Άρθρα - Γνώμες

28/02/2014 - 19:09

Κλέβοντας τις ζωές των άλλων

style="text-align: justify;"> 
Του Νίκου Κωνσταντάρα
 
Είναι να τους λυπάται κανείς, τους πράκτορες που εισβάλλουν στον προσωπικό χώρο εκατομμυρίων ανθρώπων, υποκλέπτοντας τις εικόνες που ανταλλάσσουν μέσω Διαδικτύου, και βρίσκουν ότι αυτό που απασχολεί πολλούς είναι το σεξ. Σαν να μην επαρκούν οι συζητήσεις μεταξύ φίλων ή συζύγων, οι διαφημίσεις, οι προτροπές μανάδων στα παιδιά τους να ντύνονται καλά, οι επιχειρηματίες που συνομιλούν, οι τρομοκράτες που ανταλλάσσουν κρυφά μηνύματα, οι ταινιούλες με πάρτι γενεθλίων κ.ά., οι υπάλληλοι της βρετανικής GCHQ και της αμερικανικής NSA αναγκάζονται να λερώσουν τα χέρια τους (καθώς και τα αθώα μάτια και τα αγνά μυαλά τους), βουτώντας μέσα στον βούρκο της ανθρώπινης λαγνείας και επίδειξης.
 
Η απογοήτευση των υπηρεσιών αποκαλύφθηκε χθες από τον Guardian, ο οποίος, συνεχίζοντας τη διερεύνηση για την έκταση και το βάθος του παγκόσμιου δίκτυου υποκλοπών, δημοσίευσε στοιχεία για την κλοπή και φύλαξη εικόνων που αντάλλαξαν χρήστες της εταιρείας Yahoo μεταξύ 2008 και 2010. Μόνο σε ένα εξάμηνο του 2008, η GCHQ συνέλεξε εικόνες από βίντεο που αντάλλαξαν 1,8 εκατ. άνθρωποι, οι οποίοι δεν ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, η υπηρεσία δεν έχει «την τεχνική ικανότητα να εξασφαλίσει ότι εικόνες πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ δεν συλλέγονται και αποθηκεύονται, ούτε εμποδίζει η βρετανική νομοθεσία την πρόσβαση Βρετανών αναλυτών σε εικόνες Αμερικανών πολιτών χωρίς συγκεκριμένο ένταλμα».
 
Εως εδώ καλά. Εδώ και μήνες μαθαίνουμε λίγο λίγο ότι όλος ο πλανήτης είναι τυλιγμένος σε έναν ιστό παρακολουθήσεων. Το νέο στοιχείο είναι η ηθική ανησυχία και ευαισθησία της υπηρεσίας ενώπιον της αποκάλυψης για το τι κάνουν οι άνθρωποι όταν νομίζουν ότι είναι μόνοι με αυτούς που τους ενδιαφέρουν. «Δυστυχώς», σημειώνει ένα έγγραφο, «υπάρχει θέμα με αθέμιτες εικόνες μεταξύ των στοιχείων. Φαίνεται ότι ένας απρόσμενα μεγάλος αριθμός ανθρώπων που συνομιλούν μέσω webcam επιδεικνύει απόκρυφα μέρη του σώματός του στον συνομιλητή του». Οι «αθέμιτες εικόνες» αντιστοιχούν στο 3% έως 11% του υλικού. Προβληματίστηκε η GHCQ –πώς να προστατεύσει τους αναλυτές από τέτοια αίσχη;– έως ότου επιστράτευσε λογισμικό το οποίο αποκλείει την επίδειξη σάρκας που δεν είναι από πρόσωπο. Εγκύκλιος προειδοποίησε, επίσης, ότι «η διασπορά αθέμιτου υλικού είναι πειθαρχικό παράπτωμα» και ότι πρέπει να αποφεύγεται η συλλογή τέτοιου υλικού ή αναφορά σε αυτό.
 
Πέρα από όποιες επιτυχίες έχουν στο έργο τους στο κυνήγι τρομοκρατών, η σύγχρονη κοινωνία χρωστάει ευγνωμοσύνη σε όσους εκθέτουν το πνεύμα τους στη «λαγνεία στην πράξη», όπως έγραψε και ο Σαίξπηρ σε ένα σκοτεινό σονέτο για το ακαταμάχητο του πόθου. Τι να πουν και οι ψυχαναλυτές, οι οποίοι περιφέρονται μέσα στον κόσμο της επιθυμίας, του φόβου, της ματαίωσης, του ναρκισσισμού, της χαράς, της επίδειξης, της αναζήτησης, της ελπίδας, της συνάντησης, του οργασμού, του θανάτου; Αυτή είναι η καρδιά του ανθρώπου. Ούτε καλή ούτε κακή. Απλώς έτσι. Οταν πράκτορες υποκλέπτουν τις ζωές των άλλων, ας ντρέπονται για τις δικές τους πράξεις, όχι τις δικές μας επιθυμίες.
 
πηγή: www.kathimerini.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!