Άρθρα - Γνώμες

16/12/2015 - 18:10

Μια πρόταση για τα Τσαμάκια

Με αφορμή την χρήση του άλσους στα Τσαμάκια από ΜΚΟ και εθελοντικές ομάδες για την περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών αναδείχθηκε το γεγονός ότι τα Τσαμάκια είναι από τους λίγους χώρους μέσα στην πόλη που αισθάνεται κάποιος πως είναι στην εξοχή και όπου μπορούν να αναπτυχθούν ανάλογες δραστηριότητες. Γι αυτό ο χώρος είναι και ο κατεξοχήν χώρος περιπάτου των σχολείων της πόλης. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί το προσφυγικό, όλοι ευχόμαστε και παλεύουμε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία που έφερε την έκρηξη στην προσφυγιά το τελευταίο χρόνο. Το ερώτημα όμως για το χώρο παραμένει…. Το αστικό  αλσύλιο δεν μπορεί να είναι γεμάτο σκουπίδια και τα σχολεία να στερούνται αυτόν τον «φυσικό» για αυτά προορισμό. Μια πρόταση λοιπόν αναμόρφωσης του χώρου δεδομένου πια ότι ο δρόμος μετά το κλείσιμο για τα αυτοκίνητα του κάστρου είναι “τυφλός”.

 
1. Κλείσιμο του δρόμου για τα αυτοκίνητα στο ύψος της εισόδου της πλαζ με κινητές μπάρες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται για ειδικές χρήσεις αλλά όχι για την καθημερινή κυκλοφορία. 
2. Πρόσβαση στο γηπεδάκι της πλάζ κατευθείαν από το δρόμο και αυτόνομα από τις άλλες εγκαταστάσεις
3. Περίφραξη του χώρου με χαμηλό τοιχίο με ανοιχτές εισόδους όμως έτσι ώστε να αποτρέπεται η είσοδος σε μηχανάκια και πολύ περισσότερο σε αυτοκίνητα 
4. Συντήρηση των μονοπατιών και διαμόρφωση όπως γίνεται αυτές τις μέρες στο πάρκο του Τσίγκου
5. Δημιουργία μικρού ξύλινου αμφιθεάτρου στην νότια πλαγιά κάτω από τη στρατιωτική λέσχη
6. Κόψιμο των άρρωστων πεύκων και δεντροφύτευση  με μεγάλα σε ηλικία δέντρα καθώς και εμπλουτισμός της χλωρίδας με άλλα είδη που μπορούν να συνυπάρξουν με πεύκα (άλλα κωνοφόρα, είδη Querqus κτλ)
 
Η ύπαρξη της εγκατάστασης που έχει παραχωρηθεί στους προσκόπους μπορεί να ενταχθεί και ως παράδειγμα και ως στοιχείο στον όλο σχεδιασμό. 
Ειδικός πολεοδομικού σχεδιασμού δεν είμαι αλλά νομίζω ότι η ίδια η ιστορία του χώρου όπως την έχω ζήσει και ως μαθητής και ως εκπαιδευτικός κολλάει σε μια τέτοια προοπτική που δεν νομίζω ότι έχει κανένα τεράστιο κόστος, άσε που μπορεί να εφαρμόζεται και σιγά σιγά.
 
 
Αριστείδης Σγατζός 
 

Μοιράσου το άρθρο!