Άρθρα - Γνώμες

01/06/2020 - 21:02

Η Λέσβος λυγίζει

του Στρατή Σαμιώτη *

 

  • Πολέμιος του μεταναστευτικού έγινε υπάλληλος σε βασική τροφοδότρια εταιρεία του μεταναστευτικού στην περιοχή μας. Ο ίδιος είναι και εκμισθωτής, καθώς στην ίδια εταιρεία έχει μισθώσει οικογενειακό ακίνητο. Και όταν λέμε για πολέμιο εννοούμε… ΠΟΛΕΜΙΟ του μεταναστευτικού!

 

  • Γνωστός έμπορος της αγοράς βλέποντας τα τελευταία χρόνια τις δουλειές να μην πάνε καλά  έπιασε δουλειά σε μεγάλη ΜΚΟ (αν σας πούμε το όνομα θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα!), λειτουργώντας παράλληλα με βοήθεια και το κατάστημα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει να «σταθεί» και να μην λείψει τίποτα στην οικογένειά του.

 

  • Παλιός έμπορος της αγοράς που έχει βγει στη σύνταξη και έχει επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά τα προηγούμενα χρόνια σε αγορά ακινήτων, έχει μισθωμένα τα περισσότερα για τις ανάγκες στέγασης μεταναστών, κυρίως στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. 

Πρόκειται για τρεις ενδεικτικές περιπτώσεις για το πού οδηγούνται τα πράγματα με το μεταναστευτικό στην περιοχή μας. Αργά, αλλά μεθοδικά οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ανοίγουν τις πύλες του νησιού μας για το μεταναστευτικό, καταφέρνοντας να ισοπεδώσουν τον έναν μετά τον άλλον όσους αντιστέκονται με δύναμη και κερκόπορτα το χρήμα! ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Αυτό πλέον που γίνεται τώρα στη Λέσβο είναι η σύνδεση της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας με το μεταναστευτικό! Τόσο απλά θα αλώσουν το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, ώστε να υποτάξουν τους κατοίκους του και να τους κάνουν σιδηροδέσμιους με το μεταναστευτικό! Όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αλυσόδεσε την Ελλάδα με τα μνημόνια λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας! Τόσο απλά!  

Για να το αναλύσουμε όμως καλύτερα: 

Ποια είναι σήμερα τα αναπτυξιακά εργαλεία του τόπου μας; Είναι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, ο τουρισμός και η οικοδομική δραστηριότητα. Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται άραγε όλοι αυτοί οι τομείς; Ας τους δούμε έναν-έναν: 

-Η τιμή του ελαιολάδου για τον παραγωγό είναι στα επίπεδα που αγοράζει ο καταναλωτής το εμφιαλωμένο νερό.

-Οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων πάνε από το κακό στο χειρότερο, καθώς οι τυροκομικές επιχειρήσεις δέχονται έντονο τον ανταγωνισμό ελληνοποιημένων προϊόντων!

Ο τουρισμός στη Λέσβο έφτασε στο σημείο μηδέν όταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται! Ομοίως και η οικοδομική δραστηριότητα!

Και αφού έχουμε τα παραπάνω φαινόμενα τότε τι είναι αυτό που μας κρατά μέχρι τώρα ζωντανούς; Είναι τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων από το δημόσιο τομέα, καθώς και στη Λέσβο έχουμε… πολύ δημόσιο, δεδομένου πως είμαστε η έδρα Νομού και Περιφέρειας. Επ’ αυτού στο παρελθόν έχει κάνει μία εξαιρετική μελέτη ο Γιάννης Σπιλάνης, η οποία αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο πού βασίζεται η οικονομία του τόπου μας!

Άρα, λοιπόν, σε μια τέτοια εξασθενημένη οικονομία, χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές, οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις δεν δυσκολεύονται. Το τοπίο κάθε μέρα αλλάζει θεαματικά ώστε μέσα σε μικρό διάστημα, ακόμα και άτομα που πρωτοστατούσαν στη «μάχη της Καράβας», σήμερα να έχουν τακτοποιηθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Άλλωστε, και τότε που ήταν σε εξέλιξη η μάχη της Καράβας οι στρατηγοί είχαν συναινέσει παζαρεύοντας ο καθένας τα δικά του αντισταθμιστικά οφέλη και αφήνοντας μπροστά τα γυναικόπαιδα να συγκρούονται με την Αστυνομία!

Επομένως όταν εμείς ως κοινωνία εργαζόμαστε στο μεταναστευτικό, προμηθεύουμε το μεταναστευτικό, στεγάζουμε το μεταναστευτικό και… γενικώς παρέχουμε υπηρεσίες στο μεταναστευτικό, αντλώντας οικονομικά οφέλη! Όταν, λοιπόν, σε κάποια στιγμή θα μας πουν… «μεταναστευτικό τέλος», τότε ο τόπος θα είναι σαν να βγαίνει από την πρίζα, θα είναι σαν να του τραβούν τη μάσκα με το οξυγόνο! Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να μας πουν ποτέ «μεταναστευτικό τέλος», ενώ στο μέλλον ούτε εμείς θα έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες, δεν θα διεκδικούμε την αποσυμφόρηση, ο καθένας θα κοιτάζει το σπιτάκι του και τη δουλίτσα του. Ήδη άλλωστε γίνονται και οι πρώτοι γάμοι όχι περιθωριακών, αλλά κοριτσιών καλών οικογενειών με αλλοδαπούς του μεταναστευτικού. 

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο μετατροπής της Λέσβου σε προσφυγονήσι. Με απλά δοκιμασμένα βήματα. Πρώτα αδυνατίζεις την οικονομία της Λέσβου και δημιουργείς συνθήκες ώστε να υπάρχουν σχεδόν παντού αναδουλειές και μετά πετάς το καρότο του μεταναστευτικού στους κατοίκους. Στους κατοίκους ενός τόπου με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, λόγιους και φιλοσόφους, ποιητές και καλλιτέχνες, αλλά… χωρίς ήρωες.

Αν δεν ήταν ο Κουντουριώτης να έρθει για να μας ελευθερώσει το 1912, ακόμα αποικία των Τούρκων θα ήμασταν…

 

* από την εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου 

Μοιράσου το άρθρο!