Άρθρα - Γνώμες

07/05/2014 - 14:44

Λέσβος, Δημοτικές εκλογές, μια διαφορερετική προσέγγιση

yle="text-align: justify;"> Άρθρο Παρέμβαση του Ιωάννη Βαλελή*

Λίγες μέρες έχουν μείνει πριν τις δημοτικές εκλογές. Αυτές, που θα αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή, για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο κάθε δημότης της Λέσβου, θα κληθεί σε λίγες μέρες να κάνει την επιλογή του. Μία επιλογή (όχι σωστή) είναι η αποχή. Για διάφορους, δικαιολογημένους και μη, λόγους, πολλοί λένε: "δε θα πάω να ψηφίσω κανέναν". Η απογοήτευση τους, δυστυχώς, είναι δικαιολογημένη. Λόγοι, όπως η μη διάσπαση του Δήμου, η δύσκολη οικονομική συγκυρία, τους ωθούν στην απόφαση αυτή. Όσοι επιλέγουν αυτό τον δρόμο, γνωρίζουν μάλλον, ότι ευνοούν τους λεγόμενους κομματικούς υποψήφιους. Όμως, επειδή σε κάθε περίπτωση, θα προκύψει δημοτική αρχή, όλοι μας, με μια δεύτερη σκέψη, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε. Έστω, αυτόν που μας πείθει κάπως. Που νομίζουμε ότι λέει λιγότερα ψέματα, ή αυτόν που τα λόγια του μας δίνουν κάποιες ελπίδες. Που πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να κάνει καλύτερο, από τους υπόλοιπους. Με τα δικά μας κριτήρια, ο καθένας.

            Τα κριτήρια βέβαια, είναι μια μεγάλη κουβέντα. Άλλοι προσέρχονται ψηφίζοντας απλώς τον συγγενή τους. Άλλοι, κάποιον γνωστό ή γείτονα. Άλλοι, αυτόν που τους έχει τάξει κάτι. Άλλοι με κομματικό κριτήριο. Υπάρχουν και κάποιοι, που ψηφίζουν, με βάσει τη γνώση και την ικανότητα των προσώπων. Με βάσει τις θέσεις τους και το πρόγραμμά τους. Και κυρίως με βάσει την αξιοπιστία αυτών, γιατί το να βγεις και να πεις διάφορα, μικρά ή μεγάλα, είναι εύκολο, το ζήτημα είναι και πόσο αξιόπιστος είσαι. Είναι πλέον, δύσκολο, να πείσεις, ότι συμμετέχεις στις δημοτικές εκλογές, για να βοηθήσεις την περιοχή σου και όχι για να λύσεις δικά σου προσωπικά ζητήματα. Αυτό, για τον κάθε υποψήφιο, το δείχνει (για πολλούς το έχει ήδη δείξει), η πορεία του και μόνο.

            Οι δημότες, μετά την εφαρμογή του κάκιστου για τη Λέσβο, δόγματος Ραγκούση, κάθε νησί και Δήμος, έχουν "ρίξει" τις απαιτήσεις τους. Και όχι άδικα, αφού και η κεντρική πολιτεία, έχει μειώσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά τους χορηγούμενους προς τους Δήμους, πόρους. Και η εξεύρεση, επιπρόσθετων πόρων, θα πρέπει να είναι ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα, της νέας δημοτικής αρχής. Η αλήθεια είναι όμως, ότι οι δημότες έχουν δίκιο. Ζητήματα όπως, καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός και άλλα τέτοια, καθημερινότητας, που παλιά δεν δημιουργούσαν προβλήματα, έγιναν αίφνης τα πιο δυσεπίλυτα θέματα για κάθε δημότη, για κάθε κοινότητα, απ' άκρη σ' άκρη του νησιού. Οι λόγοι; Πολλοί και διάφοροι, μα δεν είναι της παρούσης. Κάποιοι νομίζουν ότι η κατάσταση δε μπορεί να διορθωθεί. Και αυτό είναι το χειρότερο, μετά την πρώτη τετραετία, εφαρμογής του Καλλικράτη. ΈΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ. Όχι όλα, αλλά σίγουρα αρκετά, μπορούν να διορθωθούν ή έστω να βελτιωθούν σημαντικά. Ο ανθρώπινος παράγοντας, όπως σε κάθε ζήτημα έτσι και εδώ, είναι καθοριστικός για το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα:

