Άρθρα - Γνώμες

12/07/2020 - 20:32

Η άβολη αλήθεια για τους ταγούς της Δυτικής Λέσβου

Γράφει ο Στέφανος Μιχιώτης *

1. Ποιοι ευθύνονται για τα προβλήματα του νησιού;

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του δημάρχου Δυτικής Λέσβου και του Φορέα Τουρισμού Μολύβου για το ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών σε ξενοδοχεία του βορρά, έχουν ένα κοινό παρονομαστή, έναν κοινό στόχο. Επιδιώκουν να μας πείσουν ότι τέσσερεις άνθρωποι – ένας τουριστικός πράκτορας και τρεις ξενοδόχοι – είναι ο «εχθρός του νησιού», ότι για όλα φταίνε αυτοί! Αλήθεια, μπορεί να γίνει πιστευτό από σοβαρούς ανθρώπους ένα τέτοιο σενάριο; 

Μπορούν δηλαδή ένας παλιός πράκτορας, ένας ηλικιωμένος ξενοδόχος, μια μητέρα με σκλήρυνση κι ένας νεαρός ηθοποιός να καταστρέψουν ένα νησί; Η απάντηση είναι προφανής: όχι, βέβαια! Το ίδιο προφανές είναι και το συμπέρασμα: αυτοί που φταίνε για την κατρακύλα του νησιού, πάνε να φορτώσουν αλλού τις ευθύνες τους! Και ποιοι είναι αυτοί;

Είναι οι δημοτικοί παράγοντες που απέτυχαν να επιλύσουν το μεταναστευτικό σύμφωνα με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες ή έστω να το διαχειριστούν αποδοτικά, προς όφελος του κόσμου. Που αν και ηττήθηκαν κατά κράτος στον χειρισμό της υπόθεσης, αντί να αναθεωρήσουν τις επιλογές τους, συνεχίζουν να οδηγούν το νησί σε νέα αδιέξοδα. Και που αντί να μαθαίνουν από τα λάθη τους, αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους. 

Είναι κι οι τοπικοί φορείς, με τις τσουχτερές συνδρομές και τα ωραία φυλλάδια, που χρόνια τώρα εκπονούν «ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης του νησιού», χωρίς όμως κανένα μετρήσιμο αποτέλεσμα έως τώρα. Και που τα στελέχη τους συκοφαντούν, ρουφιανεύουν και καθοδηγούν παρακρατικές ενέργειες, ακόμα και εναντίον πρώην μελών τους! Γιατί απ’ ότι φαίνεται, το μόνο οργανωμένο σχέδιο που έχουν, είναι η άθλια προπαγάνδα των τελευταίων ημερών, με την οποία δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή, μόνο και μόνο για να μην φανεί η πραγματική γύμνια τους.

Δεν θα σταθώ ιδιαίτερα στα απαράδεκτα γεγονότα, που «όλως αυθορμήτως» έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα, όταν 200 καθοδηγούμενα άτομα εισέβαλαν σε τρία ξενοδοχεία, περικύκλωσαν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, τους λοιδόρησαν και κατέστρεψαν ότι τους ενοχλούσε σαν σύμβολο. Ούτε στους άθλιους χαρακτηρισμούς (προδότες, κερδοσκόποι, αρουραίοι κλπ) και τις συκοφαντίες που οι ταγοί της πόλης κυκλοφόρησαν για ανθρώπους με μακρά ιστορία στον τουρισμό του νησιού. Και που πικρόχολοι άνθρωποι βιάστηκαν να διαδώσουν για συγχωριανούς τους, που από καλοί εργοδότες και συνεργάτες επί χρόνια, έγιναν «εχθροί» μέσα σε μια νύχτα… Ούτε θα ήθελα να πω κάτι για τα εμπρηστικά φυλλάδια που κυκλοφορούν χέρι με χέρι και στο διαδίκτυο, καλώντας τους «υγιείς» κατοίκους και επαγγελματίες να μποϋκοτάρουν τους «προδότες»! Για όλα αυτά, που θυμίζουν «εθνοκάθαρση», έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις κι αργά ή γρήγορα, οι υπεύθυνοι θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό. Θέλω όμως να σταθώ σε δυο πράγματα: στα χοντροκομμένα ψέματα για την δήθεν κερδοσκοπία των «τεσσάρων» και στις απειλές του δημάρχου και των συνοδοιπόρων του εναντίον τους.

 

2. Λόγια του αέρα και φήμες του συμφέροντος

Διαδίδουν οι ταγοί της πόλης ότι οι «προδότες» θα τσεπώσουν εκατομμύρια ευρώ από τις ΜΚΟ, αφήνοντας τον κοσμάκη στη ψάθα κι οδηγώντας τον τόπο σε οικονομική καταστροφή. Κανείς τους όμως δεν λέει υπεύθυνα τι και πού το άκουσε ή πού είδε γραμμένες τις αερολογίες που αραδιάζει. Όλα στηρίζονται σε φήμες, που τόσο εύπιστα αποδέχονται και αναμεταδίδουν!...

