"Ο νέος ρόλος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής"
Χρόνος ανάγνωσης :
3' Άρθρο της Ελπίδας Τσουρή - Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και ΑλιείαςΜε την αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας και τη δημιουργία ισχυρών Δήμων και αυτοδιοικούμενων Περιφερειών, αλλάζει σταδιακά όλη η δομή και η λειτουργία του Κεντρικού Κράτους, που επικεντρώνεται στον επιτελικό του ρόλο.
Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία:
- οι νέοι ισχυροί Δήμοι, που έχουν επίγνωση της τοπικής κατάστασης και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, αναλαμβάνουν σταδιακά την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση των τοπικών υποθέσεων σε πάρα πολλούς τομείς, αλλά και την υποστήριξη της ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.
- Οι νέες περιφέρειες επωμίζονται το ρόλο του φυσικού και οικονομικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που, μέχρι σήμερα, ασκεί το κράτος.
Με βάση αυτές τις αλλαγές και τις επερχόμενες αλλαγές στο χάρτη της Κεντρικής Διοίκησης, που έχουν ως στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της, προς όφελος του έλληνα πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ως τμήμα του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, αλλάζει ρόλο και τρόπο λειτουργίας. Εγκαταλείπει τις αποσπασματικές παρεμβάσεις, και αναλαμβάνει τον επιτελικό ρόλο του σχεδιασμού, προώθησης και εφαρμογής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, «Νησιωτικής Πολιτικής», όπως είναι ο στόχος της Κυβέρνησης και έχει εξαγγελθεί προεκλογικά και μετεκλογικά από τον Πρωθυπουργό.
Η Νησιωτική Πολιτική έχει ως στόχο να στηρίξει τη πορεία των νησιών προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει:
- Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας των νησιών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ειδικά για νέους και μορφωμένους συμπολίτες μας, με στόχο την αποκατάσταση της ηλικιακής πυραμίδας των νησιών και
- Τη βελτίωση της ασφάλειας, της προοπτικής και της ποιότητας ζωής των νησιωτών, μέσα από τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιου ενδιαφέροντος.
- διάταξη για την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος,
- σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής
- τροποποίηση του οργανισμού της ΓΓ ώστε να ανταποκρίνεται στο σημερινό της ρόλο.
- από τα ΠΕΠ και τα ειδικά προγράμματα Β & Ν Αιγαίου, όπου, παρ’ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες, θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν πόροι σε τομείς μη δημοφιλείς και με χαμηλή απορροφητικότητα
- από το ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση «ΕΛΛΑΔΑ», όπου προβλέπονται ειδικές δράσεις για τις νησιωτικές περιοχές
- από την αξιοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, για αστικές παρεμβάσεις και υποστήριξη επιχειρήσεων.