            Σήμερα για μια βεβαίωση μονίμου κατοικίας, ένας κάτοικος χωριού, της Άγρας π.χ θα πρέπει κατ' ελάχιστον να μετακινηθεί στην Καλλονή και αν την πάρει αυθημερόν. Γιατί ο Δήμαρχος, δεν ήθελε να δώσει αυτή τη μικρή αρμοδιότητα και άλλες (έκδοση πιστοποιητικών δημοτολογίου π.χ) στους Προέδρους. Ενώ προβλέπεται από το Νόμο, και έχει γίνει από τις αρχές του Καλλικράτη σε άλλους δήμους νησιωτικούς και μη. Στο Α' ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ, θα δείτε πως ένας δήμαρχος από τον Μάιο του 2011, έχει μεταβιβάσει αυτές τις αρμοδιότητες. Βέβαια, το ζήτημα αυτό, δεν είναι το μοναδικό, ούτε το μείζον. Είναι όμως ένα, από τα πολλά, που χωρίς κόστος (μάλλον με όφελος για Δήμο και δημότες) μπορούν, άμεσα να διορθωθούν. Γιατί όταν μιλάμε για αρμοδιότητες, αλλά και γενικότερα, πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Η έγκαιρη οργάνωση, ειδικά σε ένα μεγάλο Δήμο, είναι πρωταρχικό ζήτημα και για την ελάφρυνση της ταλαιπωρίας των δημοτών, αλλά και για την απρόσκοπτή ενασχόλησή του (δημοτική αρχή και κεντρικές υπηρεσίες) με μείζονα ζητήματα.

            Βεβαίως, όλοι ξέρουμε ότι, πέρα από τα μικρά και καθημερινά ζητήματα, που δικαίως μας απασχολούν, η επόμενη δημοτική αρχή, θα ασχοληθεί και με μεγαλύτερα και πολύ σοβαρά ζητήματα. Που άμεσα ή έμμεσα, μας αφορούν όλους. Κάποια παραδείγματα: Α) Αγροτική οδοποιία. Στο σύνολο του νησιού, έγινε μηδαμινό έργο. Ελάχιστα πράγματα για συντήρηση. Για βελτίωση, μάλλον δε γίνεται λόγος. Δεν είναι δυνατόν, μέσα σε μια ολόκληρη δημαρχιακή θητεία, η πλειοψηφία των αγροτικών δρόμων, να μην έχει καν συντηρηθεί. Η αγροτική οικονομία, είναι βασικός πυλώνας της Λεσβιακής. Απ' αυτήν, λίγο ή πολύ, εξαρτάται, κάθε οικογένεια, ειδικά της Λεσβιακής υπαίθρου. Και εδώ, ως ένα μεγάλο βαθμό, είναι ζήτημα οργάνωσης: Σωστή συντήρηση και προγραμματισμένη διάθεση των μηχανημάτων. Κεντρικός προγραμματισμός και όχι καυγάδες μεταξύ των συμβούλων και αντιδημάρχων της πλειοψηφίας. Επίσης, δε μπορεί το φορτηγό και η τσάπα, να ξεκινάει από την Μυτιλήνη για την Ερεσό ή τον Μόλυβο. Όπου δε μπορείς να παρέμβεις ο ίδιος (ως Δήμος), μπορείς να κάνεις εργολαβίες ανά δημοτική ενότητα. Πάντως κάτι να κάνεις μέσα σε 4 χρόνια βρε αδερφέ. Γιατί σε πολλά σημεία έγινε ένα ΤΙΠΟΤΑ.

Β) Προσωπικό. (Διαθεσιμότητες, αξιολόγηση προσωπικού κ.α). Το προσωπικό του εκάστοτε Δήμου, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να προσφέρει πολλά στη δημοτική αρχή, για την υλοποίηση των στόχων της. Στον αντίποδα, η δημοτική αρχή, πρέπει να στέκεται, εμπράκτως, δίπλα. Σήμερα, κακώς, οι υπάλληλοι των Δήμων, έχουν στοχοποιηθεί, από την Κυβέρνηση. Άνθρωποι, χάνουν τη δουλειά τους, με μοναδικό κριτήριο, την ειδικότητα που έχουν. Πέραν αυτού, το τσουβάλιασμα πολλών ανθρώπων, κάτω από μία στέγη-λέξη (ικανοί, φιλότιμοι, άχρηστοι, τεμπέληδες) είναι λάθος. Σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων πάντα υπάρχουν και καλοί και φιλότιμοι, αλλά και μέτριοι. Η δημοτική αρχή, θα πρέπει να αναδείξει και επιβραβεύσει τους ικανούς και να δώσει κίνητρο στους μέτριους. Επίσης, δε πρέπει να ξεχνά, ότι ο υπάλληλος είναι ο ουσιαστικός και αμεσότερος συνεργάτης της. Η αλήθεια όμως είναι, ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και τα σοβαρά ζητήματα λύνονται μόνο με μόνιμο προσωπικό. Λύσεις του τύπου 2μηνα και πεντάμηνα, (παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους και χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης της προσφοράς τους), έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν αρκούν. Ή, ίσως για κάποιους υποψήφιους, εξαντλούν την ανταποδοτικότητά τους, ως υπόσχεση προς τους δυνητικούς ψηφοφόρους. Να ξέρουν, ότι οι δημότες, τους έχουν πάρει είδηση.

