα - Γνώμες

22/03/2022 - 15:56

Αλληλεγγύη για όλ@, χωρίς αστερίσκους

Ο Μιχάλης Μπάκας συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα γράφει για την απίστευτη περιπέτεια του Νορβηγού φωτογράφου, Knut Bry και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 21/3, αφέθηκε ελεύθερος και αποχώρησε από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, ο 76χρονος Νορβηγός φωτογράφος Knut Bry, που είχε συλληφθεί από άνδρα του Λιμενικού Σώματος και κατηγορήθηκε για κατασκοπία, επειδή φωτογράφιζε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου υπήρχε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο φωτογράφος αφέθηκε ελεύθερος, με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή, καταβάλλοντας εγγύηση 4.000 ευρώ. Παρόλο που είναι ελεύθερος να ταξιδέψει όπου θέλει, είναι, ωστόσο, υποχρεωμένος να ενημερώνει τις αρχές κάθε φορά που έρχεται ή φεύγει από την Ελλάδα και τη Λέσβο ειδικότερα.

Βγαίνοντας από τα δικαστήρια, ο Knut Bry στάθηκε μπροστά σε κάμερες και πολλούς δημοσιογράφους, που του ζήτησαν μια δήλωση, καθώς δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα διεθνώς, και υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ.

Εκείνη τη στιγμή τα μόνα λόγια, του εμφανώς συγκινημένου, Knut Bry ήταν: «Αλληλεγγύη, σεβασμός σε όλους τους πρόσφυγες, ανεξαρτήτως χρώματος ή εθνικότητας. Και όχι άλλες επαναπροωθήσεις».

Τίποτ’ άλλο.

Εκείνη τη στιγμή ο άνθρωπος αυτός, αφού είχε περάσει 4 βραδιές στα κρατητήρια, δεν έδειξε καμία οργή για τους διώκτες του, δεν προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Δεν μίλησε για τις συνθήκες κράτησης και την περιπέτεια που αναγκάστηκε να περάσει από το πουθενά ένας 76χρονος καρδιοπαθής.

Δεν μίλησε για την άδικη σύλληψη και τις εξίσου άδικες κατηγορίες για κατασκοπία, κακουργηματικού χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να του επιφέρουν ποινές κάθειρξης πολλών χρόνων. Δεν μίλησε για τη συντονισμένη προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης από μια κυβέρνηση, που ακολουθώντας τις τακτικές Σαλβίνι και Όρμπαν τα τελευταία χρόνια, επιδίδεται σε έναν κυνήγι μαγισσών, πυροδοτώντας τα ακροδεξιά ανακλαστικά της κοινωνίας μας.

Εκείνη τη στιγμή ο Knut Bry είπε το αυτονόητο. Σε μια περίοδο που στην Ουκρανία ο πόλεμος έχει σπρώξει εκατομμύρια ανθρώπων στην προσφυγιά, ο Knut Bry μίλησε για αλληλεγγύη και σεβασμό σε όλους τους πρόσφυγες, ανεξαρτήτως χρώματος ή εθνικότητας. Δεν είναι περισσότερο πρόσφυγας ο λευκός από τον μαύρο, ο χριστιανός από τον μουσουλμάνο, ο Ευρωπαίος από τον Ασιάτη ή τον Αφρικανό. Οι ανθρωπιστικές αξίες, οι αξίες του δυτικού πολιτισμού, για τον οποίο θέλουμε να είμαστε περήφανοι, αυτό επιτάσσουν.

Κανείς πλέον δεν μιλά για ασφαλείς τρίτες χώρες, όπως είχε χαρακτηριστεί από τον κ. Μηταράκη η Τουρκία για τους Σύριους ή Αφγανούς πρόσφυγες. Δεν είναι «ασφαλής» τρίτη χώρα η Πολωνία ή η Ρουμανία; Μπορεί κανείς να πει σήμερα ότι οι δυο αυτές χώρες πρέπει να φιλοξενήσουν μόνες τους τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων; Όχι φυσικά.

Κανείς δεν μιλά πλέον για τον μύθο της «προστασίας των συνόρων». Είναι δυνατόν η Πολωνία να σταματήσει τους δύσμοιρους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία; Όσα τείχη, όσοι φράχτες και εάν υψωθούν, δεν μπορούν να κρατήσουν το κύμα των ανθρώπων που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους. Κανείς δεν μιλάει σήμερα για τα σύνορα που άνοιξαν για να περάσουν περισσότερο από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε έναν μήνα, όπως έλεγαν κάποιοι για το 2015, όταν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα σε ένα χρόνο. Κανείς δεν μιλά σήμερα για πόσους πρόσφυγες «μπορούμε να αντέξουμε» στην Ευρώπη. Ένα εκατομμύριο προσφύγων του 2015 έφεραν «παροξυσμό»… Πώς θα διαχειριστούν τα 3 εκατομμύρια προσφύγων που φοβόμαστε ότι θα πολλαπλασιαστούν εάν συνεχιστεί ο πόλεμος;

Κανείς δεν μιλά σήμερα για τον μύθο των «αμαρτωλών» ΜΚΟ. Οι ίδιες ΜΚΟ που ανέλαβαν για πολλά χρόνια το βάρος της διαχείρισης της προσφυγική κρίσης στην Ελλάδα, δεχόμενες μια απίστευτη πολεμική από τη ΝΔ και την ακροδεξιά, οι ίδιες αυτές ΜΚΟ βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας, προσφέροντας βοήθεια στους πρόσφυγες, όπως το έκαναν και στην Ελλάδα. Τώρα, οι ΜΚΟ έγιναν καλές;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τραγικές εικόνες των βομβαρδισμένων πόλεων, των χιλιάδων νεκρών και των εκατομμυρίων προσφύγων, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την κατάρριψη πολλών μύθων, αλλά και την επιβεβαίωση μια μεγάλης αλήθειας.

Η αλληλεγγύη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν αστερίσκους και δεν εξαρτώνται από το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την ηλικία ή το φύλο του πρόσφυγα.

Αλληλεγγύη για όλ@.

Ο Μιχάλης Μπάκας είναι συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

αρχική δημοσίευση: https://www.news247.gr/

Μοιράσου το άρθρο!