Αλλά αν και τόσο ευφάνταστοι κουτσομπόληδες για τους άλλους, δεν λένε τίποτα για τον εαυτό τους. Δεν λένε πόσοι απ’ αυτούς έχουν δουλέψει για τον «εχθρό», πουλώντας προϊόντα, υπηρεσίες κι εμπορεύματα σε τιμές «φανταστικές». Ούτε πόσα αμείβονται όσοι από αυτούς φιλοξενούν ακόμα και σήμερα το προσωπικό της Frontex, όπως παλιότερα άλλοι τα στελέχη των ΜΚΟ. Ούτε εξηγούν γιατί στη δική τους περίπτωση είναι απλώς «business as usual», ενώ στην άλλη υπάρχει «συναλλαγή με τον εχθρό». Δεν είναι δηλαδή όλες αυτές οι ομάδες, πλευρές του ίδιου προβλήματος; Γίνεται να υπάρχει η μια χωρίς τις άλλες; Και φυσικά, αυτοί οι «υπέρμαχοι του κοσμάκη» δεν μας λένε αν έχουν κάποια ιδέα πώς θα τραφούν τον χειμώνα τόσες οικογένειες, που θα μείνουν άνεργες αυτό το καλοκαίρι. Κι αν τελικά θα επανεκκινήσει ο τουρισμός του χρόνου και πώς; 

Αφού λοιπόν δεν μιλούν εκείνοι, ας μιλήσουμε εδώ, μαζί, για μια εναλλακτική λύση, στη λογική της “κοινωνικής οικονομίας”, που είναι μια καλή λύση για να βγει ένας τόπος από οικονομική κρίση. Κι ας κάνουμε μαζί μερικούς απλούς υπολογισμούς.

 

3. Απλά μαθήματα οικονομίας

Με βάση τα δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας, η φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία περιλαμβάνει σίτιση βάσει προϋπολογισμού, που αφήνει περιθώριο κέρδους περίπου 2,5 ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Επομένως, η σίτιση 1.200 ατόμων αντιστοιχεί σε κέρδος 90.000 ευρώ / μήνα ή συνολικά (για το διάστημα Σεπτ 20 – Μαρ 21) 630.000 ευρώ! Το ποσό αυτό θα μπορούσε να πάει σε ταβέρνες της περιοχής που θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν. 

Και δεν είναι μόνο αυτό το ποσό που μπορεί να διατεθεί στην τοπική αγορά. Κάθε μετανάστης παίρνει περίπου 400 ευρώ/μήνα για προσωπικές ανάγκες, δηλαδή χρήματα που θα μπορεί να ξοδέψει σε καταστήματα της περιοχής. Επομένως, έχουμε ένα δεύτερο ποσό της τάξης των 480.000 ευρώ/μήνα ή 3.360.000 ευρώ συνολικά, που θα μπορούσε να διατεθεί στα εμπορικά, τα ταξί & λεωφορεία και άλλους επαγγελματίες της περιοχής. Αθροίζοντας τα δύο παραπάνω ποσά, προκύπτει ότι το όφελος από την εκτός τουριστικής περιόδου φιλοξενία των μεταναστών (Σεπτέμβριος – Μάρτιος) θα άγγιζε τα 4 εκατ. ευρώ

Αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη. Πχ, αντί τα ξενοδοχεία να επενδύσουν σε συστήματα ασφαλείας για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από εξαγριωμένους κατοίκους, θα μπορούσαν να διαθέσουν το ποσό αυτό σε συγχωριανούς που θα εργάζονταν σαν φύλακες και θα επόπτευαν την κατάσταση, αποτρέποντας τυχόν προβλήματα. Χώρια που τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης, λόγω κορονοϊού, απαιτούν περισσότερο προσωπικό, που θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι από το χωριό. Ενώ τώρα, με τα περισσότερα ξενοδοχεία κλειστά, πόσοι θα έχουν την τύχη να προσληφθούν;

Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι ταγοί του τόπου, γιατί κανείς τους δεν τα σκέφτηκε αυτά. Και ας μας πουν αν έχουν κάποιον καλύτερο τρόπο να επιβιώσει η περιοχή τον χειμώνα! 

 

4. Εκφοβισμοί, «εκκαθαρίσεις» και πολιτικός αυτισμός

Ας περάσουμε τώρα στους εκφοβισμούς του δημάρχου και την υποκρισία των συνεργατών του. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος, αντί να καταγγείλει τα επεισόδια και να προστατεύσει όλους τους δημότες, προανάγγειλε «δειγματοληπτικούς» ελέγχους σε όσα ξενοδοχεία φιλοξενήσουν μετανάστες, για πολεοδομικές παρεκκλίσεις, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ. Φαίνεται όμως να ξεχνά ότι αρκετές από τις άδειες της περιοχής φέρουν τη δική του υπογραφή, ως μηχανικού, οπότε ο ίδιος έχει την ευθύνη για πολλές από τις παρεκκλίσεις. Ιδίως όμως κάνει πως ξεχνά τις τεράστιες προσωπικές ευθύνες (πολιτικές και ποινικές) που έχει ο ίδιος, ως πρώην αντιδήμαρχος Πέτρας και τώρα ως δήμαρχος, για τις δύο υγειονομικές βόμβες της Πέτρας: τον εγκαταλειμμένο δημοτικό Βιολογικό Καθαρισμό και τον παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που μολύνει τη γεώτρηση του χωριού. Ας στείλει λοιπόν τα συνεργεία ελέγχου, αφού όμως πρώτα φροντίσει να βάλει σε τάξη τις δικές του πομπές. Και μετά ας παρακολουθήσει και κάποιο σεμινάριο χρηστής διοίκησης. 

Όμως ο κ. Βέρρος δεν είναι μόνος του σε αυτές τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις». Δίπλα του στοιχίζονται και άλλοι ομοϊδεάτες του, «αγανακτισμένοι» πολίτες ή δημόσια πρόσωπα, όπως:

- Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Λέσβου, που χαρακτήρισε αρουραίους, τυφλοπόντικες και προδότες του τόπου, όσους έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και τους πρότεινε «όξος και χολή»!...

- Η σύμβουλος δημάρχου που κατηγόρησε δημόσια και ανυπόστατα επαγγελματίες του τουρισμού για κερδοσκοπία εκατομμυρίων, με μόνα στοιχεία «αυτά που ακούγονται» και στοχοποίησε ξενοδοχείο της Πέτρας στο facebook, που λίγες ώρες αργότερα  δέχτηκε μέσα στη νύχτα επίθεση από εξαγριωμένο πλήθος.

- Αρκετά μέλη του Δ.Σ. του Φορέα Τουρισμού Μολύβου που μέσα από τις σελίδες τους στο facebook ανέβασαν υβριστικές φράσεις για τους «άλλους» ξενοδόχους (πχ μαυραγορίτες, κοπρόσκυλα, άχρηστα τομάρια κλπ), έδιναν πληροφορίες και οδηγίες για τις παρακρατικές συγκεντρώσεις, αναδημοσίευσαν το εμπρηστικό κείμενο για τους «προδότες», απειλούσαν ανοικτά ξενοδόχους και τους ζητούσαν «δηλώσεις αποκήρυξης»!...

Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας ανοικτός διάλογος των θεσμικών παραγόντων με τους ενδιαφερόμενους, παρά μόνο με όσους ασπάζονταν τις απόψεις τους. Γι’ αυτό, αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις τους, σχηματίζει την εντύπωση ότι πιστεύουν πως είναι «καβάλα στο άλογο», ανίκητοι και λαοφιλείς. Για τέτοιες περιπτώσεις πολιτικού αυτισμού, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η φράση του Jürgen Klopp: «Όταν θεωρείς ότι έφτασες στην κορυφή, τότε είσαι ήδη στην κατηφόρα».

 

5. Η άβολη αλήθεια και οι ευθύνες όλων 

Ένας έμπειρος παρατηρητής μπορεί να δει ότι – σχεδόν έναν χρόνο μετά τις εκλογές - οι βασικοί στόχοι του νέου δήμου παραμένουν ανεκπλήρωτοι. Το μαρτυρούν τα τεράστια οργανωτικά ελλείμματα, η ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής (όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για τον πρωτογενή τομέα), η απώλεια χρηματοδοτικών ευκαιριών, ο αυξανόμενος πολιτικός απομονωτισμός, η τυχοδιωκτική αντιμετώπιση των εσωτερικών ζητημάτων και φυσικά, η πλήρης έλλειψη στρατηγικής. Αυτή είναι η άβολη αλήθεια, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ο δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του, αντί να επιδίδονται στο άθλιο κυνήγι μαγισσών.

Γιατί το ζήτημα πλέον, δεν είναι η φιλοξενία (ή μη) μεταναστών σε ξενοδοχεία, ούτε ο πολιτικός αυτισμός των διοικούντων. Είναι ο αυθαίρετος και καταχρηστικός τρόπος με τον οποίο οι τοπικοί ταγοί ασκούν την εξουσία που τους εμπιστεύτηκε ο κόσμος. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα σοβαρό, βαθιά πολιτικό, για το οποίο όλες οι θεσμικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να κάνουν κάτι.

 

 

* Δρ Στέφανος Μιχιώτης

Σύμβουλος στρατηγικής ΟΤΑ

Γενικός Γραμματέας Δ. Διονύσου

Μοιράσου το άρθρο!