Άρθρα - Γνώμες

05/08/2021 - 11:46

Η εξαφάνιση του Αλέξη Τσίπρα!

γράφει ο Στρατής Νικολάου *

Σε άρθρο του ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος κ. Γιάννης Τσαπρούνης, που δημοσιεύεται μέρες τώρα στο Lesvosnews.net, με τίτλο «Λέσβος: Ούτε κουβέντα ο Τσίπρας  για το προσφυγικό» γράφει τα εξής:  «Όσες δηλώσεις του (Τσίπρα) κι αν άκουσα ή διάβασα, δεν βρήκα ούτε μια λέξη γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο έκανε δηλώσεις και για το προσφυγικό. Οι δηλώσεις του μάλιστα μεταδόθηκαν τόσο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και διακινήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  (ΑΠΕ – ΜΠΕ), δηλαδή από την κύρια πηγή που διανέμονται οι ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Ένας έγκυρος  δημοσιογράφος  που τυγχάνει να είναι και  διευθυντής σύνταξης,  όπως ο κ. Τσαπρούνης, ασφαλώς και τις γνώριζε. Άλλο όμως τι γνωρίζει ο κ. Τσαπρούνης κι άλλο τι γράφει. Γιατί ο σκοπός και ο στόχος του δεν ήταν να πληροφορήσει τι είπε ή τι δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά να τον αποδομήσει, να τον εξαφανίσει, να απαξιώσει τον σκοπό της επίσκεψής του. Κάπως έτσι άλλωστε εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης η «ανευθυνότητα» του Τσίπρα και εξαφανίζεται η ανεμελιά  του Μητσοτάκη και οι σέλφι που βγάζει στις παραλίες ακόμα και την ώρα που καίγεται η χώρα!

Είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Λέσβο θέλησε να δώσει βαρύτητα στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα του νησιού μας και γι αυτό το λόγο συνοδεύτηκε από τους αντίστοιχους Τομεάρχες Σ. Αραχωβίτη και Κ.  Νοτοπούλου. Συναντήθηκε και μίλησε με ψαράδες, με κτηνοτρόφους με ελαιοπαραγωγούς, με τυροκόμους, με το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους επαγγελματίες εστίασης, και πολλούς άλλους επαγγελματίες και Φορείς. Τι γράφτηκε για όλα αυτά; Τι έγραψε ο κ. Τσαπρούνης για την υπερχρέωση των κτηνοτρόφων από την μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών, την απελπισία των ελαιοπαραγωγών από την ακαρπία του Λεσβιακού ελαιώνα, την θωράκιση της Λέσβου από την κλιματική κρίση, την ανάγκη προστασίας του κόλπου Καλλονής, την αναγκαιότητα βελτίωσης των τυροκομικών προϊόντων μας, την βοήθεια που περιμένουν από την Πολιτεία οι άνθρωποι της εστίασης, του τουρισμού και της αγοράς; Τίποτα απολύτως!

Έτσι, άρθρα σαν κι αυτό, στην προσπάθειά τους να «εξαφανίσουν» τον αρχηγό της αξιωματικής  αντιπολίτευσης, εξαφανίζουν και τα προβλήματα που πραγματικά αντιμετωπίζει ο τόπος και η κοινωνία μας κάνοντας τελικά κακό σε όλους μας. Γι αυτό και θα πρέπει να τυγχάνουν και ανάλογης κριτικής.

Μιας όμως και το έφερε η κουβέντα, και για του λόγου το αληθές, ας δούμε και τι είπε  ο Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό τόσο στη συνέντευξή του, όσο και στην σύσκεψη των  Φορέων του νησιού μας που έγινε με την παρουσία του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων του νησιού μας.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν μετά το τέλος της πανδημίας οι ροές αυξηθούν και πάλι. Και εκεί νομίζω ότι πρέπει τώρα που τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα να προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις. Καλύτερα κανείς να σχεδιάζει σε ήρεμη περίοδο παρά στην περίοδο της κρίσης. Και ακολούθως τόνισε πως είναι μια λαθεμένη επιλογή και μια λανθασμένη στρατηγική να μετατραπούν τα νησιά πρώτης γραμμής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε νησιά- δεσμοφύλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ τη ισότιμης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών και της διεκδίκησης ενός νέου Συμφώνου μετανάστευσης, «ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου όπου ο κάθε πρόσφυγας που θα περνάει στο ελληνικό έδαφος θα βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα δεν θα αναλαμβάνει την ευθύνη η χώρα κράτος – μέλος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και δεν είναι λύση να γίνουν τα νησιά χώροι «φυλακών» με τεράστια Κέντρα που ενδεχομένως θα φτιαχτούν εδώ».

Έχει κάθε δικαίωμα κάποιος να κρίνει τα παραπάνω, να διαφωνήσει με αυτά, να αντιπροτείνει άλλες λύσεις, άλλες πολιτικές και άλλη διαχείριση στο προσφυγικό. Για να το κάνει αυτό όμως πρέπει πρώτα να έχει σωστή ενημέρωση.

Άρθρα όπως αυτό, που μοιράζονται  αβέρτα από του Μαξίμου στα ενημερωτικά site, επιβεβαιώνουν τρία πράγματα. Την υπεροπλία της ΝΔ στα μέσα ενημέρωσης, την τεράστια  προπαγάνδα της κυβέρνησης μέσω αυτών, αλλά και  τα αίτια της  χαμηλής αξιοπιστίας που έχουν οι πολίτες της χώρας μας απέναντι σ αυτά, πράγμα που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και στην ετήσια έκθεση του Reuters.

Με δύο λόγια τα Μέσα Ενημέρωσης μαζί με την εξαφάνιση Α. Τσίπρα και των πραγματικών ειδήσεων, εξαφανίζονται και τα ίδια στην συνείδηση των πολιτών που αρχίζουν να καταλαβαίνουν πια πώς παίζουν τον ρόλο τους  στον τομέα της ενημέρωσης. Και πιο σωστά στον τομέα της προπαγάνδας.  

 

*Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Αγροτικού Τομέα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μοιράσου το άρθρο!