Skip to main content
|

Λέσβος: Της γης οι κολασμένοι...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Γράφει ο Γιώργος Αντωνόπουλος *  Οι διακοπές σε ένα νησί του Αιγαίου δεν είναι πλέον απλή υπόθεση. Εκεί που πηγαίνεις με το αυτοκίνητό σου για να φας τους λουκουμάδες σου στη μονή του Ταξιάρχη, να ’σου στη στροφή, μες στην ντάλα, να ανηφορίζουν ένα τσούρμο άνθρωποι. Λίγο διαφορετικοί από τους τουρίστες που έχεις συνηθίσει.

 

 

Πρώτα πρώτα περπατάνε κάτω από τον ήλιο, δεν εποχούνται σε ένα τζιπ.
 
Δεύτερον, τα ρούχα τους κάτι έχουν: παραπάνω βρόμα, πιο φτωχικά, πιο σκισμένα, μαντίλες στο κεφάλι οι γυναίκες, με σακίδια οι πιο οργανωμένοι, κάποιοι άλλοι με μια σακούλα όπου περικλείουν όλα τα υπάρχοντά τους.
 
Πολλά νεαρά παιδιά 18 χρόνων, ζευγάρια με μωρά παιδιά, μεγάλοι άνθρωποι 60 χρόνων, όχι απαραιτήτως φτωχοί... Πού βρέθηκαν όλοι αυτοί, πού πάνε, πώς πάνε, ώς πότε;
 
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι ακτές της βορειοανατολικής Λέσβου, στην περιοχή του ακρωτηρίου Κόρακα, απέχουν από τις τουρκικές ακτές περίπου 4,5 μίλια, τρία τέταρτα της ώρας με ένα φουσκωτό σκάφος.
 
Κάθε μέρα αποβιβάζονται άνθρωποι από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
 
Ο καιρός είναι καλός, έτσι αρκετοί βγαίνουν χωρίς να βραχούν πολύ, κάποιων ίσως βραχεί ο σάκος με το laptop και κάποιου άλλου τα πτυχία.
 
Κάποιοι τυχεροί βγαίνουν στα λιμανάκια των Τσονίων ή της Σκάλας της Συκαμνιάς, οι πιο πολλοί όμως αποβιβάζονται σε ακτές ακατοίκητες.
 
Κι από κει αρχίζει ο Γολγοθάς… Για να φτάσουν στο πρώτο χωριό, στην Κλειώ, θέλει ώρες περπάτημα σε ανηφοριές και κατηφοριές.
 
Πρώτος στόχος είναι να φτάσουν στη Μυτιλήνη, να πάρουν το πλοίο για Πειραιά. Εχουμε πάρει αρκετές φορές με το αυτοκίνητο οικογένειες με μικρά παιδιά. Προορισμός τους, όπως λένε, είναι η Γερμανία ή η Σουηδία.
 
Προσέξτε τώρα τις λεπτομέρειες:
 
Σήμερα το πρωί (Τετάρτη 12 Αυγούστου) έφτασαν στον Κόρακα 14 «αποβατικά» φουσκωτά, 14 φουσκωτά σημαίνει 14 μηχανές.
 
Τι πιστεύετε ότι γίνονται αυτές οι μηχανές, που οι περισσότερες είναι σε άριστη κατάσταση; Θα έρθουν κάτι τύποι «ντουλάπες» με το 4x4 και θα φορτώσουν τις καλύτερες.
 
Ακούγεται ότι το κύκλωμα τις στέλνει στη Βουλγαρία, από εκεί στην Τουρκία, απ’ όπου και έφυγαν, και ξαναέρχονται πάλι στο νησί. Διαδόσεις; Ράδιο αρβύλα; Ποιος ξέρει…
 
Κάποιες θα τις πάρουν οι ψαράδες και κάποιες σπασμένες θα μείνουν εκεί για να πλουτίσουν τον βυθό. Μαζί με τις εκατοντάδες πλαστικές βάρκες και τα χιλιάδες σωσίβια που έχουν μαζευτεί τα τελευταία χρόνια.
 
Ωρολογιακή οικολογική βόμβα στις ακτές των νησιών μας.
 
Και οι άνθρωποι που βγαίνουν από τις βάρκες τι γίνονται; Αρχίζουν να περπατάνε… Ατελείωτα…
 
Θα βρεθούν ίσως κάποιοι ντόπιοι ή ξένοι αλληλέγγυοι να βοηθήσουν, τουλάχιστον τους πιο ευπαθείς, στη μεταφορά τους στην Κλειώ ή στον Μανταμάδο.
 
Θα βρεθούν και καλοθελητάδες με το αζημίωτο να τους μεταφέρουν με 20 ευρώ στον Μανταμάδο ή με 100 ευρώ το άτομο στη Μυτιλήνη.
 
