Άρθρα - Γνώμες

11/11/2011 - 21:30

Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών - Βασικός μοχλός για την ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο - Άρθρο Θ. Βαλσαμίδη

id="post-body-6643247579312485544">
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας είναι η διασύνδεση τους, τόσο με τις ηπειρωτικές περιοχές, όσο και μεταξύ τους. Το πρόβλημα γνωστό και διαχρονικό. Το καλοκαίρι που πέρασε βιώσαμε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα. Σε μια εποχή μάλιστα, που ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας παραμένει περιορισμένη, εξαιρετικά δαπανηρή, χρονοβόρα, με γερασμένα τα περισσότερα πλοία και με μικρή δυνατότητα στην επιλογή δρομολογίων.
 
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος μεταφοράς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση των κατοίκων, στη διακίνηση των προϊόντων και αποτελούν βασικό ανασταλτικό παράγοντα για κάθε εν δυνάμει επισκέπτη στα νησιά μας
Η λύση στο πρόβλημα προφανώς δεν είναι απλή. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση λύσεων που θα βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση, με προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, όπως:
1. Ο επανασχεδιασμός των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με βάση τις ανάγκες των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να υπάρξουν τεκμηριωμένες προτάσεις, να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και να διεκδικηθεί η υλοποίηση τους, ιδιαίτερα δε στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση, όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι. Ο επανασχεδιασμός θα πρέπει να γίνει με ευθύνη της Περιφέρειας, όπως αποφάσισε πρόσφατα και το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Το έργο αυτό είναι σημαντικό, θα πρέπει να γίνει τεκμηριωμένα, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία και με τη συνδρομή φορέων που έχουν σχετική γνώση και εμπειρία, όπως π.χ. το Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
2. Η ενδοπεριφερειακή ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών σε καθημερινή βάση, θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης των νησιών και θα μειώσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα για εύκολη και χωρίς μεγάλο κόστος ενδοπεριφερειακή μετακίνηση προϊόντων. Μπορεί έτσι να τονωθεί η τοπική οικονομία και να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή.
3. Η καθιέρωση σταθερών δρομολογίων. Η έγκυρη και έγκαιρη γνωστοποίηση των δρομολογίων είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τον κλάδο του τουρισμού. Η καθιέρωση σταθερών δρομολογίων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της θερινής περιόδου, θα βοηθήσει σημαντικά.
4. Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, η εναρμόνιση δηλαδή του κόστους των εισιτηρίων των θαλάσσιων μεταφορών με αυτό των χερσαίων, με κριτήριο την χιλιομετρική απόσταση. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαφορά στο κόστος του εισιτηρίου καλύπτεται με κρατική επιδότηση. Στη χώρα μας βρισκόμαστε ακόμη στη μελέτη, η οποία ανατέθηκε πριν από 2 μήνες και αφορά την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις άγονες γραμμές. Αυτό πρέπει να γίνει όμως κύρια για τις ελεύθερες γραμμές και το σημαντικότερο είναι η άμεση εφαρμογή του και η διεκδίκηση κοινοτικών πόρων για το σκοπό αυτό.
5. Η σύσταση ενιαίου φορέα για την τη λήψη αποφάσεων, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για όλη τη διαδικασία, τόσο για τις ελεύθερες γραμμές, όσο και για τις άγονες. Η κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και ο κατακερματισμός της διαδικασίας τα τελευταία χρόνια, έχουν οξύνει τα προβλήματα. Είναι απαραίτητο λοιπόν, να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του ενιαίου φορέα με ισχυρή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει άμεσα να επανασυσταθεί για να στηριχθεί ουσιαστικά η ελληνική ναυτιλία.
6. Η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Η 4η προγραμματική περίοδος 2007 - 2013 οδεύει προς το τέλος και ακόμη οι βασικές λιμενικές υποδομές στα νησιά μας δεν έχουν ολοκληρωθεί. Απαιτείται άμεσα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών, για την κατασκευή του λιμένα στο Σίγρι και τον Αη Στράτη, τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στη Χίο, την ολοκλήρωση του λιμένα στον Εύδηλο κλπ.
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου
με το Συνδυασμό «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Ο Συνήγορος του Βορείου Αιγαίου", 11.11.2011 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!