Άρθρα - Γνώμες

22/03/2022 - 19:53

Ένας "κατάσκοπος" - φωτογράφος της Λέσβου θυμάται και αποκαλύπτει...

Ο Δημήτρης Γέρος με αφορμή την σύλληψη του Νορβηγού φωτογράφου καταθέτει τη δική του εμπειρία....

Κύριε Διευθυντά,  

Σχετικά με την σύλληψη του Νορβηγού φωτογράφου

Φαντάζομαι να θυμάστε ότι αρκετά χρόνια πριν  είχαν συλλάβει και εμένα  για κατάσκοπο επειδή φωτογράφιζα ένα εκκλησάκι στον κόλπο της Γέρας. Είχα ήδη ιδιοκτησία στην Λέσβο και η ταυτότητά μου είχε εκδοθεί στη Μυτιλήνη. Όταν ρώτησα τον σαΐνη (σύμφωνα με τους δημοσιογράφους των Αθηναϊκών καναλιών, στις ειδήσεις των οποίων  τον ειρωνεύονταν) αστυνομικό "γιατί κατάσκοπος" μου είχε απαντήσει ότι φωτογράφιζα ένα στρατόπεδο. Όταν τον ξαναρώτησα έκπληκτος που είναι το στρατόπεδο μου είπε πως ήταν πίσω από τον λόφο. Στην επόμενη ερώτηση μου: "πως φωτογραφίζω πίσω από τον λόφο ενώ είμαι εδώ"  μου απάντησε, ο ίδιος σαΐνης, ότι είχα τηλεφακό !!! 

Είναι πράγματι κρίμα μερικοί να δυσφημούν το σύνολο των σωμάτων ασφαλείας. Και φαίνεται πως είναι  αρκετοί τέτοιοι στη Λέσβο. 

Στις 8--8-2018 φωτογράφιζα στο λιμάνι και ένας  λιμενικός μου απαγόρευσε να φωτογραφίζω και με έσυρε δια της βίας έξω από το λιμάνι. Όταν ζήτησα τα στοιχεία του όχι μόνον δεν μου τα έδωσε ως όφειλε αλλά με απείλησε με αυτόφωρο! Δυστυχώς δεν είχα χρόνο για να πάω στον διοικητή του αλλά και αν πήγαινα τι θα του έλεγα, πως θα τον περιέγραφα; Βλέπετε δεν ήταν ο μόνος λιμενικός στο λιμάνι. Αν' αυτού  -και χωρίς την συνδρομή δικηγόρου- έστειλα γράμμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στο αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Μου απάντησαν αμέσως  ότι ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ  σε κανέναν από τους λιμένες της επικράτειας να φωτογραφίζουμε και να βιντεοσκοπούμε, παρά μόνον εάν κάνουμε κινηματογραφική παραγωγή, οπότε ζητάμε την άδεια για να πληρώσουμε τα...παράβολα. 

Επισυνάπτω τις απαντήσεις τους. 

Και τώρα εύλογα αναρωτιέμαι, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που μου έστειλε τις γραπτές απαντήσεις γιατί, στη περίπτωση του Νορβηγού, αγνόησε το Νόμο και τις σχετικές διατάξεις; Επίσης,  κανένας από τους αλληλέγγυους φίλους του Νορβηγού, κανένας δικηγόρος, δεν σκέφτηκε να απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να μην τον κρατάνε  τόσες μέρες στο Λιμεναρχείο;  

 

Λίγα χρόνια πριν από αυτό το απαράδεκτο επεισόδιο είχα και ένα άλλο, εξ ίσου σοβαρό: Καθώς έβγαινα από το καράβι, ερχόμενος από τον Πειραιά με το αυτοκίνητο μου, με ανάγκασαν να βγάλω όλα τα πράγματα έξω από το αυτοκίνητο και, εις θέαν  των επιβατών, έψαχναν να βρουν ναρκωτικά. Τι να πω...  

Δημήτρης Γέρος 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Απάντηση επί αιτήματος 10 Αυγ 18.pdf 184.88 KB
Απάντηση επί αιτήματος 17 Αυγ 18--.pdf 376.41 KB

Μοιράσου το άρθρο!