Άρθρα - Γνώμες

11/07/2014 - 05:59

Από τη «μικρή» ΔΕΗ στο μεγάλο διακύβευμα

yle="text-align: justify;">του Άκη Σιαμαντζιούρα*

Ας αποφύγουμε συνειδητά να εστιάσουμε αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ. Ας αφήσουμε στους συνδικαλιστές της «μεγάλης» ΔΕΗ να διατυπώσουν σε ξύλινη γλώσσα τις ενστάσεις τους και στους πολιτευτές της Κυβέρνησης να παπαγαλίσουν σε γλώσσα αποστήθισης τα αίολα επιχειρήματά τους. Αντιθέτως, ας προσεγγίσουμε το θέμα της «μικρής» ΔΕΗ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο ορίζεται, υλοποιείται και ολοκληρώνεται η διαδικασία συρρίκνωσης του ελληνικού δημοσίου.

Μεγαλύτερο θέρος, μικρότερο κράτος

Πλέον, η θερινή ραστώνη αποτελεί την ιδανικότερη προϋπόθεση για δομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθερότητα. Επιτέλους, δεν χρειάζονται αγχώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων. Πλέον, η δημοσιονομική σταθερότητα επιτυγχάνεται μέσω των συνεδριάσεων των θερινών τμημάτων της Βουλής. Όσο μεγαλύτερη, λοιπόν, η ανεμελιά του καλοκαιριού στην Ελλάδα, τόσο μικρότερη η συμμετοχή του ελληνικού κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις ενημέρωσης (ΕΡΤ), ηλεκτροδότησης (ΔΕΗ), ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ) κ.ο.κ. Άλλωστε, το καλοκαίρι του 2013, λύθηκε το θέμα της «μικρής» ΕΡΤ. Το καλοκαίρι του 2014, λύνεται το θέμα της «μικρής» ΔΕΗ. Μήπως, άραγε, το καλοκαίρι του 2015, θα λυθεί και το θέμα της «μικρής» ΕΥΔΑΠ;

«Μικρός στο μάτι, μεγάλος στο κρεβάτι»

Η χρήση του επιθέτου «μικρή» για το χαρακτηρισμό μίας Ολλανδέζας, μιας σοκολάτας ή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ενέχει ένα σαφή χαρακτήρα αποπροσανατολισμού. Μια «μικρή» Ολλανδέζα μπορεί να είναι αναμφισβήτητα νεαρής ηλικίας, αλλά ενδέχεται η αθώα της όψη να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη διανοητική της ωρίμανση, τη σωματική της ανάπτυξη και, γιατί όχι, την ερωτική της εμπειρία. Παράλληλα, η πώληση της «μικρούλας» μας ΔΕΗ αναδεικνύει ένα μεγάλο διακύβευμα: Το εγχείρημα της Αντιπολίτευσης να συγκροτήσει το μαγικό αριθμό των 120 βουλευτών που θα καταθέσουν το αίτημα για τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης διενέργειας ή μη δημοψηφίσματος, αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Νομοτελειακά, ο συμβολισμός του αριθμού των 120 βουλευτών ξεπερνά τα κρίσιμα θέματα αφενός του δημοψηφίσματος για τη «μικρή» ΔΕΗ και αφετέρου της (μη) εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ιστορικά, ο συμβολισμός του αριθμού των 120 βουλευτών καταδεικνύει την ύστατη προσπάθεια απεγκλωβισμού από δομικές μεταρρυθμίσεις και αναδεικνύει τον πυρήνα πρότασης εξόδου από προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας. Η ενδεχόμενη σύγκληση των κομμάτων της (τωρινής) Αντιπολίτευσης αποτελεί τη μελλοντική σύμπλευση των κομμάτων μιας (αυριανής) Κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όχι μόνο της οικονομίας ή της περιουσίας της Ελλάδας, αλλά κυρίως της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς των Ελλήνων.

 

----------------

* Ο Άκης Σιαμαντζιούρας [asiam@aegean.gr] είναι διδάκτορας Οικολογίας,

Μοιράσου το άρθρο!