Γ) Ηλεκτρονικές υπηρεσίες Δήμου. Με την τεχνολογία να παρέχει πολλές δυνατότητες, οι παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το δημότη του Δήμου Λέσβου, βρίσκεται σε εμβρυακή φάση. Μία επίσκεψη στην κεντρική  σελίδα του Δήμου το αποδεικνύει. Στο πεδίο ηλεκτρονικές υπηρεσίες: απλά έχουν φορτωθεί κάποια έντυπα αιτήσεων. Φτάσαμε στο τέλος μιας ολόκληρης θητείας, για να προκηρυχθεί ένα μόλις σχετικό έργο, το οποίο μέχρι και σήμερα, δεν έχει αποδοθεί στους δημότες. Παρακάτω, μπορεί ο καθένας να κάνει κάποιες συγκρίσεις: "Κέρκυρα"  αλλά και "Ηράκλειο" .Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Χώρας, είναι βασική ανάγκη. Είναι υποχρέωση προς τον δημότη και τον επισκέπτη. Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν τις έχουμε, αλλά θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει μια απλή έστω φόρμα, ώστε ο πολίτης να λαμβάνει, αφού στείλει μία απλή ηλεκτρονική αίτηση (που θα συμπεριλαμβάνει και στοιχεία υπεύθυνης δήλωσης) αυτά τα πιστοποιητικά που δεν μεταβιβάστηκαν στους Προέδρους, στο e-mail του. Γεννήσεως, οικογενειακής κατάστασης κ.α, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να προσκομιστούν από το δημότη, χωρίς επικύρωση.

            Δε θέλω να κουράσω άλλο, αναλύοντας και άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως μεγάλα δημοτικά έργα, προσέλκυση τουριστών, παροχή ουσιαστικών κινήτρων προς τη νεολαία για συμμετοχή στα δημοτικά θέματα, δημοτικά ιατρεία κλπ. Ο Δήμος, είναι από τις μεγαλύτερες οικονομικές μονάδες στο νησί, και η οργάνωσή του, είναι βασική προϋπόθεση, για την έστω μερική επιτυχία της νέας δημοτικής αρχής στο χρέος που θα αναλάβει να εξυπηρετήσει τους δημότες. Οργάνωση στο Δήμο σημαίνει γνωρίζω, εμπιστεύομαι τους συνεργάτες μου (αντιδημάρχους, συμβούλους και υπαλλήλους)  και προετοιμάζομαι κατάλληλα και όχι μοιράζω παντού υποσχέσεις ή ακολουθώ ασθμαίνοντας, μήπως λύσω κάποια από τα προβλήματα..

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι είναι τέτοια η συχνότητα των αλλαγών, που κι αυτό το τελευταίο μόνο εύκολο δεν είναι. Ενδεικτικά, σας αναφέρω, άλλο ένα σημαντικό άρθρο που ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα και μπορεί να απασχολήσει τη νέα δημοτική αρχή:  «11. Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη για την εξασφάλιση κάθε είδους δημοσίων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κατά το ν. 3389/2005 και σύμβασης ενεργειακής απόδοσης κατά το ν. 3855/2010, οι οποίες συνάπτονται από τους Δήμους με σκοπό αποκλειστικά την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη.»
ΒΛΕΠΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (σελίδα 10 άρθρο 43).

            Με αυτές τις παραπάνω σκέψεις, με αυτή την προσέγγιση, καταλήγοντας θέλω να πω ότι καταρχήν, όλοι οι Δημότες της Λέσβου, μικροί και μεγάλοι, πρέπει, να ξανασκεφτούμε την όποια δυσαρέσκειά μας, και στις εκλογές του Μαΐου, να είμαστε παρόντες.

            Γιατί, όπως φαίνεται τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα δημοτική αρχή, για τα επόμενα 5 χρόνια, είναι πολλά και σοβαρά. Μικρά και μεγάλα. Και μας αφορούν όλους. Εμάς, τους επισκέπτες του τόπου μας, αλλά και τα παιδιά μας. Ψηφίζω για το Δήμο, δε πρέπει να σημαίνει, άντε να ψηφίσουμε τον τάδε, είναι καλό παιδί. Πρέπει να σημαίνει, ψηφίζω γιατί ο Δήμος έχει αρμοδιότητα και ευθύνη για πολλά ζητήματα που με απασχολούν. Και ψηφίζω αυτόν που θεωρώ ικανότερο, για τα ζητήματα αυτά. Και να μη ξεχνάμε τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Γιατί, αγαπητοί συνδημότες, οι σβηστές λάμπες του δημοτικού φωτισμού, δεν είναι ούτε κόκκινες, ούτε μπλε, ούτε πράσινες.

Είναι, απλά, σβηστές.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Μεσότοπος Λέσβου, Μάιος 2014

-------------------------

 * ΒΑΛΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ
ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΞΥΔΑ.

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Συνημμένο Α 134.9 KB
Καλλικράτης 204.89 KB

Μοιράσου το άρθρο!