Η εικόνα ανείπωτη… Απερίγραπτη… Ομάδες ανθρώπων μέσα στη νύχτα (είναι η αποψινή μας εικόνα) να περπατούν σαν τα φαντάσματα.
 
Στην παιδική χαρά της Κλειώς και στην έξοδο του Μανταμάδου, άνθρωποι μικροί-μεγάλοι να κοιμούνται στο πέτρινο καλντερίμι ή στην άσφαλτο. Σήμερα πέρασαν από τον Μανταμάδο πάνω από 800 άνθρωποι.
 
Απόψε θα διανυκτερεύσουν εκεί γύρω στους 160.
 
Μέχρι προχτές στην Κλειώ υπήρχαν γιατροί και εθελοντές της Πρώτης Στάσης, μιας ΜΚΟ γερμανικής (;) προέλευσης, που τους έδιναν τις πρώτες βοήθειες.
 
Νερό κυρίως και ψωμί. Μαζεύονταν στην παιδική χαρά και από εκεί με λεωφορεία τους μετέφεραν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, έξω από τη Μυτιλήνη, όπου γίνεται η καταγραφή τους.
 
Ζητήσανε ένα κατάλυμα σε ένα εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στην έξοδο του χωριού, για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, να έχει πόσιμο νερό και ηλεκτρικό.
 
Στείλαμε και εμείς στον σύντροφο υπουργό ένα υπόμνημα με το αίτημα αυτό ή έστω να στηθούν μεγάλες σκηνές, να φαίνεται ότι υπάρχει μια στοιχειώδης οργάνωση. Να φαίνεται ότι κάποιος όντως νοιάζεται, ότι η πρώτη φορά Αριστερά κυβερνά.
 
Κάπου παράπεσε το αίτημα και οι γιατροί εθελοντές έφυγαν για το κέντρο υποδοχής στη Μόρια.
 
Γιατί, σκεφτείτε, πόσο να αντέξει και ο ντόπιος πληθυσμός μια εικόνα απάνθρωπη, μια εικόνα εγκατάλειψης;
 
Να βλέπει ανθρώπους να κοιμούνται στον δρόμο; Πόσο να αντέξουν οι δρόμοι να γεμίζουν σκουπίδια περισσότερα από αυτά που είχαν;
 
Ακούω τώρα στις ειδήσεις πως στάλθηκαν ΜΑΤ στην Κω!
 
Ψάχνω να βρω στις ειδήσεις: ποιος υπουργός και πότε επισκέφθηκε το νησί τελευταία φορά; 8 Μαΐου, άλλη κατάσταση τότε!
 
Το κράτος των Αθηνών σχεδιάζει από μακριά. Οπως πάντα. Ας έρθουν για λίγο να βιώσουν αυτό που βιώνει καθημερινά ο νησιώτης.
 
Λίγα λεπτά αρκούν για να δώσουν λύση. Εντάξει, το πρόβλημα έρχεται από μακριά, από τους πολέμους για την ενέργεια κι ό,τι άλλο, αλλά το πρόβλημα το έχουμε σήμερα εμείς και εμείς πρέπει να το λύσουμε ή τουλάχιστον να το απαλύνουμε…
 
Να στηθούν σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις σταθμοί πρώτης υποδοχής, αφού μελετηθούν οι εσωτερικές διαδρομές, ώστε ούτε τα χωριά να επιβαρύνονται, αλλά και οι πρόσφυγες να ανακουφίζονται.
 
Να μισθωθούν περισσότερα λεωφορεία για τη μεταφορά τους στο κέντρο υποδοχής και στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπιστεί η οικολογική καταστροφή στις ακτές μας.
 
Πειράζει αυτά να γίνουν τώρα και όχι με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ;
 
ΥΓ. Σκεφτόμουν: 50.000 πρόσφυγες σε έναν μήνα. Κάθε πρόσφυγας θα αφήσει τουλάχιστον 10 ευρώ στο νησί για φαγητό τη μία μέρα στο νησί. 30 ευρώ το εισιτήριο στο πλοίο για Πειραιά. 15 ευρώ στο τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, άλλα 10 ευρώ για φαγητό και άλλα 20 ευρώ για να φτάσουν στα σύνορα.
 
Σύνολο, το ελάχιστο 85 ευρώ νόμιμα αφήνει κάθε άτομο στην Ελλάδα. 50.000x85=4.250.000 ευρώ δεν είναι κι άσχημα σε έναν μήνα. Δίχως να γνωρίζουμε τα μαύρα…
 
 
 
* αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη / Εφημερίδα των Συντακτών
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία