Το μελαγχολικό τέλος της Μεταπολίτευσης στη Λέσβο…
Γράφει: Στρατής Μπαλάσκας / ΕΜΠΡΟΣ
Σφίχτηκε το στομάχι σου χθες το απόγευμα όταν στις 7 η ώρα βγήκαν οι προβλέψεις ψήφου… Η ματιά σου καρφώθηκε στη μαύρη δαφνοστεφανωμένη παράφραση του αγκυλωτού σταυρού και στην εκλογική πρόβλεψη ενός πανελλαδικού ποσοστού που κυμαινόταν από 6 έως 8%.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν και γράφονται αυτές οι γραμμές, η πρόβλεψη έχει επιβεβαιωθεί. Κάπου 6,5% το πανελλαδικό ποσοστό της «Χρυσής Αυγής», με καμμιά 20αριά βουλευτές. Και κάπου στο 4,5 με 5% το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο!
«Έλα, μωρέ, ψήφος διαμαρτυρίας είναι… Μπορεί 5% του λαού της Λέσβου και της Λήμνου να είναι νεοναζί;» Η απάντηση της λογικής.
Κι η ανταπάντηση έρχεται από μόνη της. Κι αυτή από τη λογική. «Μπορεί;»
Θυμάσαι το σύνθημα στον τοίχο προς το εκλογικό κέντρο που ψήφισες, πριν λίγες ώρες… «ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ».
Τι γέννησε την άνοδο του Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος στην εξουσία, το 1933; Η βαθιά οικονομική κρίση στη Γερμανία. Μαζί με τη διαφθορά του αστικού πολιτικού κόσμου της χώρας. Από κοντά και η ανευθυνότητα της γερμανικής Αριστεράς. Όλοι μαζί αποενοχοποίησαν τα αντικοινοβουλευτικά, ρατσιστικά, ολοκληρωτικά κόμματα του γερμανικού περιθωρίου, που αποτέλεσαν όλα μαζί τη βασική συνιστώσα, το ναζιστικό κόμμα. Η φωτιά στο Ράιχσταγκ, τη Γερμανική Βουλή, θάβει κάτω από αποκαΐδια τη 15χρονη όλη κι όλη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Κι ο λαός; Ο απογοητευμένος γερμανικός λαός, που οι ιστορικοί λένε πως ζούσε σε συνθήκες εξαθλίωσης και πολιτικής αποσταθεροποίησης, στράφηκε στα άκρα. Πίστεψε πως ένα αυταρχικό καθεστώς θα έφερνε την ευημερία. Θα αποκαθιστούσε το κύρος της χώρας μετά την ταπείνωση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι πολιτικοί της Βαϊμάρης, οι διεφθαρμένοι «ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ», πριν καλά-καλά βγει το 1933, ήταν παρελθόν. Οι νέοι της Γερμανίας παραληρούσαν μπροστά στον έναν, ηθικό, μοναδικό φύρερ. Δεν πρόλαβαν να γεράσουν… Σε λίγα χρόνια, κι αυτοί, και εκατομμύρια νέοι της Ευρώπης, έγιναν τροφή για τα κανόνια…
Να ζει άραγε σήμερα η Ελλάδα, καταπώς πολλοί υποστηρίζουν, τη δική της Βαϊμάρη; Η εξαθλίωση που ζει ο ελληνικός λαός σήμερα, είναι αποτέλεσμα της χρεωκοπίας του πολιτικού συστήματος που γεννήθηκε το 1974 και το οριστικό του τέλος γράφτηκε 38 χρόνια μετά, χθες το βράδυ. Της αναποτελεσματικότητας του κράτους. Του αμοραλισμού μια οικονομικής ελίτ, που με απληστία και θράσος οδήγησαν τον ελληνικό λαό στα όρια της εξαθλίωσης.
Χθες το βράδυ, μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας έστρεψαν την πλάτη τους στα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, που μόλις δυόμισι χρόνια πριν συγκέντρωσαν 78% των ψήφων και χθες κάτω κι από τα μισά. Τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης, αντί για ανανέωση και επανίδρυση, περιέφεραν φαντάσματα από το παρελθόν. Το μεν ΠΑΣΟΚ, με έναν εμφανώς υπερφίαλο αρχηγό, που επανέλαβε λάθη τακτικής που σε εσωκομματικό επίπεδο πριν χρόνια έκαναν αρχηγό του κόμματος το Γιώργο Παπανδρέου. Ένας ολόκληρος λαός τού είπε χθες, υποχρεώνοντάς τον σε στρατηγική ήττα, να πάει με όλη την παρέα του σπίτι του, κι αυτός έδειχνε πως δεν καταλάβαινε τίποτα… Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, μεταμφιεσμένη σε «Πολιτική Άνοιξη», έδειχνε πως δεν τρέχει τίποτα που απαίτησε εκλογές για να σώσει την Ελλάδα και κατέληξε ηττημένη συντριπτικά να απαιτεί ξανά να κυβερνήσει…
Αδύναμοι άνθρωποι, άνθρωποι λίγοι ακόμα και να αντιληφθούν το τι έγινε χθες το βράδυ. Αδύνατοι να διαβάσουν πέρα από τα ποσοστά τους, το ποσοστό εκείνου του κόμματος με το δαφνοστεφανωμένο «αλλιώτικο» αγκυλωτό σταυρό…
Χάος από σήμερα; Ποιος ξέρει;
Ποιος ασχολείται με δαύτο, εξάλλου;
Οι πολιτικές δυνάμεις στον τόπο, σα σε άλλο ελληνικό 1935, ρίχνουν τις τελευταίες φτυαριές στον τάφο της Μεταπολίτευσης. Γράφουν το τέλος - μελαγχολικό τέλος μιας 38χρονης Δημοκρατίας... Στο κάδρο, αντί τεθλιμμένων συγγενών, ο φύρερ Μιχαλολιάκος, με καθήμενους εκ δεξιών και εξ ευωνύμων κάποιους που θυμίζουν μπράβους της νύχτας, περηφανεύεται για την επιτυχία του και απειλεί με την ιαχή «ερχόμαστε…». Ποιοι να έρχονται, άραγε, στη Λέσβο; Ποιες είναι αυτές οι πολλές εκατοντάδες συμπολιτών μας, που παιδιά κι εγγόνια πολεμιστών στην Αλβανία και την Αντίσταση πίσω από το παραβάν επέλεξαν να ψηφίσουν ένα νεοναζιστικό κόμμα; Ποιοι έθρεψαν στους κόρφους τους ετούτο το αυγό του φιδιού που χτες έσπασε; Και σε λίγο θα αρχίσει και να δαγκώνει και στη Λέσβο;
Το σύνθημα στον τοίχο συνεχίζει να γράφει… «ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ».
Η φωτιά στο δικό μας Ράιχσταγκ θαρρείς κι έρχεται…