Άρθρα - Γνώμες

24/12/2019 - 06:58

Το άλλοθι της κλειστής δομής μεταναστών στη Λέσβο και... το αδιέξοδο!

«Εμείς σας παραδώσαμε τη Μόρια με 5.800 άτομα και εσείς την κάνατε με 19.000 άτομα» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στη Νέα Δημοκρατία. 

«Εσείς έχετε την ευθύνη με το άνοιγμα των συνόρων και τις κωλυσιεργίες στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου» λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάπως έτσι έχει η πολιτική αντιπαράθεση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, το πρόβλημα με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών παραμένει και ασφαλώς χιλιάδες συνάνθρωποί μας προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στα λασποχώραφα της Μόριας .

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και το πρόβλημα ξεπερνάει κόμματα, τοπικές κοινωνίες. Είτε είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε Νέα Δημοκρατία η κατάσταση θα ήταν ίδια. Οι μεταναστευτικές ροές δεν ελέγχονται από εμάς. Ο γείτονάς μας – η Τουρκία – έχει επιλέξει ως μοχλό πολιτικής πίεσης προς την Ευρώπη τις μεταναστευτικές ροές. Το λέει πλέον με τον πιο καθαρό τρόπο ο Ερντογάν.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αντιληφθεί ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν σφραγίζονται, η γεωγραφική θέση των νησιών δεν αλλάζει.  Ακόμη και η περιβόητη αποσυμφόρηση σταδιακά αποδεικνύεται μεγάλος μύθος καθώς οι θέσεις στην ηπειρωτική χώρα είναι ελάχιστες και οι νέες δομές συναντούν αντιδράσεις των  Δημάρχων.  Με αυτούς τους ρυθμούς μεταναστευτικών ροών όποια Κυβέρνηση και αν ήταν δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 όταν έγινε η αποσυμφόρηση της Λέσβου τα σύνορα της Ευρώπης ήταν ανοιχτά.  Η σημερινή κατάσταση όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε είναι δυσκολότερη από το 2015. Και είναι δυσκολότερη γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. 

Η λύση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο που έχει προτάξει η Κυβέρνηση είναι η δημιουργία κλειστών δομών. Θέλει όμως στα αλήθεια η Κυβέρνηση να δημιουργήσει κλειστές δομές ή αυτό θα το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι όταν η κατάσταση φθάσει εκτός ελέγχου;  Η στάση της Κυβέρνησης μέχρι τώρα δείχνει ότι δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας κλειστών δομών. Το σκηνικό που ζούμε τους τελευταίους μήνες στη Λέσβο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Ανακοίνωσαν κλειστές δομές χωρίς να έχουν βρει την τοποθεσία και χωρίς να έχει υπάρξει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.  Η χθεσινή δήλωση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας  Αλκιβιάδη Στεφανή στη Χίο σύμφωνα με την οποία οι κλειστές δομές δεν θα προχωρήσουν αν δεν ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες είναι άκρως ενδιαφέρουσα.  Αποδεικνύει ότι η κλειστή δομή έχει δρόμο και…. Ίσως και να μην δημιουργηθεί αφού η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στη Λέσβο είναι δεδομένη.

Η ομιλία του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου στην ανοιχτή συνέλευση της Άντισσας την Κυριακή κατέρριψε το μύθο της κλειστής δομής αφού όπως τόνισε ο κ. Βέρρος ακόμη και αν δημιουργηθεί η δομή δεν θα είναι κλειστή! Οι μετανάστες – πρόσφυγες δεν θα μπορούν να κρατηθούν πάνω από 28 ημέρες στην κλειστή δομή και θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα εξόδου.  Και κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί 7000 άτομα να κινούνται σε ένα μικρό χωριό των 1000 κατοίκων όπως είναι η Άντισσα όχι μόνο για θέματα ασφάλειας αλλά κυρίως για λόγους πρακτικούς.

Η πρόβλεψη ότι τελικά δεν θα δημιουργηθεί κλειστή δομή στη Λέσβο συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερες πιθανότητες.  Η άρνηση της τοπικής κοινωνίας θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξης άλλοθι για την Κυβέρνηση όταν σκάσει η «βόμβα» της Μόριας. Μην εκπλαγείτε όταν η Κυβέρνηση κατηγορήσει τις τοπικές κοινωνίες  ότι ευθύνονται για όλα όσα γίνουν λόγω της άρνησής τους για τη δημιουργία κλειστών δομών.

Δυστυχώς στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία νότα αισιοδοξίας. Στη Λέσβο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως τοπικό και απλά ζητάμε να μην δημιουργηθεί κλειστή δομή, να γίνει η άμεση αποσυμφόρηση και να κλείσουν όλες οι δομές.  Σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση όπου δεν συναντά αντιδράσεις προσπαθεί να δημιουργήσει νέες δομές και να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές.  Τα νούμερα όμως δεν βγαίνουν… Είτε στα νησιά είτε στην ηπειρωτική χώρα ο αριθμός μεταναστών που μπορούμε να δεχθούμε ως χώρα έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο αντοχής.

Επειδή τα νησιά σηκώνουν το περισσότερο βάρος θα πρέπει από τα νησιά να ξεκινήσει η προσπάθεια ώστε το πρόβλημα από τοπικό να μεταβληθεί σε πρόβλημα όχι απλά εθνικό αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δυστυχώς όμως και εμείς βουλιάζουμε στην εσωστρέφεια και επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στα όρια του νησιού μας.

Ποιος μπορεί να ανοίξει τα σύνορα της Ευρώπης;

Η απουσία απάντησης σ’ αυτή την ερώτηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας….

Μοιράσου το άρθρο!